Sağır Sultan

Güncelleme Tarihi:

Sağır Sultan
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2011 21:14

Fazla acıtmıyor

Sixx A.M.
This is Gonna Hurt
Eleven Seven Music

Mötley Crüe’nun basçısı ve kurucularından Nikki Sixx, diğer rock yıldızları gibi uyuşturucuyla uzun süre boğuştu. İnişli çıkışlı hayat hikayesi ona geçen yıllarda The Heroin Diaries (Eroin Günlükleri) adlı ilk kitabını yazdırmıştı. Aynı isimde muhteşem bir albüm yapıp kitapla birlikte yayınladı. Eroinle zorlu mücadelesini yeri geldiğinde agresif yeri geldiğinde duygusal bir biçimde anlattığı albümün ikincisi geldi. This Is Gonna Hurt (Bu Acıtacak) isimli devam kitabıyla aynı ismi taşıyan albüm, biraz ilkinin gölgesinde kalıyor. This Is Gonna Hurt, Lies of Beautiful People ve Live Forever, açık ara albümün en iyileri. Goodbye My Friends ise fazlasıyla Muse şarkılarına benziyor fakat albümün gizli ve güzel hitlerinden. İtiraf etmeliyim ki, ilk albümdeki baladlardan daha fazla etkilenmiştim. Yeni albümünkiler o kadar da vurucu değil. Ama Nikki Sixx’in coşku konusunda kendini sürekli geliştirdiği bir gerçek. Sağlı sollu vurucu sözlere sahip işlerden ve modern rock’tan haz ediyorsanız bu albümü edinmeniz tavsiye olunur.

Cesaretine şapka çıkarılır

Cumhur Avcil
Love Sick
Favela Records / Arda Müzik

Avcil’i Çilekeş grubundan tanıyabilirsiniz. Üç albümlü grubun davulcusu Cumhur Avcil, Love Sick adlı ilk solo albümünü yayınladı. Avcil, grubun deliliğe kayan cesaret çıtasını biraz daha yukarı taşımış. Love Sick, ülkemizde meraklıların arşivinde değerli bir yer edinecek fakat hiçbir zaman ana akım bir ürün olarak anılmayacak. Sanatçının da bunu hedeflemediği çok açık. Progresif ve endüstriyel öğeleri çokça barındıran albüm, yeri geldiğinde sertleşiyor. Dört parça dışında söz yok. Albümün en güçlü parçası Stress’te, Arın Kuşaksızoğlu’nun vokal performansı dinlemeye değer. Kendisinin kişilikli ses ve vokal tekniğini Kül grubunda tanımıştık, takip edilmesi gereken bir solist. Love Sick’in altı parçası enstrümantal fakat karşımızda tamamı davul virtüözitesinden ibaret bir albüm de yok. Elektro gitar, albümün geneline güzel bir derinlik katmış. Midi programları da atmosferi desteklemiş. Albümü önceden bilerek dinlemekte fayda var. Sıradan bir rock albümü değil bu, elektro gitar soloları havada uçuşmuyor, nağmeli vokaller yok, kompozisyonlar davul düşünelerek yazılmış ama takip edilmesi zor davul soloları da duymuyorsunuz. Albümdeki favorilerim Stress, Mania, Hypomania, Hope ve Venus. Love Sick’te konuşur gibi söylenmeyen tek şarkı Elif Alaybeyoğlu’nun solistliğini üstlendiği Serotonin, hakettiği vuruculuğa maalesef sahip değil. Daha derin ve hacimli bir sound’a sahip olabilirmiş. Fakat albüm başarılı ve değişik. Özellikle A Perfect Circle ve Dredg gibi grupları sevenler kulak kabartmalı. Kül ve Çilekeş hayranlarıysa zaten kaçırmayacaktır.

Meyhanede söyler gibi

Mabel Matiz
Mabel Matiz
Esen Music


Mabel Matiz yeni bir pop figürü olsa da tarzı pop değil. Müziğini kategorize etmek zor. Peruk Gibi Hüzünlü parçasındaki klavye partisyonu 1990’ların pop sound’unu andırıyor. Vokallerini Duman’dan Kaan Tangöze’ye benzetenler var ama bence hiç benzemediği gibi çok daha da uç bir noktada. Ses rengi farklı Mabel Matiz, bazen köhne bir meyhanede kafa çeken biriymiş gibi bazen de bir kır düğününde mikrofonu kapmış gibi söylüyor şarkılarını. Ses renginden ötürü ya çok sevilen ya da hiç sevilmeyen şarkıcılar vardır ya, Mabel Matiz de onlardan işte. Beğenin ya da beğenmeyin farklı bir albüm var elimizde, en azından kendi sound’unu taşıyor ve bir imzası var. Sözler gayet orijinal. Yalçın Tosun’un şiiri Peruk Gibi Hüzünlü dışında söz ve bestelerin hepsi Mabel Matiz’e ait. Zaman parçasındaki perdesiz bas partisyonu şarkının ruhuna çok iyi gitmiş. Sound geliştirilse, söz ve bestelerdeki özgünlük korunur da ruhunu kaybetmezse kalıcı olacaktır. Biraz da değişik şeyler dinlemek lazım.

Erkek Britney Spears

M. Pokora
Updated
Capitol Records / EMI

Bir kaseye bir tutam Justin Timberlake, bolca Britney Spears koyun elde edeceğiniz karışımın adı M. Pokora olacak. Fransız, 25 yaşındaki şarkıcı ülkemizde daha tanınmıyor. İlk defa Fransız Popstars yarışmasının 2003’teki sezonunda göründü. Linkup adlı grubuyla gayet başarılı işler yaptı. Grubuyla ve solo olarak yaptığı işler Fransa listelerine genelde bir numaradan girdi. Player albümünde Ricky Martin’le düet yaptı. Ardından gelen MP3 albümünün prodüktörü Timbaland. M. Pokora’nın umut vaadettiği, çalıştığı isimlerden belli. Zaten gelecek görmeseler, para kazandıracağını düşünmeseler elinden tutmazlar. Adam yakışıklı, sesi ortalamanın üstünde ve yaptığı müzik her ülkenin kabul ettiği pop tanımına uygun. Fakat buna rağmen Updated vasatın biraz üstünde. Açılış şarkısı güzel ve yakalayıcı olmasının yanında Britney Spears kalıplarına çok yakın, pek özgün sayılmaz. Vokal efekti için en çok vocoder kullanılmış; bu alet Kanye West’ten sonra artık bıkkınlık yarattı. Get A Little Closer ve All So Sexy iyi, Spiderweb ve Do Anything vasatın biraz üstü şarkılar. Özellikle 20 yaş altı pop severler albümden hoşnut kalacaktır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!