Bu hastalar karlı ve soğuk havada dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Bu hastalar karlı ve soğuk havada dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2016 13:24

Kar yeniden başladı, okullar tatil edildi, kar fotoğrafları sosyal medyayı süslemeye başladı. Ancak kar birçok hasta için de tehlikeli. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy, bacaklarında damar tıkanıklığı olan kişilerin bu havalarda çok dikkatli olması gerektiğinin altını çiziyor.

Haberin Devamı

KALP VE DAMAR HASTASI OLAN KİŞİLERİN DIŞARI ÇIKARKEN TEDBİR ALMASI ŞART

Prof. Dr. Aksoy bacak damarlarında tıkanıklığı olan kişilerin de kendilerine daha fazla özen göstermeleri gerektiğini vurguluyor. “Damarların önemli özelliklerinden biri, sıcakta ve soğukta gevşeyip, kasılabilmeleri. Soğuk havalarda damarlarımız kasıldığı için ilgili bölgenin kanlanması azalıyor. Kalp-damar hastası olan kişilerdeki soğukta gelişen en önemli sıkıntı da bu aşamada ortaya çıkıyor.”

Bu hastalar karlı ve soğuk havada dikkat

“Zaten damarları tıkaçlarla daralmış olan hastada bir de soğuğa maruz kalınca damarlar kasılarak iyice daralıyor ve kalbin veya bacakların beslenmesi daha da bozuluyor. Bu nedenle kalp-damar hastası olan kişilerin mümkün ise soğukta dışarı çıkmaması, eğer dışarı çıkmaları mutlak gerekli ise tedbir almaları gerekiyor.” dedi.

Haberin Devamı

 BACAK DAMARLARI TIKANIKLIĞI OLAN HASTALARIN MUTLAKA AYAKLARINI KORUMALARI GEREK

Prof. Dr. Murat Aksoy, soğuk ve karlı havada sokağa çıkma zorunluluğu olan bacak damarları tıkanıklığı olan hastaların mutlaka ayaklarını korumaları gerektiğini ifade ediyor:

“Tedbirlerin başında ilaçlara her zamankinden daha fazla özen göstermek var. Doktorları tarafından yapılan önerilere harfiyen uymalılar. Bunun yanı sıra soğuktan koruyacak giysileri seçmeliler. Bacak damarlarında tıkanıklık olan hastaların da mutlak çıkması gerekli ise özellikle ayaklarını korumaları gereklidir.  Ayak dolaşımını daha fazla bozmamak için çok sıkı olmayan ama soğuktan koruyacak çorapları tercih etmeliler. Ayakkabılarının tabanlarının kaygan olmadığından emin olmalılar çünkü düşerek ve burkulma ile ortaya çıkabilecek kırıklar ve çıkıklar ileride tedavisi zor durumlara neden olabilir.”

Bu hastalar karlı ve soğuk havada dikkat

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!