Eti bayramda salata ile yiyin

Güncelleme Tarihi:

Eti bayramda salata ile yiyin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2007 11:58

BOLU İl Sağlık Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Naciye İla Deniz, Kurban Bayramı'nda et yemeğinin yanında yeşil yapraklı sebzelerden oluşan salata tüketilmesini önererek portakal suyu içilerek yenilen etin biyo yararlılığının artacağını söyledi.

Kurban Bayramı'nda aşırı et tüketiminin ve hamurlu tatlıların fazla tüketilmesinin çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına ve varolan hastalıkların daha da artmasına neden olacağını belirten Naciye İla Deniz, “Kolestorol içeriği yüksek olan et ve et ürünleri, kandaki yağ oranını doğrudan yükselterek, kalp hastalarını olumsuz etkiler. Ayrıca kırmızı ette protein oranı çok yüksektir. Bu nedenle karaciğer rahatsızlığı olanlar ve böbrek hastaları için büyük bir tehdit olabilmektedir. Özellikle kalp-damar, diyabet, yüksek tansiyon ve böbrek hastaları doktorları ve diyetisyenlerinin verdiği diyetin dışına kesinlikle çıkmamaları gerekmektedir” dedi.

Deniz, bayram ziyaretlerinde et ve yağlı hamur tatlılarının tüketiminin arttığını vurgulayarak, “Kalp- damar, hipertansiyon ve şeker gibi kronik hastalıkları olanlar ile mide rahatsızlığı olan kişiler, bayram boyunca diyetlerine daha dikkat etmelidir. Aşırı et ve yağlı hamurlu tatlı tüketimi kandaki yağ seviyesini yükselterek kolestorolün yükselmesine neden olabilir” diye konuştu. Etin pişirilme şeklinin önemli olduğunu ifade eden Deniz, şöyle dedi:

“Önerilen pişirme şekli ızgara, haşlama ve fırında pişirme yöntemleridir. Et ve et ürünleri pişirilirken kuyruk yağ ve iç yağ ve sakatat gibi doymuş yağ oranı yüksek olan katı yağlar ve besinler kullanılmamalıdır. Mangalda etlerin kömürleşmesine izin verilmemelidir. Eğer kömürleşmişse kesinlikle tüketilmemelidir. Dışı kömürleşen içi pişmeyen etler sağlığımızı olumsuz yönde etkiler.”
Deniz, bayramda şu beslenme tekniklerine önem gösterilmesini istedi:
* Güne kahvaltıyla başlanılmalı.
* Et yemeğinin yanında mutlaka yeşil yapraklı sebzelerden oluşan salata tüketilmeli.
* Kesinlikle et yemeğinin yanında kola, gazoz vb. içecekler tüketilmemeli.
* C vitamini içeriği yüksek olan portakal suyunun etin yanında tüketilmesi en uygun olandır. Etteki demir oranı yüksek olduğu için portakal suyundaki C vitamini ile biyoyararlılığı ve emilimi artar.
* Mutlaka su içmeyi unutmayın ve yağlı tatlı yerine sütlü tatlıları tercih edilmeli.
* Et posalı bir yiyecek grubu değildir. Bağırsaklarda çeşitli sorunlara neden olmaması ve sindirimini kolaylaştırmak için posalı besinlerle yani meyveler kabuklu ve sebze tüketimine özen gösterilmelidir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!