Ayak bileği sıkışma sendromu

Güncelleme Tarihi:

Ayak bileği sıkışma sendromu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2016 09:21

Burkulmaların, bağların gerilmesinden kopmasına kadar farklı aşamalarda yaralanmalara sebep olabileceğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tolgay Şatana, korunma yöntemlerini anlatıyor.

Haberin Devamı

HER İNSAN HAYATINDA BİR KEZ BURKULMA YAŞAYABİLİR

Yaralanma türü ne olursa olsun kıkırdak ve eklem sorunu yaratmadıysa kısa sürede iz bırakmadan iyileşebilir. Burkulmalar bağların gerilmesinden kopmasına kadar farklı aşamalarda yaralanmalara sebep olabilir. Şiddetli burkulmalar kırıklara, kıkırdak kopmalarına, kas ve kirişlerin kopmalarına sebep olabilir.

 

Ayak bileği sıkışma sendromu

 

EN SIK GÖRÜLEN YARALANMALAR NELERDİR?

Bağ gerilme ve kopmaları en sık rastlanan yaralanmalardır. Şiddetli gerilme ve kopmalarda bağlar uzayarak iyileşir ve ayak bileğinde burkulma eğilimi yaratırlar. Bu durumda eklem yapıları, kıkırdak yüzeyleri aşınmaya, yüzeyleri kopmalar sonucu düzensizleşmeye başlar ve kireçlenmeye yol açar. Alışkanlık yapmış burkulmalarda yaralanan kıkırdak dokusu iyileşme sonucu, yüzeyden kabarık bir yapı oluşturduğunda, hareketle eklem içinde baskı şeklinde bir ağrıya neden olur. Bu durum en çok eklem ön dış köşesi, arka köşelerde meydana gelmektedir. Yürüme sırasında ya da spor yaparken aniden ortaya çıkan batma şeklinde ağrı nedeniyle yüklenme yapılamaz ve denge bozulur. Özelikle kalecilik, basketbol, voleybol ve savunma sporları gibi ani zıplama ve yer değiştirme gerektiren durumlarda denge bozulup müsabaka kaybedilebilir.

 

Haberin Devamı

Ayak bileği sıkışma sendromu

 

NASIL KORUNAMALIYIZ?

Burkulma sonrası mutlaka hekim kontrolünde yaralanma derecesi ortaya konup, eklem yapılarının muayenesi yapılmalı, gerekirse radyolojik tanıya gidilmelidir. Ayak bileğinin basit bir bandajla tespiti ve bir süre hareket kısıtlaması iyileşmeyi derhal başlatacaktır. Doğru ve yeterli bir tespit ile yeniden burkulmanın önüne geçilmelidir.

 

Haberin Devamı

Ayak bileği sıkışma sendromu

 

Eklem içinde sıkışma sorunu meydana geldi ise, aşınma ortaya çıkmadan artroskopik cerrahi olarak yüzeyden kabarık yapılar düzeltilmelidir. Ertelenmiş sıkışmalar eklemde sürekli ağrı, şişlik ve ağırlık vermekte güçlük yaratarak günlük hayatı da etkileyebilir. Başarılı bir tedavinin anahtarı, günlük hayat etkilenmeye başlamadan eklem içi sorunun çözümüne izin vermekten geçer.

 

Ayak bileği sıkışma sendromu

 

Unutmayalım sağlıklı eklem, uyumlu hareket ekseninde kaygan ve pürüzsüz eklem yüzeyleriyle işlev görür. Eklemleriniz çabuk burkuluyor, yüklenme sırasında batma şeklinde ağrılarınız ve şişlikleriniz kaybolmuyorsa ortopediste gitme zamanınız gelmiştir.

 

Haberin Devamı

Ayak bileği sıkışma sendromu

 

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

BAKMADAN GEÇME!