KKKA hastalığında aşı umudu

Güncelleme Tarihi:

KKKA hastalığında aşı umudu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2007 10:37

Kenelerle bulaşan ve ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını önlemek için yurt dışında aşı uygulandığı, bu aşının bilimsel açıdan henüz Türkiye'de kabul görmediği için kullanılmadığı bildirildi.

Kenelerle bulaşan ve ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını önlemek için yurt dışında aşı uygulandığı, bu aşının bilimsel açıdan henüz Türkiye'de kabul görmediği için kullanılmadığı bildirildi.

Çeşitli üniversitelerin Tıp, Veterinerlik, Biyoloji ve Ziraat Fakülteleri öğretim üyelerinin katılımıyla kurulan Türkiye Keneler ve Kenelerle Bulaşan Hastalıklar Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Nazir Dumanlı,  kenelerle nakledilen hastalıkların epidemiyolojilerinin belirlenmesi, tanı yöntemlerinin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yaptıklarını belirterek, kontrol ve aşılama çalışmalarının yürütülmesini amaçladıklarını kaydetti.

Prof. Dr. Dumanlı, kenelerin tasnifiyle ilgili arazi çalışması yaptıklarını ve bu çalışmayı tamamladıklarını belirterek, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan virüsü ortaya koyduklarını, virüsü zararsız hale getirecek aşı üzerinde de çalıştıklarını kaydetti.

Viroloji ile birlikte aşı çalışmaları yürüttüklerini belirten Dumanlı, şu bilgileri verdi:

“Grubumuz, Türkiye'de bulunan kene türlerinin karakterizasyonunu, kene koleksiyonunun oluşturulması, kene türlerinin tespiti ve bölgesel dağılımlarının belirlenmesi gibi faaliyetler yürütüyor. Türkiye kenelerine ait teşhis anahtarıyla kene kolonilerinin oluşturulması, kenelerle nakledilen hastalıkların epidemiyolojilerinin belirlenmesi, tanı yöntemlerinin geliştirilmesi, kontrol ve aşılama çalışmalarının yürütülmesi amaçlarımız arasında.”

Dumanlı, iki yıldır TÜBİTAK desteğiyle kenelerle ilgili proje yürüttüklerini ifade ederek, “Farklı 17 tür kene üzerinde devam eden çalışmalar 2009 yılına kadar sürecek. Çalışmaların sonunda, virüse karşı aşı geliştirilmesi hedefleniyor” dedi.

Hastalığı hangi kene türünün taşıdığını tespit etmek için incelemeler yaptıklarını belirten Dumanlı, altyapı sorunlarını çözdüklerinde hem insanlar, hem de hayvanlar için etkili olabilecek bir aşı geliştirebileceklerine dikkati çekerek, çalışmaların olumlu sonuçlar vermeye başladığını ifade etti.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri de yurt dışında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının bulaşmasını önlemek için aşı uygulaması yapıldığını belirterek, “Bilimsel açıdan Türkiye'de henüz kabul görmediği için yurt dışında uygulanan aşı, bizde kullanılmıyor” dediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!