Sağlığın sırrı doğa ile uyumda

Güncelleme Tarihi:

Sağlığın sırrı doğa ile uyumda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Doğal tıp uzmanı Dr. Anil Kumar Mehta, bir dizi seminer vermek için geçtiğimiz hafta İstanbul’a geldi. Hintli doktor Mehta, insanların hayat enerjilerini daha verimli kullanabilmeleri için kendi eğilimlerini tanıyıp doğa ile uyum içinde yaşamalarını öneriyor.

Teknoloji 21. yüzyıla girerken Batı tıbbının hizmetindeyken Doğu tıbbı binlerce yıl öncesinin tedavi yöntemleriyle sağlıklı ve uzun yaşamanın sırlarını araştırmaktan vazgeçmiyor. Hindistan’da bir ayurveda hastanesi ve Hollanda’da aynı konuda sekiz merkezi bulunan Dr. Anil Kumar Mehta da 5 bin yıl öncesinin yöntemleriyle hastalarına tedavi ve kişisel yönlendirme hizmeti sunuyor.

Maraş Sağlık Hizmetleri’nin davetlisi olarak İstanbul’a gelen Dr. Mehta, vücudun hangi beden tipinde olduğunu belirleyerek nabız yöntemiyle hastalıkları teşhis ediyor. Bu teşhise uygun olarak da beslenme ve ilaç önerisinde bulunuyor.

Ayurvedanın vücudun gereksiz maddelerden temizlenmesini hedefleyen çeşitli tedavi yöntemlerinden oluştuğunu söyleyen Dr. Mehta; ‘‘Ayurvedik felsefeye göre hastalıklar insanın kendi içinde ve çevresiyle olan dengesindeki bozulmalardan kaynaklanıyor. En eski tedavi yöntemi olan ‘Ayurveda’ bize kendi yeteneğimizle ve doğa ile tekrar nasıl uyum içinde yaşayabileceğimizi öğretiyor. Ayurvedaya göre doğaya sahip olduğumuz ve onu koruduğumuz zaman o da bizi koruyacaktır. Ayurveda insanı zihin ve beden olarak bir bütün halinde ele alır. Zihnin ve bedenin tüm unsurlarını dengede tutmaya çalışır’’ dedi.

Ayurvedaya göre insanlar kendi vücut tipine göre yaşayıp beslenerek hastalıklardan korunabilir. Dr. Mehta; ‘‘Ayurveda bir yaşam biçimi olduğu için bulunduğumuz ortamla uyum sağlamalıyız. Alışkanlıklarımız, sosyal ilişkilerimiz, doğayla uyumumuz hep bu yaşam biçimi içinde yer alır. İnsan doğanın vücuduna nasıl etki ettiğini bilmelidir. Alınan her uygun gıda bir ilaçtır. Böylece stresten ve hastalıklardan uzak ve daha verimli bir yaşam sürebilirsiniz’’ dedi.

Ayurveda nedir?

Yaşam (ayur) bilgisi (veda) anlamına gelen ayurveda, 5 bin yıl öncesine dayanan Hindistan kökenli doğal tıp sistemi. Korunma ağırlıklı bir yaklaşımı olmakla birlikte özellikle kronik hastalıklar ve iç hastalıklarının tedavisinde çok başarılı bir sistem. Bu sistemle romatizma, ülser, astım, sinüzit, uykusuzluk, şişmanlık, yüksek tansiyon ve bronşit gibi hastalıkların teşhis ve tedavisi doğal yöntemlerle yapılıyor.

Teşhis ve tedavi yöntemleri:

Ayurvedada muayene vücut tiplerinden yararlanılarak nabız teşhisi ve hikaye alımı (anamnez) ile yapılıyor. Kişiye özel yöntemler kullanılarak tedavi programı planlanıyor. Bu muayene sonucunda kişinin vücudunda ‘‘ama’’ olup olmadığı inceleniyor. ‘‘Ama’’ vücutta hastalık yapan toksin ve enfeksiyonlar benzeri zararlılardır. Bu ‘‘ama’’yı tedavi etmek ve vücuttan atmak için destek yöntemi olarak bitkisel kürler, ayurvedik masajlar uygulanıyor. Tedavide pancha-karma adı verilen bir terapinin önemli yeri var. Bitki aromalı buhar ve masajlar, derin basınçlı masajlar, özel lavmanlar ile iç temizlik yapılıyor ve vücuttan toksinler uzaklaştırılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!