Kadınlarda kısırlık belirtileri ve sebepleri nelerdir? Kadınlarda kısırlık sonradan olur mu ve testi nasıl yapılır

Güncelleme Tarihi:

Kadınlarda kısırlık belirtileri ve sebepleri nelerdir Kadınlarda kısırlık sonradan olur mu ve testi nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2022 15:42

Kadınlarda kısırlık, herhangi bir korunma yolu kullanılmadan düzenli bir şekilde ilişkiye girilmesine rağmen hamile kalınmaması olarak açıklanabilir. Kadınlarda kısırlık sorunu, çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Kadınlarda var olan kısırlığın en net belirtisi ise düzensiz olan regl kanamaları olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra kadınların yapısına bağlı olarak da çocuk sahibi olamadığı görülmüştür. Kadınlarda kısırlık nedenleri ve belirtileri nelerdir ? Kısırlık sonradan görülen bir durum mudur? İşte, tüm detayları ile merak edilenleri sizler için derledik.

Haberin Devamı

Kadınlarda gebelik durumu olmaması kısacası kısırlık olarak adlandırılır. Bu durum genel olarak fiziksel faktörlere bağlı olarak gelişme göstermektedir.

Kadınlarda Kısırlık Belirtileri Nelerdir ?

Kadınlar kendilerinde kısırlık olup olmadığını merak eder ve bu sorunun cevabına yanıt arar. Buna bağlı olarak bazı belirtiler ile kadınlarda kısırlık durumu anlaşılabilir. Kadınlarda kısırlık belirtileri şu şekildedir:

  1. Hormonal dengesizlikler; baş ağrısı, ödem, saç dökülmesi, aniden kilo almak, şiddetli akne olması, sürekli yorgunluk hissi gibi durumları beraberinde getirir. Hormonal dengesizliklerin olduğu kişiye gebe kalma durumu zorlaşması bir hayli olasıdır.
  2. Ağrılı dönemler geçirmek, günlük hayatı oldukça olumsuz etkiler. Rahimde yer alan endometriozis ya da miyom belirtilerine işaret ediyor olabilir. Kadınların kısır olmasına neden olan hastalıklar olarak bilinirler.
  3. Düzensiz adet periyodu içerisinde olmak, polikistik over sendromu ve hipotiroid gibi hormonal durumlara bağlıdır. Bunların hepsi kısırlık ortaya çıkarabilir.
  4. Cinsel ilişki esnasında ağrı yaşamak, genel olarak kadınlar adına kabul edilmiş bir durumdur. Ancak dikkate alınmalıdır. Çünkü cinsel ilişki esnasında kadının acı çekmesi, rahim ile ilgili bazı hastalıklara işaret ediyor olabilir. Bu da kısırlığı beraberinde getirebilir.
  5. Vajinal akıntı olması, kaşıntı ile birlikte görülmektedir. Vajinada enfeksiyon oluşması ile bu rahatsızlık kendini gösterecektir. Tedaviye alınmadığı zaman vücuda giren bu enfeksiyonlar sonucunda kısırlık meydana gelebilir.

Kadınlarda Kısırlık Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda görülen kısırlık belirtilerine bağlı olarak aynı bu bağlamda nedenler de bu belirtilere bağlanabilir. Bazı durumlarda kadınlar doktorda her türlü test ve kontrolü yaptırsa dahi kısırlık ile ilgili bir sonuca varamaz. Açıklanamayan durumda olan kısırlık durumları da vardır. Ancak genel olarak bazı faktörler neden olarak sayılmaktadır. Kadınlarda kısırlık nedenleri şu şekilde açıklanabilir:

Haberin Devamı
  1. Kilonun az ya da olması gerekenden az olması normal yumurtlamayı geride bırakabilir. Sağlıklı bir vücut itle indeksi oluşturmak hamile kalma ihtimalini artırır.
  2. Alkolü fazla tüketmek endometriyoz ile doğrudan alakalıdır ve ovülasyon bozukluklarını beraberinde getirir.
  3. Kafeini fazla almak, doğurganlığı azalttığı bilinen bir faktördür.
  4. Sigara içmek, hamilelik döneminde düşük riskini arttırmasının yanı sıra yumurta gelişimini engeller. Hamile kalma ihtimalini de oldukça düşürür.
  5. Kadınlarda kısırlık nedenlerinden en yaygın olarak bilineni yaştır. Yaş aldıkça yumurta sayısında ve yumurtanın kalitesinde düşüş görülür. Bu durum da hem hamile kalma ihtimalini azaltır hem de düşük yapma riskini arttırmaktadır.

Kadınlarda Kısırlık Sonradan Olur mu ve Testi Nasıl Yapılır ?

Hem kadınlarda hem de erkeklerde kısırlık sonradan ya da doğuştan gelişme gösterebilir. Bu durum kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Kişinin ailesinde ya da yakın akrabalarından birinde kısırlık varsa kişide olması olasıdır. Bu çok yüksek bir ihtimal olmasa da imkansız da değildir. Kadınlarda gerekli görülen durumlarda rahim filmleri, jinekolojik muayene ile yapılan ultrasonografi ve hormon testleri kısırlık sorunu varsa ortaya çıkaran işlemler olarak bilinir. Test sonrasında kişiye uygun tedavi yöntemleri bulunmalı ve uygulanmalıdır.

BAKMADAN GEÇME!