POPSTAR’DA OY VERME YANLIŞI…

Güncelleme Tarihi:

POPSTAR’DA OY VERME YANLIŞI…
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2004 17:35

Sevgili Serdar, hiç sesini dinlemediğin bir ses sanatçısına not verdiğin oldu mu? Ya da şöyle söyleyeyim. Bir yarışma var, elemeler yapılıyor. Adaylar şarkı söyleyecek ama sen parçasını dinlemeden bu aday hakkında “Performansı çok iyiydi” diye oy verebilir misin? Popstar adayları için oy verme işlemi aynen yukardaki örnek gibi. (Sezai Bayar yazıyor.)

Haberin Devamı

Nerden çıktı bu diyenlere hemen anlatalım.

Cuma akşamı adaylar seçtikleri parçaları seslendiriyorlar ve cuma akşamı da gösterdikleri performansları dikkate alınarak verilen oylarla en az oy alanı eliyorlar.

Yani, cuma akşamı dinlediği aday için 24 saatlik değerlendirme süreleri var. Bu süre içinde vicdanları ile karşı karşıya kalıp, alıyorlar ellerine cep telefonlarını hangi adayı beğendilerse ve çok iyi olduğuna inandılarsa mesaj geçiyorlar.

Oysa öyle değil.

Dikkatli bir okuyucum uyarmasaydı ben de sistemin böyle işlediğini sanacaktım.

İsterseniz son geceki elemelerdan başlayalım. Adaylardan biri elendi ve geriye üç aday kaldı.

Hemen ertesi günden itibaren halk, cuma günü elemeyi kazanan adaylara oy vermeye başlıyorlar. Çünkü öyle açıklanıyor elemeyi kazanan adaylar için “hemen elemeyi kazanan adayların numaraları şudur. Oy verebilirsiniz” deniyor.

Haberin Devamı

Yani cumartesiden diğer cumartesi gecesine kadar (kanlarının son damlasına kadar) halkımız oyunu veriyor.

Peki cumartesiden oy vermeye başlayan halk, gelecek cuma gecesi ne yapacağı belli olmayan, belki de elenecek ya da birinci olacak adaya hangi kriterleri dikkate alarak oy veriyor?

Popstar adayı daha şarkısını söylememiş. Belki kaza geçirmiş, elemeden çekilmek zorunda kalmış. Belki ne bileyim haksızlığa uğradığını söyleyip protesto edip (Eski juri üyesi Deniz Seki’de olduğu gibi bir olay yaşanmış) çekildiğini açıklamış. Ya da bilmeden söylüyorum, yarışma yapımcısı firma sözleşmeye uymayan, ihlal eden adayı diskalifiye etmek zorunda kalmış.

Ama her ne hal ise bu adaya halkımız bir hafta boyunca binlerce oy kullanmış olacak.

Eleme gecesi performansı değil de, daha öncekiler dikkate alınarak oy veriliyorsa denecek bir şey yok. O zaman adayların bu kadar stres altında kalıp cuma gecesi çıkmalarına da gerek yok. Bakarsınız istatistiklere olur biter.

En doğru ve mantıklısı cuma gecesi elemeler bittikten hemen sonra halkın adaylara oy vermeleri. Bu da 24 saatlik sürede tamamlanır, cumartesi gecesi oylar saylır ve elenen açıklanıyor.

Yoksa fanatikler, fun klüp kuranlar, internet sitelerinde sayfa açtıranlar, Biz’ciler, Siz’ciler tabii ki haberleşerek elenecek adaya oy toplarlar. Lobi yapamayanlar, Armağan Çağlayan’ın dediği gibi “Güçlü hikayesi” bulunmayan adaylar elenmeyecek yerde elenir giderler.

Nitekim geriye bakıldığında sürpriz elemelerin nerden kaynaklandığı tabak gibi ortada.

Haberin Devamı

Gerçi “yahu bunlar tek tek elenmeden finale kalan olur mu” denebilir.

Tabii ki performanı kötü olan elenecek ve sonunda biri finale kalacak.

Ama halkın eline koz verirseniz, o da fanatik futbol takımı taraftarı gibi cinlik yapar ve büyük haksızlıklara yol açar.

Lafı uzatttım galiba ama meramını anlattım galiba.

Ben değil, okuyucularımdan birinin uyarması beni uyandırdı. İddiası mantıklı geldi.

Aksini söyleyenlere de saygım sonsuz. Püf noktasını bana aktarırlarsa onlara da yer veririm ileriki yazılarımda. Önemli olan doğruyu bulmak. Haksızlığı önlemek.

Sevgiler,

Sezai

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!