Polisiye yazarı Aykol bu kez imzalı kitabının izini sürecek

Güncelleme Tarihi:

Polisiye yazarı Aykol bu kez imzalı kitabının izini sürecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2008 00:00

Yakın bir dostun ihanetine eşdeğer bir duygudur yazarın imzaladığı kitabı sahafta görmesi. İçi burulur, bir hüzün kaplar. Düşünsenize içten duygularla, sevgiyle falan diye imzalayıp hediye etmişsiniz, ama karşınızdaki onu ya satmış ya da çöpe atmış ve birileri alıp ikinci el kitap satan sahafa ulaştırmış.

İnsanlar öldükten sonra kitapları kadir bilmeyen yakınları tarafından elden çıkartılınca genelde düşer bu tür kitaplar sahaflara. Onda yapacak bir şey yok. Zaten sahaf müessesesi başka türlü nasıl ayakta kalır, imzalı kitap koleksiyonerleri nerelerden kitap bulur?

Geçenlerde bir arkadaşım elinde böyle imzalı bir kitapla çıkageldi. Polisiye yazarı Esmahan Aykol’un dedektifi Kati Hirşel’in üçüncü macerası Şüpheli Bir Ölüm’ü satın almış. Ama demek ki imza gününe denk geldi ya da arkadaşı olduğu için karşılaştıklarında imzalattı diye düşündüm.

Ama kitap başka bir isme imzalanmıştı. "Niye sende" diye sorduğumda, "Zaten bunun nedenini anlatmak istiyordum" dedi.

Büyük bir zincir olan kitapçılardan birine gitmiş ve yeni çıkan kitaplar rafından Aykol’un son romanını satın almış. Eve gelip kitabın poşetini çıkardığında bir de ne görsün, kitap Esmahan Aykol tarafından Sevgili Beril Yalçın’a diye imzalanmış. Sahaftan alınsa anlarım da yeni kitap satan bir mağazadan alınan kitap başka birine nasıl imzalı olabilir?

Aykol’un dedektifi Kuledibi’nde sahaf dükkanı olan Alman asıllı Kati Hirşel. Sevimli dedektifin şimdi yeni görevi yazarının imzalı kitabının nasıl olup da yeni kitap satan bir mağazanın rafına girdiği olacak sanırım.

Tuna Kiremitçi eski eşinden yine ayrıldı

Son zamanlarda Balkan müziğine ilginin nasıl zirve yaptığını, hangi grupların takip edildiğini okumuşsunuzdur bugün sayfalarımızda. Bizzat olaya şahit olanlardan biriyim ben de. Gittim, gördüm...

Perşembe akşamı İstanbul’da, Roxy’de Koçani Orkestra’nın konseri vardı. Mekanın hıncahınç doluluğu bir yana metrekareye düşen popüler isim sayısı da hayli yüksekti. Hatta türbanlı dinleyiciler bile vardı. Bunca yıldır gittiğim mekanda ilk defa türbanlı birine rastlıyorum doğrusunu isterseniz.

Mehmet Günsür, Nejat İşler, Aylin Aslım, Güven Kıraç ilk anda gözüme çarpanlardandı. Piyanist Burçin Büke ve Tuna Kiremitçi de Balkan müziği hastalarının arasındaydı.

Bu arada Tuna Kiremitçi ile sohbet ettik. Yazar İclal Aydın’dan ayrıldıktan sonra geri döndüğü eski eşi Yasemin Kiremitçi ile tekrar ayrıldıklarını, şu anda kuşlar kadar özgür olduğunu söyledi. Hayranlarına duyurulur.

AKM yıkılmıyor ama mayısta taşınıyor

Yıkılsın mı, yıkılmasın mı tartışması gündemi uzunca bir süre meşgul eden İstanbul Atatürk Kültür Merkezi hakkındaki son kararı Kültür Bakanı Ertuğrul Günay vermiş ve en sonunda tadilatta karar kılınmıştı. Binanın 31 Mayıs’ta boşaltılmasına karar verilmiş. Bu tarihe kadar AKM’deki tüm bölümler yani devlet opera ve balesi, devlet tiyatrosu oyunları, çeşitli ofisler Anadolu Yakası’nda henüz açıklanmayan bir mekana taşınacakmış. AKM çalışanlarının bütün merakı taşınacak yerin neresi olduğu. Tabii bu taşınma yüzünden gelecek sezonun birçok büyük prodüksiyonu şimdiden suya düştü. Çünkü Anadolu yakasında buna uygun salon yok.

Claudia Cardinale İstanbul Film Festivali’nin açılışına geliyor

Her yıl Uluslararası İstanbul Film Festivali yaklaşırken bir meraktır sarar sinemaseverleri. Bu programda hangi filmlerin gösterileceği kadar festivale gelecek konukların kimler olacağıyla da ilgili bir meraktır.

5-20 Nisan tarihleri arasında 27’ncisi düzenlenecek festivalin programı kesinleşti ve biletleri de satışa çıktı. Ama açılışa katılacak önemli konuğun ismi halen açıklanmadı.

İşte bugün size 4 Nisan akşamı yapılacak açılışa kimin katılacağını açıklıyorum. Ünlü İtalyan oyuncu Claudia Cardinale. Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın hayranı olduğu hatta bir ara aşk dedikodularının bile çıktığı Cardinale’nin bir de filmi gösterilecekmiş festivalde. (Fransız siyasetçilerinin nedir bu İtalyan aktrislere düşkünlüğü!)

Bu arada festivalden bir dedikodu daha. Daha önce ulusal yarışmanın jürisinde olduğu ilan edilen yazar Elif Şafak affını rica etmiş. Yorgun olduğunu ve evde dinleneceğini söylemiş.

Festival yetkilileri onun yerine başka bir yazara teklif götüreceklermiş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!