Gaz Mide Bulantısı İle Ağrısı Yapar Mı Ve Yapmaması İçin Ne Yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Gaz Mide Bulantısı İle Ağrısı Yapar Mı Ve Yapmaması İçin Ne Yapılır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2022 19:56

Gaz sancısı günümüzde pek çok kişide görülen bir sağlık problemidir. Günlük hayatı olumsuz etkileyen gaz sancısının farklı pek çok sebebi olabilmektedir. Gaz sancısı yaşayan kişiler bu anlamda neler yapması gerektiğini sıklıkla araştırmaktadır. Peki, gaz mide bulantısı ile ağrısı yapar mı ve yapmaması için ne yapılır? Sizlere gaz sancısı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Haberin Devamı

Gaz sancısı besinlerin sindirimi sırasında bağırsak ve midede hava meydana gelmesi ya da istemeden yutulan hava olarak ortaya çıkmaktadır. Gaz sancısı yaşayan kişiler mide ve bağırsaklarda ağrılar yaşamaktadır. 

 Gaz Mide Bulantısı Yapar mı? 

 Gaz sancısı toplumumuzda hemen hemen herkeste görülmektedir. Genellikle beslenmeden kaynaklı olduğu düşünülse de günlük hayatta gaz sancısına neden olabilecek pek çok neden bulunmaktadır. Bakteriyel sıkıntılar, vücutta değişen hormonal dengelerden dolayı da gaz sıkışması yaşanabilmektedir. 

 Bağırsakta oluşan gaz sancısı genellikle ishale yol açarken midede oluşan gaz sancısı mide bulantılarına neden olabilmektedir. Bu nedenle mide bulantısı gaz sancılarının başlıca belirtileri arasında yer almaktadır. 

 Gaz Mide Ağrısı Yapar mı? 

Haberin Devamı

 Kişilerde mide ve bağırsakta görülen gaz sancıları pek çok durumu da beraberinde getirmektedir. Gaz sancılarının sebepleri kişiden kişiye göre değişmektedir. Midede oluşan gaz kişilerde karında şişkinlik ve basınç hissi oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra karın ve midede görülen ağrı ve kramplar gaz belirtisi olmaktadır. 

 Özellikle kişilerin hareketsiz yaşama ayak uydurması ve beslenme sırasında istemsizce hava yutması midede gaz sancılarına neden olmaktadır. Bununla birlikte aşırı alkol ve sigara tüketimi ve lifli gıdaların çok fazla tüketilmesin de midede gaz oluşumuna neden olmaktadır. Böyle durumlarda kişilerde karın ve mide ağrıları ve kramplarının görülmesi normaldir. Mide ağrısı gaz sancısının bir belirtisi olmaktadır. 

 Gaz Mide Bulantısı ve Ağrısı Yapmaması İçin Ne Yapılır? 

 Günlük hayatta konuşurken ve yemek yerken vücudumuza hava almaktayız. Bu hava vücutta birikerek gaz oluşumuna neden olmaktadır. Çoğu zaman bu gaz vücuttan atılsa da midede veya bağırsakta gaz birikmesi durumu olabilir. Böyle durumlarda vücuttan atılması gereken gaz için bazı önlemler alınabilir. Gaz vücutta mide ağrısı ve bulantısı yapmaması için şunlar yapılmalıdır: 

 - Sıcağa yakın ılık bir su içilmesi gazın vücuttan atılmasına ve ağrıların geçmesine yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

 - Bel bölgesini sıkan kıyafetler giyilmemeli ve mide üstü rahat bırakılarak yüz üstü yatılmalıdır.

 - Sırttan bel bölgesine kadar masaj yapılır ise gazın çıkması sağlanabilir.

 - Gaz yapan yiyecekler tespit edilerek az tüketilmelidir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!