Hipertansiyon soruları cevapları 12

Güncelleme Tarihi:

Hipertansiyon soruları cevapları 12
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2008 15:57

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği ve Hurriyet.com.tr'den dev işbirliği. 3 bin uzman doktor sağlıkla ilgili tüm soru ve sorunlarınızı cevaplayacak. İlk konu hipertansiyon. İşte sorularınızın cevapları.

Haberin Devamı

SORU
3 yaşında oğlum var.hamilelik döneminde sürekli tansiyonum yükseliyordu.yüksektansiyondan hastanede de kaldım.şimdi ara ara tansiyon ataklarım oluyor.2.hamileliktede aynı tansiyon sorunları yaşarmıyım.teşekkürler.
CEVAP
Sayın Hopur, İkinci hamileliğinizde de benzer sorunu yaşayabilirsiniz.Şimdi bir dahiliye uzmanına başvurarak altta hipertansiyon yaratan bir sorun varmı?,tedavi gerekirmi sorularının cevaplarını arayınız.

SORU
Bende yüksek tansiyon var. sigaranın kan basıncını artırmada ki etkisi ne kadardır. sigarayı bırakmam tansiyonumu düşürürmü? hüseyin seba.
CEVAP
Sayın Seba, Sigara en önlenebilir ölüm nedenidir.Hele hipertansiyonunuz da varsa bu daha önem taşır.Önümüzdeki iki hafta içinde bir sigarayı bırakma günü saptayarak sigaraya veda ediniz.Bu konuda gerekirse profesyonel destek de alınız.

Haberin Devamı

SORU
5 yıldır hipertansiyon hastasıyım normelde yükselirdi ama bugünlerde cok yükselioo 28/14 olduu en son. doktora gitiim ine dil altı verip yolladı napmamm lasım yükselio dktora gidiom düşürüo ama ewe gelince yine aynıı BAŞ DÖNMESİİ COK OLUO AYAĞA KALKAMIOM..102 /kiloyum bunun için diyet programı verirsenis cok sevinirim..sigaram içkim vs..yok napmam lasım şimdiden teşekür ederim........
CEVAP
Sayın Atalay, Bu şekilde yola devam edemezsiniz.Şimdi bir diyet uzmanı yardımı ile ciddi bir kilo verme programına başlamanız hayatınızın en önemli kararı olsun.Takibende doktorunuz ile hipertansiyon tedavi programınızı  yeniden gözden geçiriniz.

SORU
Sayın hocam ,yüksek tansiyon hastasıyım.İlacımı (ATACAND 125 mg)kullandıgım halde tansiyonum 140-150 90-95 seviyelerinde.Yapılan chek up ta bir şey çıkmadı.bu seviyedeki tansıyon beni çok rahatsız ediyor.Öneriniz nedir.tşk ler.
CEVAP
Sayın Kaş, Kullandığınız ilaçla  kan basıncınız istenilen sınırlara inmiş görünmüyor.Bu nedenle size yeni bir ilaç program düzenlemesi gerekiyor.

SORU
Evdeki digital aletle sonuçlar genelde 13-8 in altında ancak hastane veya sağlıkocaklarında çok yuksek bazen 17-10 veya 18-11 gibi acaba beyaz önlük tansiyonumu panikmi[ki ölçtürdüğüm zamzn nabzım çok hızlanıyor]yoksa digital alete hiç mi güvenmemeliyim yoksa doktorlarmı teşhisi yanlış koydu ne yapmalıyım hangi doktora güvenmeliyim lütfennnnnnnnn cevaplayın hayatım karmaşaya döndü
CEVAP
Sayın Bahçeci, Sizi bir psikiatrist ve dahiliye uzmanının birlikte izlemesi uygun olacaktır.

Haberin Devamı

SORU
Tansiyon hastalığı ile panik bozukluk nasıl ayırtedilir psikiyatr ve nörolg psikolojik dedi bir hafta yattığım hastanede sekonder tansiyon araştırıldı temiz çıktı dahiliye doktoru[yard.doç]monopril 10 mg kullan dedi ayn hastanenin kadiyoloji doktoru holter sonucuna göre ort[13-8}ilaca gerk yok dedi şimdi yine başka bir kardiyologun aynı holter sonucuna göre soprano 2,5 mg kullan önerisiyle bu ilacı kulanıyorum çarpıntımı ve tansiyonumu dengeledi kafam karışık endişeliyim teşhis bukadar zormu
CEVAP
Sayın Bahçeci, Günlük uygulamalarda panik bozukluk ile hipertansiyon ayırımında güçlükler yaşanabilir.Hipertansiyon panik bozukluğa eşlik edebilir.Genel yaklaşımımız var ise panik bozukluğun saptanması ve tedavi edilmesidir.Eğer panik bozukluk tedavi edilmez ise sadece tansiyon ilaçları kullanarak kan basıncının düzenlenmesi mümkün olmaz.Panik bozukluk tedavisinde kullanılan ilaçların etkileri genellikle 3-4 hafta içerisinde daha belirgin hale geldiği için  biraz sabırlı olmak  gereklidir.Bu dönemde kısa süreli  tansiyon ilaç  desteğinde bulunmak da gerekebilir.

Haberin Devamı

SORU
Sayın hocam yaklaşık 5 senedir günde tek doz cozaar 50mg.ilaç kullanıyorum düzenli olmamakla beraber iki ay önce tek damardan bypaas ameliyatı oldum son günlerde tansi-yonda düzensiz ataklar olmaya başladı 10-6,14.5-10.2,gibi buda baş ağrısı,ter,v.s.gibi olumsuz durumlara sebep oluyor ameliyattan önceki tansiyon büyük 12-15,küçük 8-10 arası değişiyordu.kontrol altına nasıl alınabilir.saygılar
CEVAP
Sayın İşgör, Şimdi kan basıncı kontrolünüz daha önem taşır hale geldi.O nedenle kan basıncınızı düzenli ölçtürmeniz  ve eğer kan basıncınız yüksek ise  ilaçlarınızın yeniden düzenlenmesi uygun olacaktır.

SORU
İyi gunler benım uyku esnasında yanı gece03 - 04 gıbı özellıkle kucuk tansıyonum da yukselme oluyor neden ne gıbı tedavı olabılırım. tesekkurler
CEVAP
Sayın Bolluk, 24 saatlik kan basıncı   takibinizin yapılarak gerçek kan basıncı profilinizin çıkarılması sizin sorununuzun anlaşılmasında önem taşır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!