Safiye Ayla’dan Ata’ya ‘Yanık Ömer’ vefası

Güncelleme Tarihi:

Safiye Ayla’dan Ata’ya ‘Yanık Ömer’ vefası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2010 11:14

Atlas Tarih dergisi son sayısında Safiye Ayla’nın Atatürk’ün ‘Yanık Ömer’ vasiyetini nasıl yerine getirdiğini sayfalarına taşıdı.

Haberin Devamı

Sadettin Kaynak’ın Kurtuluş Savaşı’nı anlatan ‘Yanık Ömer’ bestesinin orkestrasyonunu Muammer Sun’a hazırlatan Safiye Ayla, masrafları da cebinden karşıladı. Sermet Erkin ne yazık ki plak olarak basılamamış bu macerayı yazdı ve tek kaydı internetten yayınladı.

ATATÜRK, Safiye Ayla’nın sesinden ‘Yanık Ömer’ şarkısını ilk dinlediğinde büyük bir hayranlıkla tekrar tekrar okumasını rica etmiş, o da okumuştu. Sonra Atatürk, Safiye Ayla’ya bu şarkının Batı müziği tarzında çoksesli düzenlemesinin güzel olacağını söylemişti. Ayla bu ricayı ancak Ata’nın doğumunun 100. yılında gerçekleştirebildi.

Sadettin Kaynak’ın Kurtuluş Savaşı’nı konu alan ‘Yanık Ömer’ adlı bestesi Safiye Ayla için artık özel bir öneme sahipti. Ata’nın bir anlamda vasiyeti kabul ettiği ricayı gerçekleştirmek için Muammer Sun’a orkestrasyonunu hazırlatıp masraflarını cebinden karşıladı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde çok sesli seslendirerek bant kaydını gerçekleştirme saadetini yaşadı. Ama Safiye Ayla, bugün tek kaydı bulunan bu çalışmayı ne yazık ki plak olarak bastıramadığı gibi radyo ve televizyonlarda dahi okuyarak halka sunamadı.

Haberin Devamı

Safiye Ayla’dan Ata’ya ‘Yanık Ömer’ vefası

Sanatçının bu çabası dönemin askeri darbeyle işbaşına gelen cumhurbaşkanının kadir bilmezliğinin gölgesinde kaldı. Oysa Safiye Ayla’nın Atatürk’ten gördüğü ilgi, sonrasında Celal Bayar, İsmet İnönü gibi diğer devlet büyükleriyle de devam etmişti. Cumhurbaşkanları içinde bir tek Kenan Evren, Atatürk’ün doğumunun yüzüncü yılında çağdaşı bazı sanatçılara ödül verdiği halde kendisini görmezden gelip, çok arzu ettiği bu onurdan onu mahrum bıraktı.


İLK KEZ 1931'DE SAHNEYE ÇIKTI

Safiye Ayla ilk sahne teklifini Beyoğlu’nda, şimdiki Fitaş Sineması’nın yerinde bulunan Mulen Ruj Ga-zinosu’ndan alarak 1931’de sahneye çıktı. Plak kayıtlarıyla yurtta ve dünyada önemli bir yankı uyandıran sanatçı 1950’de evlenince sahnelerden uzak kaldı. Yine de 1951’de ayda bir verdiği Saray Sineması Konserleri’yle sevenleriyle buluştu; konserler 1974’e kadar sürdü. En son sahne konserini Atatürk’ün anısına Türk Kültürüne Hizmet Vakfı yararına 1987’de İstanbul AKM’de verdi. 14 Ocak 1998’de yaşama gözlerini yumdu.

ATLAS'TAN DİNLEYİN

Safiye Ayla ve CSO’dan Muammer Sun’un çoksesli düzenlemesiyle ‘Yanık Ömer’ çalışmasını www.kesfetmekicinbak.com sitesinden dinleyebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!