Ressam Dönmez ana yurdunda

Güncelleme Tarihi:

Ressam Dönmez ana yurdunda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2004 13:19

Çalışmalarını 1980 yılından bu yana ABD'nin Chicago kentinde sürdüren ressam Yücel Dönmez, artık yapıtlarını Türkiye'de üretecek. 2000 yılında, çağdaş sanatçıların yaşam öykülerini ve sanatsal serüvenlerini konu alan "Who is Who In American Art" ansiklopedisine kabul edilen Dönmez, bundan böyle yapıtlarını üretirken ılın 6 ayını İstanbul'daki atölyesinde çalışarak geçirecek.

Haberin Devamı

Yapıtları ABD'de bir çok özel koleksiyonda bulunan Yücel Dönmez, ‘Biographical Encyclopedia of American Painters, Sculptors and Engravers of the U.S’ adlı ansiklopediye de girdi.

‘Devonport’s Art Referance’ adlı ansiklopedisinde yer alarak, Amerikan sanat tarihinde kalıcı bir yer edinen Dönmez aynı zamanda İtalya’da ünlü ‘FlashArt’ sanat dergisi tarafından her yıl yayınlanmakta olan, ‘Art Diary International’ adlı sanat referans kitabında da, Chicago’dan yer verilen 63 sanatçı arasında gösteriliyor.

Dönmez, geleneksel Türk sanatları olan ebru, hat, kaligrafi ve süsleme sanatından yola çıkarak geliştirdiği özel bir tekniğe sahip.

Amerikalı eleştirmenler Dönmez'in yapıtlarını "Kendi öz kültüründen yola çıkarak Türk resmini çağdaş resim dünyasına kabul ettirdi" diye tanımlıyor.

Haberin Devamı

Yücel Dönmez sanatı ile Amerika’da Denver Post, Minnesota Pioner Press, Chicago Tribune, The News Sun,  Chicago’s Monthly Consumer Bulletin, Times gibi gazetelerde yer aldı ve Dönmez’e çeşitli defalar, CNN, CBS,WGN, NBC, ABC gibi televizyonlar çeşitli sanat etkinlikleri ile ilgili olarak yer verdi.

Dönmez’in Türkiye’deki sanat uzmanlarını da şaşırtan son çalışmaları ise Chicago Tribune sanat eleştirmeni Alan Artner tarafından şöyle değerlendiriliyor, “Nasıl ki Kandinsky ve Klee’nin resimlerine baktığım zaman bir başka ustayı göremiyorsam, Dönmez’in yeni resimlerine baktığım zaman da herhangi bir ustayı veya Batı’dan esintiyi göremiyorum. Dönmez, kendi kültürü ile Batı’nın çağdaş sentezini ustaca yoğurarak, çağdaş bir Türk resmi örneğini ortaya koymuştur”.

Yine Chicago Tribune’de yer alan Margaret Sheridan röpörtajında Dönmez’in tekniğinden ise, Resmin inanılmaz tekniği’ olarak bahsediliyor.

Yücel Dönmez sanat çalışmalarını Chicago ve Türkiye’deki atölyelerinde sürdürüyor. Türkiye’de yılın en az 6 ayını geçirmeye karar veren Dönmez,  çalışmaları ile Avrupa’daki projelerde de yer alacağını belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!