Tiroide iyi gelen besinler nelerdir? Tiroide iyi gelen yiyecekler, sebzeler ve meyveler

Güncelleme Tarihi:

Tiroide iyi gelen besinler nelerdir Tiroide iyi gelen yiyecekler, sebzeler ve meyveler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2022 17:32

İçerisinde iyot bulunan kabuklu deniz ürünleri ve deniz yosunları tiroide iyi gelen kaynaklar arasında bulunur. Ayrıca yumurta, süt, kaya tuzu ve selenyum gibi mineral kaynakları da yer alır. Peki, Tiroide iyi gelen besinler nelerdir? Tiroide iyi gelen yiyecekler, sebzeler ve meyveler hakkında ayrıntıları derledik. 

Haberin Devamı

Düzenli olarak tüketildiği zaman zengin iyot sahibi besin kaynakları tiroide iyi gelir. Diğer yandan A ve D ile E vitamini vitaminler de bu konuda önemlidir. Taze ve yeşil yapraklı sebzeler, organik ve taze meyveler mevsiminde tüketilmesi gerekir. Tiroide iyi gelen en önemli unsurlardan biri de deniz havasıdır. O yüzden tiroid problemi olan pek çok kişi için deniz havası önerilir. Tabii bunlar birer tavsiyedir ve öncelik her zaman uzman ve doktor kontrolünde tedavidir.

Tiroide İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Farklı mineral kaynaklar ve vitaminler ile organik sebze ve meyveler tiroide iyi gelen besinlerdir. Özellikle içeriğinde yoğun iyot bulunduran kaynaklar bu konuda ön plana çıkar. 

 - Kabuklu deniz ürünleri ve deniz yosunları

 - Yumurta, süt ve süt ürünleri

 - Yeşil yapraklı sebzeler

 - Kaya tuzu

 - A, D ve E K2 vitaminleri

 - Yağda çözünen vitaminler

 - Çinko ve selenyum

Haberin Devamı

Bunların dışında açık deniz havası tiroide iyi gelen en önemli unsurlar arasında bulunur. Çünkü deniz havası soluması ile beraber yüksek oranda iyot kazanımı sağlanır.

Tiroide İyi Gelen Yiyecekler

Yüksek yok barındıran bütün farklı yiyecek çeşitleri genel olarak tiroide iyi gelir. O yüzden farklı deniz ürünlerini düzenli olarak tüketmekten önemli husustur. Özellikle kabuklu deniz ürünleri ve ayrıca deniz yosunları bu konuda öne çıkar.

Deniz havası deniz yosunu ile karıştığı için yüksek oranda iyot hava ile kazanılır. Diğer yandan Yumurta ve süt ürünleri, farklı vitamin çeşitleri ve kaya tuzu gibi besin kaynakları da bu konuda ön plana çıkar. Özellikle kaya tuzunu kişinin bulunduğu ortamda bir süre tutması tiroide karşı pozitif açıdan etki sağlar. Çinko ve selenyum ile yağda çözünen vitaminler yine bu konuda önemli kaynaklardır.

Tiroide İyi Gelen Sebzeler

Organik ve taze meyvelerin yanı sıra tiroide iyi gelen birçok farklı sebze bulunur. Bu kaynaklar mevsiminde tüketilmesi eşliğinde, yüksek iyot kazanımı ve troidin dengeye gelmesine olanak verir. 

 - Turpgiller

 - Yeşil yapraklı

 - Soya

 - Deniz börülcesi

 - Yeşil yapraklı sebzeler

 - Kızılcık

Haberin Devamı

Dengeli ve düzenli tüketildiği vakit bu organik sebze çeşitleri troidi azaltır ya da önemli oranda ortadan kaldırır.

Tiroide İyi Gelen Meyveler

Kırmızı ve mor meyveler tiroide iyi gelen en önemli meyve çeşitleri içerisinde yer alır. Aynı zamanda elma bu konuda dünya çapında en önemli besin kaynakları arasında bulunur. Bu konuda faydalı olan bir diğer meyve türü ise avokadodur. İçeriğinde daha çok A ve D ile K gibi vitaminler yer alan, selenyum gibi mineraller bulunduran meyve türlerine yönelmek gerekir. Aynı zamanda yüksek oranda iyot bulunduran birçok farklı sebze ve meyve tiroidi karşı en önemli kalkanlar arasında bulunur.

Tiroid Hastaları Ne Yemelidir?

Haberin Devamı

Karnabahar, brokoli, lahana ve soya ürünleri ile şalgam gibi ürünler bu konuda öne çıkar. Aynı zamanda elma, çilek ve avokado gibi meyveler de önemlidir. Brüksel lahanası, ıspanak, şeftali ve en önemlisi iyot barındıran deniz ürünleri düzenli olarak tüketilmelidir. Tabii bu sebze ve meyve kaynaklarına mutlaka yüksek oranda vitamin ve mineral barındırması önemli bir yere sahiptir. Tüm bu besin kaynakları bir tavsiye olmakla beraber, düzenli olarak tüketilebilir.

BAKMADAN GEÇME!