Lenf Bezi Şişmesi Neden Olur Ve Nedenleri Nelerdir? Lenf Bezi Şişmesi Nasıl Geçer Ve Tedavi Edilir

Güncelleme Tarihi:

Lenf Bezi Şişmesi Neden Olur Ve Nedenleri Nelerdir Lenf Bezi Şişmesi Nasıl Geçer Ve Tedavi Edilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2022 14:21

Lenfatik sistem insan vücudunda kan dolaşımına benzer bir şekilde maddelerin taşınması ve vücut savunmasının sağlanması için çalışır. Lenfatik dolaşımı sağlamakta olan lenf damarlarının üstünde kontrol mekanizması olarak lenf bezleri bulunur. Lenf bezleri vücuda ait olmayan maddeleri tanıyarak onları hapsetmek için şişebilir. Lenf bezinin şişme nedenleri ile birlikte tedavisi hakkında ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

 Lenf bezi şişmesi herhangi bir enfeksiyondan kaynaklı olabildiği gibi soğuk algınlığı ya da kanser sebebiyle de olabilir. Lenf bezi şişmesi evde de tedavi edilebildiği gibi eğer uzun süre geçmezse de bir uzman kontrolü gerektirebilir. 

 Lenf Bezi Şişmesi Neden Olur? 

 Virüsler, bakteriler ve hastalığa sebep olabilecek tüm organizmalar lenf kanallarından geçince lenf bezleri tarafından durdurulur. Lenf bezlerinin görevi vücudu zararlı organizmalardan korumaktır. Organizmaları durdurur ve içinde tutarak biriktirir bu da lenf bezlerinin şişmesine sebep olur. Yani lenf bezlerinin şişmesi aslında vücudun organizmalardan, virüs ya da bakterilerden korunduğunu gösteren bir durumdur. 

 Lenf bezlerinin boyutu düşünülürse yetişkin bireylerde genelde 1 cm çapa kadar olan büyümelerin normal olduğu kabul edilir. Dirsek çevresinde bu boyut 0,5 cm'e, kasık bölgesinde 1,5 ile 2 cm'e indirilir ve normal kabul edilir. Büyüyen lenf bezleri eğer lastik gibi olursa bu lenfoma hastalığının bir belirtisi olabilir. 

Haberin Devamı

 Enfeksiyona bağlı olarak meydana gelen büyümeler daha yumuşak olurken sert yapıda olanlar da bir kanser belirtisi olabilmektedir. Lenf bezleri kapsüllü dokudur. Büyüdüklerinde kapsüller gerilir ve ağrı meydana gelebilir. Ağrının sebebi genelde inflamatuar bir süreç olarak kabul edilir. Eğer şişen lenf bezinin etrafında kızarıklık ya da ısı artışı varsa bir enfeksiyon da olabilir.

  Nedenleri Nelerdir?

  Lenf bezi şişmesine boğaz ağrısı, kulak enfeksiyonu, kızamık, sinüs enfeksiyonu, diş apsesi, zona, AIDS, tüberküloz, bel soğukluğu ve sifiliz gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar sebep olabilir. Lenf bezlerinin bulundukları bölgedeki bir enfeksiyon sebebiyle de şişmesi mümkündür. Mesela boyundaki lenf bezleri soğuk algınlığı gibi üst solunum enfeksiyonları sebebiyle şişebilir.

  Lenf bezinin şişmesi aslında lenf sisteminin vücuda zararlı olan organizmalar ile savaşmak için şiştiği bilinir. Bu nedenle zararlı organizmalardan kurtulmak için lenf bezlerinin çalıştığının da bir işareti olarak lenf bezleri şişer. Lenf bezleri vücutta köprücük kemiğinin üstünde, kasıkların iki tarafında, boynun iki tarafında, çene altında ve koltuk altlarında bulunur. 

Haberin Devamı

 Büyüyen lenf düğümü çevre dokulara yapışıksa ve hareketler de kısıtlıysa altta yatan kanserin lenf düğümüne sıçramış olması mümkündür. Fizik muayenesi sırasında hekimler tarafından lenf bezi değerlendirilir ve hastanın öyküsüne göre tedavi yöntemi belirlenir. Bunun için tam kan sayımı, böbrek ve karaciğer fonksiyonları ile sedimantasyon (ESR) istenebilir.

  Lenf Bezi Şişmesi Nasıl Geçer ve Tedavi Edilir? 

 Lenf bezi şişmesine neden olan duruma göre tedavide de değişiklik olabilir. Bazen şişmiş olan lenf bezleri herhangi bir tedavi gerektirmeden kendi kendine küçülebilir. Bu durumda yalnızca doktorlar tarafından hasta izlenir. Eğer lenf bezinin şişmesine bir enfeksiyon sebep olmuşsa antiviral ilaçlar ya da antibiyotik kullanmak gerekmektedir. İltihap ya da ağrı durumlarında ise ağrı kesici ilaçlar ile lenf bezi şişmesi tedavi edilir.

Haberin Devamı

  Lenf bezinin şişmesine kanser sebep olursa kanser tedavi edilene kadar lenf bezi küçülmeyebilir. Bu durumda lenf düğümlerinin çıkarılması gerekir. Evde uygulanabilecek bazı yöntemler ile de lenf bezi şişmesini engelleyebilirsiniz. Bunun için şişlik olan bölgeye ıslak ve sıcak kompres yapabilirsiniz. Bu süreçte dinlenmeyi ve bolca su ile taze meyve suları tüketmeyi de ihmal etmeyin. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!