Saçınıza işkence etmeyin

Güncelleme Tarihi:

Saçınıza işkence etmeyin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Islak saça çekilen sıcak fön, kalitesiz renk açıcılar, maşalar, sıcak bigudiler saçın yapısını bozup dökülmesine yol açıyor

Saç ürünleri reklamlarında zaman zaman yanıltıcı ifadelere yerverildiğini belirten Vakıf Gureba Hastanesi Cilt Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Nahide Onsun, saçın miktarını ve yapısını hiçbir ürünle değiştirmenin mümkün olmadığını söyledi. Doç. Dr. Onsun, bazı özel ürünlerle sadece saçın daha iyi gözükmesinin sağlanabileceğini belirtti.

Saçla ilgili ürünler üreten bazı firmaların geçmişte mucizeler vaaddettiklerini belirten Doç. Dr. Onsun, bu alışkanlığın artık geride kalmakta olduğunu ve büyük kuruluşların bilimsel çalışmalara öncelik verdiğini, tanıtımlarında daha özenli davrandıklarını söyledi.

Travmatik etki yaratıyorlar

Perma, saç yapıştırma (ekleme), kötü şampuanlar, kalitesiz saç açıcıların saçın travmaya uğramasına yol açtığını belirten Doç. Dr. Onsun, ‘‘Tıpta saç kalitesi diye bir kavram var. Saç sağlığımızın aynasıdır. Döküldüğünde, kırıldığında sadece saça yönelik tedavi uygulamakla yetinmemeli, altında yatan patolojilere de bakmalı’’ dedi.

Saçın kalitesinin bazı yanlışlar yüzünden bozulabileceğini anlatan Doç. Dr. Onsun, ‘‘Çok sık, özellikle ıslak saça yapılan sıcak fön saçı kaynatıyor. Saçın kalitesi değişiyor ve dökülmeye başlıyor. Ayrıca maşalar, sıcak bigudiler, sıcak fırçalar önce saçın kalitesini bozuyor sonra saçta bozulmalar meydana geliyor. Saçı düzleştiren uygulamalar, kötü şampuanlar, permalar, kalitesiz renk açıcılar da saçın travmaya uğramasına yol açıyor ve saçın kalitesini bozuyor’’ diye konuştu.

Bilinçsiz diyet saç döküyor

Kadınlarda saç dökülmesinin en yaygın nedeninin demir eksikliği ve bilinçsiz diyet olduğunu belirten Doç. Dr. Onsun, ‘‘Erkeklerde saç dökülmesi en sık hormonal nedenlerden kaynaklanıyor. Bu şikayetlerle gelenlerde, kullandığı ilaçları ve kozmetikleri, alışkanlıkları araştırıyoruz. Hatta psikolojik durumunu da anlamaya çalışıyoruz’’ dedi.

Bazı saç dökülmelerinin tedavi edilebildiğini ancak hala başarılı olamadıkları türleri olduğunu anlatan Doç. Dr. Onsun, ‘‘Erkek tipi dökülmede, kıl kökü ayva tüyü haline geliyor. Bundan saç çıkarmak imkansız. Kadınlarda daha sanslıyız’’ dedi.

Saçı çok sık yıkamayın

Saçların yüzde 80'i değişmekte olan, saç olduğunu belirten uzmanlar günde 50 kadar kılın dökülmesinin normal olduğunu belirtiyor. Eğer daha fazla dökülüyorsa önlem almanızda yarar var.

Bilimsel ortamda üretilen, içeriği bilinen şampuanları tercih edin.

Saçın ideal yıkanma sıklığı haftada iki kez. Çok yağlanıyorsa ve daha sık yıkanacaksa saça zarar vermeyen, fazla kimsayal katkı maddesi bulunmayanlar kullanılmalı.

Yıkarken, az şampuan, bol su kullanılmalı. Saçın tamamen temizlenmesi doğru değil. Bir miktar nem ve yağ kalmalı.

Ultraviyole ışınlar (güneş) ve klorlu havuzlar saça zararlı. Özellikle havuzlardaki klor saçın rengini bozar. Yeşil-sarı bir renk almasını sağlar. Saç incelir ve kırılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!