Sperm bankasına 'öjenik' soruşturması

Güncelleme Tarihi:

Sperm bankasına öjenik soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2015 10:59

İngiltere'nin en geniş sperm bankasına soruşturma açıldı. Sebebi ise sperm bankasının otizm, disleksi, hiperaktif bozukluk ve benzer sorunları olan erkeklerden sperm kabul etmeyeceğini açıklamış olması. Soruşturmanın nedeni 'öjenik' olurken bu olay ise akıllara İkinci Dünya Savaşı sırasında ari bir ırk yaratmayı amaçlayan Hitler'i getirdi.

Haberin Devamı

Broşürlerinde bu hastalığı olanlardan sperm kabul etmeyeceğini söyleyen uzmanlara ise soruşturma başlatıldı. Bu ibarelerin binlerce erkekte ayrımcılığa ve adaletsizlik duygusuna neden olacağı bu nedenle de talebin yasal bir dayanağı olmaması soruşturmanın nedeni. 

NÜFUSUN 10'DA 1'İNDE DİSLEKSİ VAR

İngiltere'deki nüfusun yaklaşık 10'da 1'inde okuma, yazma ve konuşmada öğrenme güçlüğü yaratan disleksi bulunuyor. Ancak uzmanlar bu hastalığın bir "engellilik" olarak sayılmamasını çünkü birçok disleksi hastasının matematik, mühendislik ve yaratıcılık konusunda yeteneği olduğunu belirtiyor. 

HER YIL BİN KİŞİ SPERM BANKASINDAN HAMİLE KALIYOR

Londra'da bulunan ve tanınmış bir sperm bankası olan bankadan her yıl yaklaşık bin kişi hamile kalıyor.  Klinik ise kurallarının "Döllenme ve Embriyoloji Otoritesi"nin güvenlik kurallarında yazılı olduğunu iddia ediyor. 

Haberin Devamı

OXFORD MEZUNU GENÇ ADAMIN SPERMLERİNİ KABUL ETMEDİLER

Olay ise geçtiğimiz kasım ayında 30 yaşında disleksi hatası ve Oxford mezunu Fred Fisher isimli bir adamın spermlerini bağışlamak için başvurması ve reddedilmesi ile ortaya çıktı. 

Guardian'a konuşan ve Londra'da yazılım mühendisi olarak çalışan Fisher, "Gerçekten disleksinin nörolojik bir hastalık olduğunu düşünmemiştim. İnsanların bu şekilde geri çevirileceğini de tahmin etmiyordum." dedi. 

Fisher bunun öjenik bir uygulama olduğunu ancak iyi bir "öjenik" bile sayılmadığını söyledi. 

ÖJENİK NEDİR?
Öjenik, ilk kullanımı Eflatun'a kadar gitse de, modern anlamıyla ilk olarak Sir Francis Galton tarafından ortaya atılmış, sağlıksız ceninleri ayırıp, sağlıklı ceninler yetiştirmenin yollarını arayan, bilimselliği tartışmalı bir toplumsal akım veya toplumsal felsefedir.

Dünyanın en zeki insanlarından biri olan Albert Einstein ve Steve Jobs da disleksi hastası olduğu bilinen ünlülerdendi. 

DİSLEKSİ NEDİR?

Konuşma, okuma, yazma ile alakalı öğrenme güçlüğüdür. İlkokulda zorluk yaşayan çocukların çoğunun aslında  zeka düzeyinin yüksek olduğu görülür. Disleksinin aslında birçok türü vardır. Okuma bozukluğu, yazma sorunu (disgrafya), matematiksel işlemlerden kaynaklanan sorunlar gibi farklı türlerdir. Disleksi olan çocukların harfleri aşağıdaki gibi gördüğü düşünülüyor. 

Sperm bankasına öjenik soruşturması

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!