Makat Çatlağı Kendiliğinden Geçer Mi Ve Kaç Günde İyileşir? Ameliyat Ve Tedavi Gerektirir Mi

Güncelleme Tarihi:

Makat Çatlağı Kendiliğinden Geçer Mi Ve Kaç Günde İyileşir Ameliyat Ve Tedavi Gerektirir Mi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2022 12:00

Makat çatlağı, makta bölgesinde kabızlık sonrası oluşan cilt bütünlüğünün bozulmasına denmektedir. Makat çatlağı diğer adıyla anal fissür, hassas bir yapıda bulunan makat sinirlerinin zedelenmesinden yoğun ağrıya neden olmaktadır. Makat çatlağı nedeni sadece kabızlık değil, aynı şekilde ishal halinde ıkınmalara bağlı olarak da gelişebilmektedir. Bu konuda sizin için makat çatlağı kendiliğinden geçer mi ve kaç günde iyileşir? Ameliyat ve tedavi gerektirir mi merak edilen tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

Anal fissür(Makat çatlağı), anüs bölgesinde bulunan sinir uçlarını etkileyerek ciltte yırtılmalar meydana getirebilmektedir. Bu konuda mutlaka bir doktora danışarak tedavi sürecini en kısa süreye düşürmek gerekmektedir. Makat çatlağı kabızlığa, ishale bağlı olabileceği gibi tamamen farklı hastalıklara bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Bağırsak hastalıkları, ve ülserlerine bağlı olarak da oluşabilmektedir. Anal fissür (makat çatlağı) kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. 

 Makat Çatlağı Kendiliğinden Geçer mi? 

 Çeşitli nedenlerle meydana gelen makat çatlağı, hafif seyreden durumlarda kendiliğinden geçebilmektedir. Fakat sinir uçlarının etkilenme oranı ve yara bölgesinin boyutu bakımından hekim kontrolü gerekmektedir. Makat çatlağı(Anal fissür), ishal ve kabızlık sonrası oluşabileceği gibi, çok yıkama ve dezenfekte sonrası aşırı tahrişten de meydana gelebilmektedir. Rektum başlangıcından anüs bölgesine kadar olan bölümde bulunan sinir uçları ve ciltte görülebilen bir rahatsızlıktır. Oldukça ağrılı bir durumdur ve dışkılama sırasında kanamaya neden olabilmektedir. 

Haberin Devamı

 Kaç Günde iyileşir? 

 Makat çatlağı, oluşum nedenine bağlı olarak, etkenlerin ortadan kalkmasıyla kısa sürede geçebilmektedir. Uygulanan deri pomadı ve hekim önerileri dikkate alınarak ağrısız ce acısız tedavi edilebilmektedir. Tıbbi adı anal fissür olan makat çatlağı, yanma, batma ya da cam kesiği hissi yaratabilmektedir. Makat çatlağı nedenleri arasında, makatta ağrı şişlik, kanama veya sızıntı şeklinde görülebilmektedir. Ayrıca yoğun ağrı, dışkılama güçlüğü ve kaşıntı hissi oldukça rahatsız edici olabilmektedir. Hekim kontrolü bu konuda hayat kurtarıcı olmaktadır. Yara büyüklüğü ve özelliğine göre pomadlar ve kremlerle tedavi edilebilmektedir. 

 Ameliyat ve Tedavi Gerektirir mi? 

 Kabızlık ve ishale bağlı makat çatlağı oluşabileceği gibi ülser, kolit gibi bağırsak hastalıkları, doğuma bağlı anal fissür oluşabilmektedir. Tuvalet hissi olmasına rağmen dışkılama zorluğu da makat çatlağı nedenleri arasındadır. Nedeni ne olursa olsun değerlendirme doktora bırakılarak gelecekte oluşabilecek büyük cerrahi durumların önüne geçilebilmektedir. Ayrıca makat çatlağı nedeni bambaşka bir hastalık olabilmektedir. Ve erken tanı hayat kurtarıcı olabilecektir. Rektal tetkikler ve travmalara bağlı olarak da makat çatlağı oluşabilmektedir. Doktor kontrolleri sırasında yapılacak değerlendirmeye bağlı olarak tedavi şekli belirlenebilmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!