20'li yaşın korkulu rüyası

Güncelleme Tarihi:

20li yaşın korkulu rüyası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2012 00:00

Genellikle 20'li yaşlarda çıkan, bazen de hiç çıkmayan 3. azı dişleri yani 20'lik diş çoğunlukla acı verici olabiliyor. Gömülü olması, ön dişleri sıkıştırması, iltihap oluşturması, yanakta şişlik ve acı ortaya çıkarması, durumu kabusa dönüştürüyor.

Haberin Devamı

Diş hekimi Serpil Erçağ sorunlu 20'lik diş ile ilgili uyarıyor, yer darlığı sıkıntı yaratabilir, gömülü  veya yarı gömük olarak kalabilirler. Bazen öndeki dişe takılıp ağrıya sebep olabilirler.

 

Sıkıntılı bir 20'lik diş süreci geçirenler hemen cerrahi yöntemle aldırmalı mıdır yoksa bekleme süresi olmalı mı?


20 yaş dişleri çıkarken bazı durumlarda yüzde, çene ekleminde ağrı ve yanakta şişliğe sebep olurlar. Bu akut durum sırasında hastalara ağrı kesici, antibiyotik ve antienflamatuar ilaçlar verilir. Hastalar bu ilaçları kullanıp akut şikayetlerden kurtulduklarında, ilaçların etkisi devam ederken bu dişlerin çekimi tavsiye edilir. Aksi halde ilaç etkisi geçtikten sonra, vücut direnci düştüğünde tekrar ağrı ve şişliğe sebep olabilirler. Bu durumda da tekrar tekrar ilaç kullanımı gerekecektir. Tavsiyemiz ilk akut durum ilaçla kontrol altına alınınca bu dişlerin ağızdan uzaklaştırılması yönündedir.

Haberin Devamı


Çenede yarattığı olumsuzluklar neler?

 

Çenede yer darlığı olduğunda 20 yaş dişleri çıkamayıp gömülü kalacaktır. Bu durumda bazen önünde bulunan azı dişinin köküne baskı yapıp diş kökünü eritebilir. Gömük dişin etrafında kist oluşabilir. Yüzde şişlik ve ağrı, çene ekleminde ağrı,ağız açmada zorluk, bazı durumlarda çene kemiği içndeki sinire baskı yaparak çenede  hissizlik gibi problemlere yol açabilir. Bazen de hiçbir probleme yol açmadan senelerce gömük kalabilir(Eğer hiçbir olumsuz durum yoksa yeni görüşe göre  bu dişler ellenmez.

 

20'lik dişin görevleri neler?

 

20 yaş dişleri de diğer azılar gibi çiğnemeye yardımcı olurlar. Önündeki dişlerin eksikliğinde köprü ayağı olarak destek görevi görürler. Dişsiz ağızlarda sonradan çıkan azı dişleri protezin tutuculuğuna yardımcı olur. 20 yaş dişlerinde problem yoksa ve diş dizisi üzerinde yeterli yerleri varsa korunmalı ve ağızda tutulmalıdırlar.

Haberin Devamı


Cerrahi operasyonun riskleri var mı? Ne kadar sürüyor?


Hertürlü cerrahi işlemin riski vardır. 20 yaş dişinin pozisyonuna  göre çıkartılma süresi ve komplikasyon riski değişir (Bazen 15-20 dakika bazen çok daha uzun zaman alır). Dişin durumuna bağlı olarak operasyon sonrası yüzde şişlik ve ağrı,ağız açmada zorluk, anesteziye bağlı olarak geçici uyuşukluk hissi vs. olabilir. Bütün bu komplikasyonlar kullanılan ilaçlar ve operasyon sonrası buz uygulamaları ile en aza indirilir. Hekimin becerisi,dişin pozisyonu ,hastanın operasyon sonrası yapması gerekenleri doğru uygulaması gerçekleştiğinde günümüzde 20 yaş dişlerinin yarattığı sıkıntılardan daha kolaylıkla kurtulmak mümkündür.

Haberin Devamı

Bazı ileri komplike durumlarda üst çenede 20 yaşın pozisyonu gereği sinüse kaçması, dişin çekimi sırasında fazlaca veya ters kuvvet uygulanması sonucu çene kemiğinde kırık, kalıcı sinir hasarı gibi durumlar da görülebilir. Hastaların çekim sonrası hijyen kurallarına uymaması, buz uygulamadaki aksaklıklar, yanlış veya yetersiz ilaç kullanımı gibi durumlarda da istenmeyen rahatsızlıklar olabilir

 

Bazı 20'lik diş çekimleri sonrasında dilde hissizleşme oluyor, bunların sebebi nedir? Ne kadar sürer?

Alt çenede anesteziye bağlı olarak gelişen dilde hissizlik ,anestezi etkisi geçince ortadan kalkacaktır. Anestezinin geçiş süresi de kişiden kişiye veya yapılan miktara göre değişmekle birlikte  ortalama 3-4  saattir. Bazı alt 20 yaş dişleri  çıkartılırken dil siniri zedelenebilir bu durumda sinir hasarı kalıcı olabilir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!