Çocuklarda ağız ve diş sağlığı

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda ağız ve diş sağlığı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2023 10:12

Okullar kapandı, çocuklarımız için tatil başladı. Peki tatil döneminde sağlıksız gıda tüketimi artan çocuklarımızın diş sağlığını nasıl koruyacağız? İşte tatil günlerini diş bakımı için değerlendirebilmeniz adına sağlıklı ip uçları.

Haberin Devamı

Yaz aylarında çocuklar yetişkinlere göre daha az diş fırçalıyor.

Birinci kural çocuklarımıza kendimizin dişlerini fırçalayarak örnek olmak ve onlara diş firçalaması esanasında eşlik etmek. Çocuklarımız bireysel hijyenini sağlayana kadar diş fırçalamada yardımcı olmalı ve dişlerini ebeveynleri olarak fırçalamalıyoz. 10 yaşına kadar kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce günde 2 defa diş fırçalanmayı öneriyoruz. Çocuklarda süre kavramı gelişmediği için mini kum saati alınarak zaman kontrolü yapılmalı ve dişler en az 2 dakika fırçalamalı.

Çocuklarda ağız ve diş sağlığı

Burada zamandan çok etkili fırçalama önemlidir çocuğun kum saati ile ilgisi fırçalamaya çekilerek alışkanlık edinmesi sağlanabilir. Çocuklarda diş fırçası seçimide oldukça önemlidir. Bebeklik dönemlerinde ebeveynlerin parmaklarına takılan parmak fırçaları ile diş etlerine masaj yapan ve temizleyen fırçalar kullanılabilir.

Haberin Devamı

5-6 yaşına kadar çocukların yutma riskini azaltmak ve el manüplasyonunu da geliştirmek için geniş saplı fırçanın boğaza kaçmasına engel olan aparatlı fırçalar kullanılmalıdır. Elektrikli diş fırçaları el koorniasyon ve manüplasyonunu zayıflatabileceğinden çocuklar özelinde önermiyoruz.

Çocukların diş macununu seçiminde 5-6 yaşına kadar florürsüz diş macunu daha sonrasında ise çocuklara özel florürlü diş macunlarını önermekteyiz. Bu macunlar diş fırçası üzerine sürüntü veya mercimek boyutunda şeklinde sürülmelidir.

SALLANAN DİŞLERİ HEKİMLE ÇEKİN

Çocukların özellikle ön dişlerinin görüntüsü güvenini etkileyen bir unsur.

Konunun psikolojik bir diğer etkisi olarak 6 yaş sonrası başlayan daimi dişlenme döneminde sallanan dişlerin ebeveyler tarafından çıkarılmaya çalışılması çocuklarda psikolojik travma yaratabiliyor. Bu durum çocukların ergenlik ve yetişkinlik döneminde dişhekimlerine karşı korku duymasına sebebiyet veriyor.

Oysaki bu diş çekimlerin hekim gözetiminde yapılması en doğru olanıdır. Çocuklarımız ne kadar erken dönemde dişleri henüz zarar görmeden diş hekimi kontrolüne gelmeli.

Haberin Devamı

Çocuklarda ağız ve diş sağlığı

BEBEKLERE DE DİKKAT

Bebekler yatmadan önce dişlerindeki biberon besinleri temizlenmeli biberon çürüğü dediğimiz etki engellenmeli. Unutulmamalıdır ki gece tükürük salgılanması azaldığı için dişler çürümeye daha müsait. Bu sebeple şekerli gıdalarla bebekler uyultulmamalıdır.

Bebeklerin ağız ve diş sağlığına dair bir diğer konu ise emzikler. Emzikler uzun vadede bebeğin damak yapısını bozmakta. Dolayısıyla 1-2 yaş sonrası emzik kullanımı durdurulmalı ve üst çeneye etki eden emzik kullanım alışkanlığı sebebiyle “kubbe damak” dediğimiz ortodonti sorunlarına sebebiyet verilmemelidir. Keza emzik kullanımı sonrası parmak emmenin de önüne geçilerek damakta şekil bozukluğu engellenebilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!