Sağlık Bilgisi

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yeterince yağ tüketiyor musunuz?

Bugüne kadar yağlar hakkında hep olumsuz yazılar yazıldı. Örneğin doymuş yağların tehlikesi her fırsatta doktorlar tarafından tekrarlanıyor. Ancak bu arada yağların yararları unutuluyor. Faydalı olanlar, riskleri ve hangi hastalıklardan korudukları aşağıdaki yazıda yer alıyor.

‘‘Kesinlikle yağ fobisi olan bir toplum yaratıyoruz’’ diyor Johns Hopkins Üniversitesi doktorlarından Dr. Angela Guarda. Elbette Dr. Guarda durup, dururken böyle konuşmuyor. Yaptıkları araştırmalar gösteriyor ki, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde insanlar yağları öcü gibi görmeye başladılar. Çalışmalara katılanların yüzde 13'ü hayatlarından yağı tamamen çıkardıklarını söylemişler. Giderek yağlardan uzaklaşanların sayısı da hızla artıyor. Elbette bu durum yayınlar ve doktorlar sayesinde sadece Amerika'yla sınırlı kalmıyor tüm dünyaya yavaş yavaş yayılıyor.

Yağ hiçbir zaman için temel besin maddesi olarak kabul edilmiyor ancak çeşitli kuruluşların tamamladıkları araştırmaların sonuçlarına göre çeşitli hastalıklardan koruduğu artık biliniyor. Örneğin dünyanın en önemli tıp dergilerinden New England Journal of Medicine'de yayınlanan bilgilere göre, tereyağı, margarin gibi katı, doymuş yağlar kalp krizini artırırken, mısır ve zeytinyağı gibi sıvı yağlar kalp krizi riskini azaltıyor.

Amerikan Doktorlar Birliği'nin yayınladığı dergide ise sıvı yağlara dayalı beslenme rejimlerinin inme riskini azalttığı gösteren araştırmalar yer aldı. 61 bin İsveçli kadınla yapılan bir başka çalışmada ise sıvı yağların meme kanseri riskini yarı yarıya azalttığı ortaya kondu. Yine New England Journal of Medicine'de yer alan bir başka araştırma ise her gün düzenli yenen balığın yüzde on oranında kalp krizi riskini düşürdüğünü gösteriyor.

Bir başka tıbbi yayın Journal of Nutrition ise süt ve süt ürünlerindeki yağın kanser riskini azalttığını bildirdi. Ayrıca Journal of Medicine and Science in Sports and Exercise'de açıklanan bir başka araştırmaya göre ise atletlerin yağdan aldıkları kalori miktarı yüzde 16'dan 42'ye yükseldiğinde, kalp hastalıkları riskinin azaldığı, bağışıklık sisteminin fonksiyonlarının düzeldiği, kasların kuvvetlendiği belirlenmiş.

Ne kadar alınmalı?

Yağların çeşitleri, sağlığa olumlu ve olumsuz etkileri hakkında bilgi edinmek için lütfen mini rehbere göz atın:

Monodoymamış yağ:

Zeytinyağı, zeytin, avokado, fındık, fıstık gibi çerezler bu grupta yer alıyor. Sağlığı tehdit eden tarafı yok. Kalp hastalıkları riskini düşürüyor. Bunu iyi kolesterolü düşürmeyip, kötü kolesterolü azaltarak yapıyor.

Omega-3 yağ asitleri:

Balıkta bulunuyor. Özellikle somon, ançuez, sardalyada fazlasıyla mevcut. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde, soya yağında da var. Sağlığı olumsuz etkileyen yanı yok. İnme ve kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Kötü kolesterolü azaltıyor, iyi kolesterolü yükseltiyor.

Polidoymamış yağ:

Bitkisel yağlar yani ayçiçeği yağı, mısır yağı bu grupta. Ayrıca ayçekirdeğinde de bulunuyor. Sağlığa olumsuz etkisi olabilir. İyi kolesterolü düşürüyor. Kansere neden olan plakları artırma riski var. Genel olarak bütünüyle ve kötü kolesterolü düşürüyor. Ancak yine de çok dikkatli olmak gerekiyor. Alınan tüm kalori miktarının sadece yüzde onunu teşkil etmeli.

Doymuş yağ:

Süt, tereyağ, et gibi hayvani kökenli katı yağlar. Kalp hastalıkları riskini önemli oranda artırıyor. Bütünüyle kolesterolü özellikle kötü kolesterolü yükseltiyor. Damarları tıkayan plakların oluşmasına neden olabiliyor. İnme riskini düşürdüğüne dair bulgular var. Alınan tüm kalorilerin en fazla yüzde sekizini teşkil etmeli.

Ve en tehlikeli grup:

Kraker, cips, kekde bulunan ve paket olarak satılan katı yağlar. Kalp hastalıkları riskini artırıyor. Kötü kolesterolü artırıyor ve iyi kolesterolü düşürüyor. Bu nedenle en tehlikeli grup. Sağlığa olumlu katkısı bulunmuyor. Bu tür yağlardan kesinlikle kaçınmak gerekiyor.

(Kaynak: American Health dergisi)

Boy kısalığı

Acıbadem Hastanesi'nin düzenli olarak yayınladığı güncel sağlık dergisinde yer alan bir habere göre, endişe boy kısalığına neden oluyor. Amerikalıların yaptığı ve Pediatrics dergisinde yayınlanan araştırma, 9 yıl boyunca, 716 çocuğu takip ederek tamamlanmış. Endişeli kız çocuklarının ergenlik dönemi bitiminde diğer kızlara göre beş santim daha kısa oldukları tespit edilmiş. Erkek çocuklarında ise böyle bir soruna rastlanmamış.

Sigaranın zararları

Sigaranın sağlığa zarar verdiği biliniyor, çeşitli tümörlere, kalp ve damar hastalıklarına sebep oluyor. Yeni elde edilen bilgilere göre, sigara, gribe de sebebiyet verebiliyor. Tütün, nefes borusunun mukozasını olumsuz etkiliyor ve bağışıklık sistemini altüst ediyor. Ayrıca dışarıdan gelecek yabancı maddeleri engelleyen hücreleri de yok ederek daha fazla zarar veriyor.

Pirinci saklarken

Pirinç ev ortamında bir yıl kadar muhafaza edilebiliyor. Pirinci iyi havalandırılmış bir yerde bulundurmalısınız, sakladığınız yer 17 derecenin üzerinde olmamalı. Daha uzun süre koruyabilmek için cam kapları tercih etmelisiniz. Yaz günlerinde ise buzdolabında saklamayı tercih etmelisiniz.

Bağışıklık sistemi

Yaşam ve yeme alışkanlıkları bağışıklık sistemini önemli ölçüde etkiliyor. Vitamin, mineral tuz, protein, karbonhidrat vücudun çeşitli hastalıklara karşı direncini artırıyor. Kısa süreli hastalıkların iyileştirilmesinde özellikle vitaminlerden yararlanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!