'Tebrikler kızınız hamile'

Güncelleme Tarihi:

Tebrikler kızınız hamile
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2013 11:25

İlk vaka, tam bir sene önce yaşandı; Sosyal güvencesi babası üzerinden sağlanan bir kadın, hamilelik testi yaptırdı. Sonuç, 3 gün sonra kendisine değil, babasına yollandı; "Tebrikler, hamilelik testiniz pozitif çıktı, en kısa zamanda aile hekimine gidiniz...”

Haberin Devamı

Konu, medyaya yansıdı, hasta-doktor mahremiyeti mercek altına alındı, çokça tartışıldı.
İkinci vaka ise yeni;
Bu olayın başlangıç nedeni özel bir tıp merkezinin, ikisi de tedavi için başvuran bir genç kız ile hamile bir kadının kimliklerinin karıştırılması.
Tıp merkezi, hamile kadının bilgilerini genç kızınki gibi veri tabanına girince, kızın bağlı olduğu aile hekimi evi aradı. Kızın babasıyla konuşup, "müjdeli haberi" verdi ve tabi aile içinde olay çıktı.
Yanlışlık anlaşılınca, konu çözülse de, aile hekimlerin "doktor-hasta mahremiyetine" uymayıp, hasta bilgilerini, hastanın aile üyeleriyle paylaşılması konusu yeniden tartışılmaya başlandı.
Biz de konuyu Sağlık Bakanlığı'na sorduk. İşte yanıtlar;

 

Haberin Devamı


 
SAĞLIK BAKANLIĞI: OLAY MÜNFERİT VE ÇOK YANLIŞ


 
SAğlık Bakanlığı kaynakları, konunun "münferit" olduğunu vurguladılar. Bunun şimdiye kadar yaşanan ikinci vaka olduğunu, geçen yılki ilk vaka hakkında da ilgili aile hekimi hakkında "soruşturma açıldığını" belirtti. Bakanlık yetkilileri, "hasta-doktor mahremiyetinin büyük önem taşıdığını, doktorun hasta bilgilerini, ailenin bir üyesiyle paylaşmasının bile büyük yanlış olduğunu" belirterek, bu ikinci vakanın da incelenip, gerekirse soruşturma açılacağını da söylediler.
 

"SORUN ŞU; AİLE HEKİMİNE TEK BİR TELEFON NUMARASI VERİLİYOR"

 
Aile hekimlerine bu konuda sürekli eğitim verilmesine rağmen böyle vakaların yaşanıyor olmasıise, aile hekimine "tüm aile için tek bir numara verilmesi" olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanlığı kaynakları, "bunun üzerine gidilecek. Aile hekimi, tek bir telefon numarası bile olsa, kişiyle ilgili bir sağlık durumunu, ancak kişinin kendisine bildirmeli. Bunun için çalışılacak" ifadesini kullandılar.


Konu, Sağlık Bakanlığı'nın anne adaylarının doğum öncesi ve sonrası takip edilmeleri için başlattığı "gebe, lohusa, bebek, çocuk izleme ve takip uygulaması" çerçevesinde yaşandı. Hasta verilerinin takip amacıyla sisteme girilmesinin, kimi çevrelerce "fişleme" olarak nitelendirilmesine karşı çıkan Sağlık Bakanlığı kaynakları,  bu sistemin tüm Batılı ülkelerde uygulanmakta olduğuna da dikkat çektiler.

Haberin Devamı


Sistem çerçevesinde, bilgileri kaydedilen anne adayı, bağlı olduğu aile hekimi tarafından takip ediliyor. Hamilelik dönemine ilişin her türlü sağlık bilgisi de sisteme düzenli olarak kaydediliyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!