Rosa ertugroul-eusköksis

Güncelleme Tarihi:

Rosa ertugroul-eusköksis
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2003 20:25

Bitki türlerinin bilimsel adı Latince olur ya hep, nedense... Osmangazi Üniversitesi araştırmacıları iki yeni bitki türü keşfetmişler ve bu iki türe Latince birer ad verme hakkını kazanmışlar bu vesileyle. Birincisi Çançiçeğigiller ailesine ait Çan çiçeği cinsi içinde tanımlanan yeni bir türmüş. (Yeni olar tür değil herhalde, keşfi yeni)

Haberin Devamı

Bu türe fakültenin Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Tokur’un onuruna Campanula tokuri adı uygun görülmüş.

Olsun!

İkincisi, Karanfilgiller ailesinden Çöven otu cinsine ait bir türmüş.

Buna da bağlı bulundukları Osmangazi Üniversitesi’nin onuruna Gypsophila osmangazinesis adını vermişler.

Bu biraz tuhaf olmuş!

*

Eğer, üniversiteyi bitirdiğim yıllarda YÖK kurulmasaydı, (O zaman, üniversite hocalarına “Nasılsın?” diye sorduğunuzda, size “Yömyök!” derlerdi...), ekonomik şartlar berbat olmasaydı (Şimdi?) muhtemelen üniversiteye intisap edecektim, kariyer yapmak üzere.

Balıkçılığın, faytonculuğun ve yorgancılığın akademisi olmadığı için (Bu haberi okurken, size bir sözüm olduğunu hatırladım, Benim Mesleklerim yazısının devamını getirdim, yukarıda.), iki branş arasında epey tereddüt ettim gençliğimde. Biri (size itiraf edemeyeceğim sebeplerden dolayı) mimarlık, ikincisi de (Muhtemelen Michael Crichton’ın Andromeda-Uzay Mikrobu kitabından heveslenerek) mikrobiyolojiydi.

Eğer bilim adamı olabilseydim, ben de buluşlar yapar, hocalarımın adını, kurumumun adını, hatta kendi adımı bilim literatürüne “altın harflerle” geçirebilirdim.

Bir virüs keşfeder, adını SDV, yahut yeni bir mikrop türü bulur adına serdarphilocock der, bir antibiyotik keşfeder Serdarısilin © diye marka bilem olabilirdim mesela...

Gazeteci olunca ne halt edeceğiz?

Biraz yalakalık etmeye bizim hakkımız yok mu?

Bir çiçek türü keşfedip de rosa ertugroul-eusköksis adını versem (Tür olarak bir gül seçtiğime dikkatinizi çekerim!), müessesemin adını biyoloji literatürüne Lilius hurriyetimus diye geçirsem... ne olurdu yani?

*

Not : Herkes kendi üslubunca... Bu iki yeni türü bulan ve uluslararası literatüre kazandıran, Osmangazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd.Doç.Dr. Atilla Ocak ile Yrd.Doç.Ebru Ataşlar’ı ben de, kendi üslubumca, yani biraz takılarak alkışlamış oldum! Ama niye yalan söyleyeyim, Campanula tokuri ile Gypsophila osmangazinesis isimlerine bittim!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!