Sağlık katkılı besinler

Güncelleme Tarihi:

Sağlık katkılı besinler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2007 00:00

Fonksiyonel besinler; sağlığı geliştirici, hastalık riskini azaltıcı etkileri olan besin bileşenleri olarak tanımlanıyor. İlk kez 1980’lerin sonunda Japonya’da ortaya çıktılar. Türkiye’de ilk kez 2004’te, sindirimi düzenleyici ürünlerle gündeme geldiler. Bugün en fazla satılan fonksiyonel gıda çeşidi probiyotikler.

Sağlıklı beslenme bilincinin artması ve talebin fonksiyonel ürünlere kayması Ülker’in Benecol, Danone’nin de Danacol adlı kolesterol oranını düşürmeye yardımcı ürünleri peş peşe piyasaya sürmesine yol açtı. Şimdilerdeyse gündemde çocukların zeka gelişimini sağlayan ve ilk kez Türkiye’de piyasa sunulan Amaze var. Fonksiyonel besinlerin Türkiye pazarındaki hacmi 25 milyon YTL. Yeni yatırımlarla 2007’de 50 milyon YTL’ye ulaşması bekleniyor.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR:

Kolesterol düşürmeye yardımcı gıdaların ortak özelliği stanol içeriyor olması. Normalde stanoller mısır, buğday, pirinç gibi hububatlarda ve meyvelerde bulunuyor. Ancak iki gram stanolü almak için günde 150 tane elma veya 200 tane havuç yemek gerekiyor. Ülker Türkiye’de kolesterol düşürmeye yardımcı ürünleri piyasaya sunan ilk firma. Bu alanda yüzde 64 pazar payıyla lider konumda. Kalbim Benecol ürünlerinin içinde bulunan stanol, tamamen bitkisel kaynaklı doğal bir madde. Yiyeceklerle alınan kolesterolün sindirim sisteminden kana karışmasını engelleyerek, kandaki kolesterol oranının düşmesine yardımcı oluyor. Danone’nin Danacol’ü de içindeki bitkisel sterollerle kalp ve damar hastalıkları riskinin azaltılmasına yardımcı oluyor. Günlük olarak tüketilen bir paket, kolesterol seviyesini düşürüyor.

Becel pro-activ, 2-3 haftada LDL kolesterol seviyesinin yüzde 10-15 oranında azalmasına katkı sağlıyor. Böylece kalp hastalığı riskini yüzde 12-20 oranında azaltıyor.

SİNDİRİMİ DÜZENLİYOR:

Probiyotik içecek ve yoğurtlar sindirimi düzenleme özellikleri nedeniyle tercih ediliyor. Daha çok kadınlar tarafından tüketiliyorlar. Bebekler için geliştirilmiş olanları da var. Danone Activia, içerisinde probiyotik maya bulunan, sadece süt ve maya ile üretilen taze sütlü bir ürün. Her gün tüketildiğinde 2 haftada bağırsak faaliyetini düzenlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca kalsiyum başta olmak üzere birçok mineral, yüksek kaliteli protein ve vitaminler açısından da zengin bir içeriğe sahip.

Sütaş Yovita’nın içinde, L. Acidophilus ve B. Bifidus probiyotik mayaları ve bu mayaların daha etkin şekilde faydalı olmaları için doğal prebiyotik lif bulunuyor. Kabızlık, gaz, şişkinlik, ağız kokusu ve ishal gibi sindirim sorunlarının giderilmesinde fayda sağlıyor. Ayrıca vücut direncini canlandırmaya, alerji ve enfeksiyon risklerini hafifletmeye yardımcı oluyor.

Sütaş Babymix, 6-24 ay arası çocuklara özel probiyotik ve prebiyotik bir yoğurt. Bağırsaklarda zararlı bakteri oluşumunu önleyip, sindirim ve bağırsak hareketlerini kolaylaştırıyor. İçeriğindeki meyve püresi yüzde 100 organik.

Milupa Aptamil Junior, prebiyotik karışımıyla bağışıklık sistemini güçlendiren bir süt. Bir yaşından itibaren kullanılabiliyor. İçeriğinde D, K ve C vitaminleri, Omega3 ve Omega6, doğal şeker, taurin, kolin ve karotenler var.

Pınar’ın fonksiyonel besin grubunun ismi Denge. Denge Prebiyotik, üç farklı çeşidi bulunan sütlü ve meyveli bir içecek. Probiyotik ürünlerden biri de kefir. Altınkılıç tarafından endüstriyel hale getirilip, marketlerde satılmaya başladı. Meyveli, light ve çocuklar için Kefirix çeşitleri var.

ZEKA GELİŞTİRİYOR:

Amaze, çocukların büyümesi, gelişmesi ve hastalıklara karşı direnç kazanması açısından önemli maddeler içeriyor. 7-9 yaş arası için. D-HA formülü vücudun demir, iyot ve DHA gereksinimlerini düzenli olarak karşılıyor. D-HA küpleri ve Sütlü D-Ha içeceği olmak üzere iki çeşidi var.

KEMİK VE DİŞ SAĞLIĞINI KORUYOR:

Denge Kalsiyum, yetişkin ve gençlerde kemik ve diş sağlığına destek oluyor. Ürün laktozsuz, sütler süt şekerini sindirme sorunu yaşayan kişiler için uygun.

ÇÖLYAK HASTALARINA İYİ GELİYOR:

Çölyak bir ince bağırsak alerjisi. Gluten ismi verilen proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu sürecek bir hassasiyet göstermesi olarak tanımlanıyor. Çölyak hastaları, gündelik beslenmelerinin hiçbir aşamasında tahıl içerikli gıdalar tüketemiyor. Sinangil Glutensiz Un, gluten içermeyen, nişastalı, vitamin ve minarallerle zenginleştirilmiş bir karışım. İçinde buğday nişastası, mısır nişastası, pirinç unu, toz şeker, kabartıcılar, kıvam arttırıcılar, vitaminler, mineraller var.

SELENYUM İHTİYACINI KARŞILIYOR:

Eggy, selenyum ilaveli yeni bir çeşit çıkardı. Yumurta, vücudun asgari günlük ihtiyacını karşılayacak ölçüde organik selenyum içeriyor. Düşük riski taşıyan anne adaylarına, gelişmekte olan çocuklara ve yaşlanmaya bağlı hastalıklarda tavsiye ediliyor. Marketlerde 9’lu ambalaj kutularda bulabilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!