Sağ Kolun Ağrıması Neden Olur Ve Neyin İşaretidir? Sağ Kolun Ağrıması Nasıl Geçer Ve Nedenleri Nelerdir

Güncelleme Tarihi:

Sağ Kolun Ağrıması Neden Olur Ve Neyin İşaretidir Sağ Kolun Ağrıması Nasıl Geçer Ve Nedenleri Nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2022 14:43

Sağ kol ağrısı omuz bölgesinden parmak uçlarına kadar olan bölgede ortaya çıkan ve rahatsızlık veren bir ağrıdır. Yük taşıma, yazı yazma ya da kolu zorlama sonucu ortaya çıkabildiği gibi kaza sonucu da ortaya çıkabilir. Sağ kol ağrısı stres ya da kireçlenme gibi durumlar sonrasında da olabilir. Sağ kolun ağrıma nedenleri hakkında ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

Sağ kol ağrısı gerilme, çıkık, burkulma, kireçlenme, boyun fıtığı ya da stres sebebi ile olabilmektedir. Sağ kol ağrısının geçmesi için sebebe bağlı olarak ağrı kesici, kas gevşetici krem ya da cerrahi müdahale gerekebilir. 

 Sağ Kolun Ağrıması Neden Olur? 

 Genelde altta yatan başka hastalıkların sebebi kol ağrısı olabildiğinden sebebi bulmak önemlidir. Sağ kol ağrısı boyun fıtığının, kemik kırıklarının, çıkık ya da burkulmanın ağrısı olabilir. Aynı zamanda stres de sağ kol ağrısının bir sebebidir. Stres özellikle sırt, kol ve boyun bölgesindeki sinirlerin gerilmesine sebep olduğu için sağ kol ağrısı ortaya çıkabilir.

  Hastalar genelde stres durumunda kendilerini kastıklarından sinirler gerilir ve bu da ağrılara sebep olabilir. Sağ kol ağrısının asıl nedenini bulmak için bölgesel mi yoksa yayılan ağrı mı olduğunu tespit etmek gerekir. Yanıcı ve batıcı ağrıların da sebepleri farklıdır. Sağ koldaki ağrıların bazıları yalnızca kas gevşetici krem ve istirahat sonucu ortadan kalkarken daha ciddi tedavi de gerektirebilir. 

Haberin Devamı

 Neyin İşaretidir? 

Gerilme ağrıları: Eklemlerde oluşan dirsek, omuz ya da bilek bölgelerinde tendon ya da kas yırtılması ile gerilme ağrısı ortaya çıkabilir. Doku hasarlarının ağrısı geçmez ve uzun sürer.

 Burkulma: Kolu sert bir yere çarpma ya da düşme sonucu kemiklerin birbirine bağlanmasını sağlayan yapıda yırtık meydana gelebilir. Bu da kolda şişmeye sebep olarak kullanma zorluğu ile beraber morluk ile kendini gösterir. 

Çıkık: Düşme ya da ani çekme durumunun sonucunda iki kemik birbirinden ayrılabilir ve bu durumda çıkık oluşur. Bilek ya da koldaki şekil bozukluğu ve şişme çıkığın belirtilerindendir.

 Kemik kırıkları: Düşme ya da darbe gibi durumlarda tam ya da parçalı kemik kırıkları kol ağrısına sebep olur. Morarma, dayanılmayacak derecede ağrı ve şişlik sağ kolda kemik kırığının belirtisi olabilir. 

Boyun fıtığı: Boyun fıtığı omurilik arasındaki kıkırdaklar ile omurilik kanalının yer değiştirmesi sonucu ortaya çıkar. Fıtıklaşan tarafa göre kola yayılır ve ağrı ile kendini gösterir. Bu nedenle boyun fıtığı da sağ kol ağrısına sebep olan bir durumdur. 

Haberin Devamı

Tendinit: Tendon adı da verilen kasları kemiklere bağlayan yapılarda zorlanma olduğu zaman iltihaplanma ortaya çıkar ve buna da tendinit adı verilir. İltihaplanma olan bölgede sürekli artan ağrı ve sağ kola yayılan sızlama sonucu anlaşılabilir. 

Kireçlenme: Kireçlenme yaşlanma ile beraber yıpranmanın sonucu olarak kemik uçlarındaki kıkırdak hasarıdır. Güç kaybı ile beraber ağrılar ile beraber kendini belli edebilir.

 Sağ Kolun Ağrıması Nasıl Geçer ve Nedenleri Nelerdir? 

 Kol ağrısının sebebini bulmak kaydıyla doğru tedavi yöntemi tespit edilebilir. Gerilme ağrısı genelde ağrı kesici ilaçlar ile kısa sürede iyileşir. Boyun fıtığına bağlı olarak sağ kol ağrısı olursa bunun boyunluk desteği ve ağrı kontrolü için kullanılan ilaçlar ile geçmesi sağlanır. Ağrının çok fazla olması durumunda sinirler arasındaki boşluklara uzmanlar tarafından kortizon enjeksiyonu yapılması da mümkündür. 

Haberin Devamı

 Boyun fıtığı durumunda genelde fizik tedavi ya da ilaçlar etkili olmazsa cerrahi müdahale gerekir. Buna Distektomi denir ve ameliyat ile beraber sinire baskı yapan bölge çekilip çıkarılır. Ağrının sebebini bularak tedavisi mümkün olan sağ kol ağrısında uzmanlar öncelikle ağrının asıl bölgesini bulmaya çalışır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!