Kavun Gaz İle Şişkinlik Yapar Mı Ve Yapmaması İçin Ne Yapılır? (Yetişkinlerde Ve Hamilelikte)

Güncelleme Tarihi:

Kavun Gaz İle Şişkinlik Yapar Mı Ve Yapmaması İçin Ne Yapılır (Yetişkinlerde Ve Hamilelikte)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2022 20:01

Gaz sancısı, normal bir insan için bile çok zor bir durumken, özellikle de hamilelikte şişkinlik, karın ağrısı ve gaz sancısı bazen başa çıkılmaz bir hale gelebiliyor. Yediğimiz pek çok yiyecek de gaz sorununa neden oluyor. Kavun gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır sizler için derledik.

Haberin Devamı

Hamilelikte gaz sorunu; genişleyen rahmin bağırsaklara ve mideye yaptığı baskıdan ve hamilelik hormonuna (progesteron) bağlı olarak sindirim sisteminde yaşanan değişiklikten kaynaklanır. Hatta karın içinde giderek artan basınç nedeni ile bazen istemsiz bir şekilde gaz çıkışına da neden olabiliyor. 

 Hamilelikte Kavun Gaz ile Şişkinlik Yapar mı ve Yapmaması için Ne Yapılır? 

 Gaz sancısı herkesin zaman zaman yaşayabileceği bir sağlık sorunudur. Özellikle de hamilelerde günlük hayatı etkileyen ve çok can sıkıcı bir soruna dönüşebilir. Pek çok hamile kadın, özellikle de ilk aylarda gaz sanıcısından şikayetçi olur. Ama gaz sancısının neden olduğu durumları bildiğiniz ve buna göre beslenmenize dikkat ettiğiniz sürece endişe etmeniz gerekmez. 

 Gaz yapıcı pek çok ögeyi içeren besinlerin tüketimine dikkat edilmek gerekir. Bunlar arasında ise, soğan, brokoli, sarımsak, lahana, kurubaklagillerden (mercimek ve ezogelin çorba, bulgur) denenerek tüketilebilir. Erik, kavun vb. meyveler de bebekte ishale neden olabilir. Aynı zamanda kavun, üzüm, erik, portakal, mandalina gibi meyveler çok daha fazla gaz yapıcı olabilir. Bebeğinizde ciddi bazı huzursuzluklar gelişirse, bu tür besinlerin azaltılması ya da bir süre hiç tüketilmemesi gerekir. Aynı zamanda bu ürünleri yerken çok çiğnemek ve bol bol su içmek gerekir. 

Haberin Devamı

 Çeşitli yiyecek ve içeceklerden ya da hareketsizlikten kaynaklanan gaz sancısı sorunlarında annelerin en merak ettiği şey ise, gaz sancısının bebeği etkileyip etkilemediğidir. Bebeğin bağırsakları da anne karnında gelişimini bu süreçte tamamlayamaz. Yani bebek doğduktan sonra da bağırsak gelişimi devam eder. Bu nedenle de annenin hamilelikte yaşadığı gaz sancısı problemi bebeği çok etkilemez. 

 Yetişkinlerde Kavun Gaz ile Şişkinlik Yapar mı ve Yapmaması için Ne Yapılır? 

 Yetişkinlerde kavun yemek, kimi zaman gaz sorununa ve şişkinliğe neden olabilir. Kavun yediğinizde gaz sıkışması ya da şişkinlik hissi hissettiğiniz zaman bu ürünleri dikkatli bir şekilde tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Bu nedenle de size gaz yapan ürünlerden uzak durmanız ya da az miktarda tüketmeniz gerekir. Bol miktarda lifli ürün tüketmek ve su içmek hamilelikte ve yetişkinlikte gaz sorununu önemli ölçüde gidermeye yardımcı olur.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!