Plasentaya patalojik incelemeler

Güncelleme Tarihi:

Plasentaya patalojik incelemeler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2005 01:34

Plasenta anne karnındaki fetusa besin, sıvı mineral, oksijen ve diğer gerekli maddelerin geçişini sağlar. Bebekteki artık maddelerin uzaklaştırılması ve temizlenmesinde de rolü olan çok önemli bir organ.

Sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek için normal gelişim ve fonksiyon gösteren bir plasentaya ihtiyaç var. Anne, fetus ve plasentanın kanlanmasında oluşabilecek bozukluklar, plasental geçirgenliğin azalması ve artan metabolik ihtiyaçlar sonunda fetusun oksijenlenmesi ve beslenmesinde bazı problemler ortaya çıkabilir.

Plasental yetersizliğin sonuçları nedir?

Fetus geliştikçe giderek artan ihtiyacı karşılamak amacıyla plasenta ve rahim yatağını besleyen kan akışının da artması gerekir. İleri derecede plasental yetersizlik durumlarında plasentada yapısal birçok değişiklik olur. Bu değişiklikler patolojik incelemeyle gözlemlenebilir. Dünyada ‘perinatal patoloji’ olarak adlandırılan ve doğum öncesinde anne ve bebek sağlığını bozan pekçok hastalığı plasentadan doku örneklemesi ve patolojik çalışma yaparak araştırmak mümkün.

Plasentanın incelenmesi neye yarar?

Sonraki gebelikte bebeğin sağlıklı gelişebilmesine olanak sağlanabilir. Bu incelemelerle tekrarlayan gebelik kayıpları ve düşükler, anne karnında fetus ölümü, göbek kordonuna ait bazı problemler görülebilir. Ayrıca erken doğum, fetusun gelişimine ait problemleri ve altta yatan nedenler anlaşılabilir.

Patolojik incelemeyi nerede yapıyorsunuz?

Anne ve Fetus Sağlığı merkezimizde özellikle tekrarlayan düşük, erken doğum ve su gelmesi, anne karnında fetusun ölümü olan kadınları incelemeye alıyoruz. ABD’de çalıştığımız merkez ile beraber yürüttüğümüz proje dahilinde hastanın bir sonraki gebeliğine ışık tutabilecek araştırma ve incelemeler yapıyoruz.

Patolojiyle hangi sorunlar saptanabiliyor?

Rahim içi enfeksiyonlar, bağışıklık sistemine ait problemler, bazı pıhtılaşma bozuklukları, rahim yatağı, plasentada oluşan damarsal anormallikler ve kanlanma problemlerini tespit edebiliriz.

Plasentada anormallikler saptanırsa tedaviyi nasıl yapıyorsunuz?

Saptadığımız anormalliklerin bir kısmında hastaları gebe kalmadan önce takibe alıyoruz. Gebelik öncesi ve gebe kalır kalmaz gerekli ilaçları kullanmaya başlıyoruz. Plesantanın incelenmesinden elde ettiğimiz sonuçları bir sonrasi gebeliğin takibinde de kullanıyoruz. Bu yüzden özellikle yukarıda bahsettiğimiz hasta grubunda, normalde doğum sonrasında atık kabul edilen ve imha edilen plasenta ve zarların patolojik incelemeler olanak verecek şekilde saklanması önemli. Böylece gebeliklerinde problem yaşamış pekçok hasta ileride sağlıklı bir gebelik sonrasında sağlıklı bebeklere kavuşma fırsatına kavuşmuş olacaktır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!