Saçlara kök hücre desteÄŸi

Güncelleme Tarihi:

Saçlara kök hücre desteği
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 18, 2010 13:19

Kök hücre (PRP) Destekli FUE Saç Ekimi, saç dökülmesi yaşayan, ve saçlarını kaybetme noktasına gelmiş kişilerde çok etkili bir sonuç sağlayan son derece gelişmiş bir yöntem.

Haberin Devamı


Saç dökülmesinden kurtulmakta tıbbın geldiği en yeni ve etkileyici tedavi metodu olarak bilinen, bu tedavinin uygulandığı Doğan Cerrahi Tıp Merkezi Medikal Estetik Birimi’nden Medikal Estetik Doktoru Saliha Güneri konu ile ilgili bize detaylı  bilgi verdi.

Kök hücre (PRP) destekli FUE Saç Ekimi nedir?

Yıllar içinde yapılan bir çok bilimsel çalışma doku ve organ yenilenmesi için PRP kök hücre ismi verilen ve multipotansiyellere sahip bir hücre ayrıştırılmıştır ve bu sistem yakın zamanda FDA(Amerikan Sağlık Dairesi) onayını da alarak bir çok tıp alanında kullanılmaya başlanmıştır. Bu hücrelerin en büyük kaynağı da insan kanıdır.

Saç ekimi ve Saç mezoterapisin de bu yöntemin kullanılması ilk kez 1999 yılında Japon Dr. Takakura tarafından saç dökülmesi konusunda bilimsel bir çalışma olarak yayınlandı. Bunu 2004 yılında Dr.Uebel tarafından saç ekiminde uygulanmıştır.

Bu yöntem yapılan saç ekim işleminin özellikle de FUE ile yapılan saç ekiminin başarısını %15 ile 25 arasında arttırmaktadır . Ayrıca ekilen bölgede bulunan ve  erkek tipi saç dökülmesinin etkisiyle minyatürize olmuş cansız saçları %70-80 oranında normal canlı saç haline getirmektedir.

Bu iki yararı bir arada göz önüne alınırsa FUE ile yapılan saç ekimi eğer PRP kök hücre tedavisi ile desteklenirse alınacak sonuç normal FUE tedavisine göre %50'ye varan oranda daha fazla başarılıdır.

Neden PRP Kök Hücre bu kadar başarılı?
İnsan kanında kök hücre olarak adlandırılan bu hücreler içeriğinde 9 çeşit  büyüme, yenilenme hormonu ve çok zengin proteinler bulunmaktadır. Bunlardan en önemli 3 tanesi PDGF, TGF beta1 ve VEGF dir. Bunu yanı sıra içeriğinde bulunan bir çok protein bölgede yeni kan damarları yapımını başlatır.

Saç ekiminde özellikle de FUE işleminde en önemli dezavantaj ekilen saçların ilk 1 hafta herhangi bir kan damarıyla bağlantı kuramaması köklerin beslenme konusunda zayıf kaldığını ve ilk 7 günlük bu dönemde de bir kısmının kayba uğradığını göstermektedir.

Tüm bu kayıplar saç ekiminin başarısını azaltmakta ve özellikle güçlü olmayan saçların kaybına neden olur.
PRP kök hücre ile operasyon esnasında yıkanan FUE saç kökleri vücut dışına alındığında, üzerine yapıştırılan kök hücrelerin salgıladığı proteinler sayesinde uzun süre vücut dışında canlı kalabilir ve ekildiği bölgede ise yine PRP kök hücrelerin salgıladığı Growth Hormonlar(Büyüme Hormonu) sayesinde hemen büyümeye ve beslenmeye başlar. Ayrıca PRP kök hücre içerisinde bulunan VEGF hormonu ekilen saç kökü etrafında hemen yeni kan damarları oluşumunu başlatır ve yeni ekilen saç kökünün beslenme sorunu ortadan kalkar. Böylece hem yeni ekilen köklerde beslenme yaşam sorunu çözülür. Bunun yanı sıra bölgede bulunan ve dökülmeye yüz tutan saç kökleri yeniden canlanmaya başlar. Ayrıca bu özel hücre kokteyli saç alınan ense bölgesine de verilerek burada kalabilecek iz yada skar dokusunun da tamamen ortadan kalkmasını sağlar.

Ayrıca bu işlem oluşabilecek bir enfeksiyonu da önlemede de çok önemlidir, bu serum yoğun antibakteriyel içeriği ile de herhangi bir enfeksiyonun oluşumunu da önlemektedir.

Saç ekimi sonrası PRP kök hücre ile tedaviye belli aralıklarla devam edilebilir bu da saç ekimin baÅŸarısını çok yüksek oranda artırır.  Â

Haberin Devamı

Uygulama nasıl yapılır?
Uygulama için hastadan ortalama 20 cc kan alınarak özel bir işlem ile yoğun PRP kök hücre içeren serum elde edilir. Bu serum özel bir işlemden geçirilerek FUE yöntemi ile çıkarılan saçlarla birleştirilir. Birleştirilme işleminden sonra FUE köklerinin üzerine PRP kök hücrelerin yapıştırılması işlemine başlanır. Yine özel bir solüsyonla FUE kökler yıkanarak üzerindeki PRP kök hücrelerin ayrılmaması sağlanır. Artık PRP kök hücre ile zenginleştirilmiş ve desteklenmiş FUE kökleri ekime hazırdır.

Ekimden belli süreler sonrasında PRP kök hücre ile yapılan bölgeye ve saçların çıkartıldığı bölgeye uygulama tekrarlanır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!