Psikolojik bozukluk şişmanlatıyor

Güncelleme Tarihi:

Psikolojik bozukluk şişmanlatıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 25, 2004 00:00

SaÄŸlık Bakanlığı’nın hazırladığı "ÅžiÅŸmanlık (obezite) ve Beslenme" baÅŸlıklı raporda, ÅŸiÅŸmanlık, "vücut ağırlığının olması gerekenden daha fazla olması" diye tanımlanırken, ÅŸiÅŸmanlığın uzun süren bir enerji dengesizliÄŸi sonucu ortaya çıktığına iÅŸaret edildi.SaÄŸlık Bakanlığı, fazla yeme, fiziksel hareketlerin azlığı, psikolojik bozukluklar, metabolik ve hormonal bozukluklar, kalıtımsal faktörleri ÅŸiÅŸmanlığın nedenleri arasında sıraladı. Normal anne babanın çocukları arasında ÅŸiÅŸmanlığın yüzde 8-9 oranında görüldüğü, anne-babadan birinin ÅŸiÅŸman olması halinde çocuktaki ÅŸiÅŸmanlık sıklığının yüzde 40, her ikisinin de ÅŸiÅŸman olması halinde yüzde 80’e çıktığını bildiren Bakanlık raporunda, "Yalnız bu durumun kalıtsal bir deÄŸiÅŸiklikten çok, ailenin beslenme alışkanlıklarından ileri geldiÄŸi sanılmaktadır. Genellikle evde piÅŸirilen yemeklerin enerji deÄŸerinin yüksek oluÅŸu, ailenin bütün bireylerinin fazla enerji tüketmesine yol açmaktadır" denildi. Bazı kiÅŸilerin üzüntü, sıkıntı ve güvensizliklerini örtmek için fazla yemeye meyilli olduÄŸu belirtilen Bakanlık raporunda, "Psikolojik bozukluklar, bazen fazla yemeÄŸe, bazen de az yemeÄŸe neden olabilir" denildi. Zayıflama diyetlerine dirençli olan ÅŸiÅŸmanlığın hormonal ve metabolik nedenlere dayandığı bildirilen raporda, "Diyetin protein, karbonhidrat ve yaÄŸ içeriÄŸinin ÅŸiÅŸmanlamada etkili olduÄŸu bilinmektedir" denildi. Raporda, ÅŸiÅŸmanlığın riskleri arasında; psikolojik bozukluklar ve toplumsal uyumsuzluklar, solunum sıkıntısı, iskelet ve kaslar üzerindeki olumsuz etkiler, endokrin ve metabolik komplikasyonlar, kalp damar hastalıkları, safra taşı, doÄŸum zorlukları, kaslarda ve ayaklarda mantar hastalıkları, jinekolojik komplikasyonlar, ev, eÅŸ ve trafik kazaları yer aldı. Raporda, ÅŸiÅŸman olan insanlarda risk faktörleri nedeniyle ömrün kısaldığı belirtildi. AÄ°LE BOYU DÄ°YETDiyetin ÅŸiÅŸmanlık tedavisinde birinci basamağı oluÅŸturduÄŸuna dikkat çekilen raporda, diyetin yaÅŸam biçinde saÄŸlıklı ve sürekli deÄŸiÅŸiklik yapması ile mümkün olacağı kaydedildi. Raporda, "Diyet uygulamasında ailenin tüm bireylerinin programı uygulaması saÄŸlanmalıdır. Bunun ilk ÅŸartı mutfak deÄŸiÅŸikliklerinin yani mutfak reformunun yapılmasıdır. Mutfak iÅŸtah açıcı, ÅŸiÅŸmanlatıcı özelliÄŸinden çıkarılıp, ideal kiloyu koruyucu kaloriyi saÄŸlayacak nitelik ve çeÅŸitlilik özelliÄŸine kavuÅŸturulmalıdır" denildi. Bakanlığın raporunda, ÅŸiÅŸmanlıktan kurtulmak için ÅŸu önerilerde bulunuldu:" Boyunuza uygun ağırlığı hedefleyin, Az yaÄŸ eklenmiÅŸ sebze, yaÄŸsız beyaz et, kurubaklagiller, yağı azaltılmış süt-yoÄŸurt, meyve ve tam tahılları tüketerek saÄŸlıklı beslenme alışkanlığı kazanın,.Porsiyon büyüklüğünde saÄŸlıklı beslenme için diyetisyeniniz tarafından önerilen miktara uyun, Düzenli fiziksel aktivite yapın, Aldığınız enerji ile tükettiÄŸiniz enerji miktarını dengeleyin,.Günde en az üç öğün düzenli yemek yeyin. Öğün atlamayın. Öğünlerde enerjisi yüksek hamur iÅŸleri, tatlılar, yaÄŸlı çerezler yememeye çalışın, YaÄŸ ve tuz miktarına dikkat edin, Bol su için, Vücut ağırlığınızı korumada davranışlarızın önemli olduÄŸunu unutmayın, gerekirse uzmandan yardım alın."Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!