Sağlık Bakanlığı'ndan 'sıcak' genelgesi

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bakanlığından sıcak genelgesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2001 00:00


Sağlık Bakanlığı, son günlerde tüm yurtta hava sıcaklıklarının artması üzerine 81 il valiliğini uyardı.

Sağlık Bakanı Osman Durmuş imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgede, yaz mevsimi ile birlikte artan hava sıcaklığının sağlığı olumsuz yönde etkileyebileceği belirtilerek, aşırı güneş ve sıcağın olumsuz etkilerinden korunmak için öncelikle halkın bilinçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Bu konuda gereken uyarılar yapılması ve önlemler alınmasının istendiği genelgede, güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınılması ve bu saatlerin gölge bir yerde geçirilmesi önerildi.

Güneşlenmeden veya güneşe çıkmadan önce cilde uygun bir koruyucu kremin sürülmesinin yararlı olduğu ifade edilen açıklamada, ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu gözlükler kullanılması, açık renkli bol elbiseler giyilmesi ve geniş kenarlı şapka takılması tavsiyesinde bulunuldu.

Güneşlenme sonrasında oluşabilecek yanıklarda kesinlikle yoğurt ve benzeri maddeler sürülmemesi gerektiği ifade edilen genelgede, bu durumda soğuk kompres uygulanması, müdahale gerektiren durumlarda hekime müracaat edilmesi istendi.

BOL BOL SIVI ALIN

Gözlerde ağrılı kızarıklık olması durumunda da hekime danışmadan hiçbir ilacın kullanılmaması vurgulanan genelgede bu durumda, güneş gözlüğü kullanılması ve göze soğuk kompres yapılması gerektiği belirtildi.

Aşırı sıcaklık ve nemin ciddi sorunların oluşmasına neden olduğu belirtilerek, özellikle kalp, solunum yolları ve tansiyon hastası olanlar ile yaşlıların daha dikkatli olmaları istenirken, kanser hastaları, kemoterapi alanlar ve değişik deri hastalığı bulunanların da güneş ışınların korunmaya özellikle dikkat etmeleri tavsiye edildi.

Sıcaklarda güneş yanıklarının yanı sıra sıcak çarpmasına karşı da dikkatli olunması gerektiği belirtilen açıklamada, aşırı sıcak etkisinde kalan kişilerde bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi şikayetlerin ortaya çıkacağı; derinin soluk, nemli ve soğuk olacağı kaydedildi. Bu durumdaki kişilerin hemen gölge, serin bir yere alınıp sırtüstü yatırılması, ağızdan bol miktarda sıvı verilmesi gerektiği bildirildi.

Uzun süre güneş altında çalışılmaması da önerilen genelgede, bu konulara ilişkin halkın bilinçlendirilmesine yönelik eğitici, uyarıcı bilgilerin verilmesi amacıyla uzman kişilerle birlikte eğitim ve eğitici materyal hazırlanması istendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!