Pilatesin modası geçmez ama fiyatı da ucuzlamaz

Güncelleme Tarihi:

Pilatesin modası geçmez ama fiyatı da ucuzlamaz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2012 00:00

Pilates o kadar yaygınlaştı ki İstanbul’da 200 kadar pilates stüdyosu var. Pilates Point Studio kurucusu Ertan Durak sadece Nişantaşı’nda her yıl beş yeni merkez kurulduğunu söylüyor

Haberin Devamı

ABD’deki geçmişi uzun. Taa 1914’e uzanıyor. Kurucusu Joseph Pilates bu spora ismini verdi. Ama pilates, Türkiye’ye geç geldi. Geldiği gibi de popüler oldu. Öyle yayıldı ki, şimdi neredeyse her köşebaşında bir pilates stüdyosu bulmak mümkün. Bu böyle kalmayacak gibi, federasyon kurulması için çalışmalar yürütülüyor.
Nişantaşı’nın ilk pilates stüdyosu Pilates Point Studio’nun kurucusu Ertan Durak, altı yılda sadece Nişantaşı’nda 30 pilates stüdyosu açıldığını söylüyor: “Ancak genelde Nişantaşı, Bebek, Etiler ve Bağdat Caddesi gibi bölgelerde yaygınlaşıyorlar çünkü herkesin şikayet ettiği gibi pahalı.” Bunun sebebi de pilates hocalığının uzun bir eğitim süreci gerektirmesi. Pilates dersini iyi bir pilates hocasından almalısınız. Durak’a göre, pilatesi belediyeler bir sosyal hizmet olarak halka yayabilir. Erişimi ancak o şekilde artar.

Haberin Devamı

ARTIK ESTETİK KAS İSTENİYOR

Peki hem bu kadar pahalı hem de popüler olan pilatesin ne özelliği var? “Yapar yapmaz aşık oldum” diye anlatmaya başlıyor Durak: “Pilates, şimdiye kadar yaptığım tüm sporlardan çok farklı. Sadece sağlık için yapılan bir egzersiz. Takım sporlarında her zaman bir mücadele var. Fitness ve ağırlık çalışmalarındaysa vücudun kuvvetli kasları geliştirilmeye devam eder, zayıf olanlar yine zayıf kalır. Pilates bunların tam tersi. Tüm kas gruplarını dengeliyorsunuz, duruş bozukluğunuz düzeltiliyor, fiziksel ve zihinsellik bütünlüğünüz bir arada kullanılıyor. Eskiden vücut geliştirme modaydı. Daha kuvvetli kas grubu ve hacimli vücut istenirdi. Ağır kiloların altına girilip çalışılırdı. Ardından fitness çıktı. Amaç yağ oranını düşürüp iri kaslar yapmaya mecbur kalmadan estetik bir vücuda sahip olmaktı. Pilates güçlü kaslara yapmanızı sağlıyor. Üstelik dışarıdan bakınca sırtı düz, omuzları eşit seviyede, karın ve bel kasları kuvvetli, esnek bir vücuda sahip görünüyorsunuz. Pilates egzersizi sonrasında kendinizi yorgun hissetmiyorsunuz. Bedeniniz sıkılaşıyor.”

ERKEKLERDE SABIR YOK

Tam da bu nedenle pilates yapanların yüzde 90’ı kadın: “Erkekler ağırlık kaldırıp vücudundaki kasları hacim olarak geliştirmek istiyor. Pilateste bu olmuyor; daha uzun, ince ve estetik kaslar oluşuyor. Erkekler, başlar başlamaz hareketleri yaparken vücutlarının daha çok yanmasını ve kasılmasını istiyor. İlk başlayanlar “Nefesimi kontrol etmek bana zor geliyor” diyor. Ağırlığa başlamadan vücut kontrolünü sağlamanız ve zayıf kasları kuvvetlendirmeniz gerekiyor. Bu kontrolü sağlamadan ilerleyemezsiniz. Erkekler sabırsız davranıyor.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN İLK STEP HOCALARINDAN

Ertan Durak (43), Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunu. Türkiye’deki ilk step hocalarından. Bir otelin spor salonunda eğitmenlik yaptı. Ardından Darüşşafaka’da Türkiye’nin ilk özel fitness kulübünü kurdu. Dört yıl boyunca eğitmenlik ve yöneticilik yaptıktan sonra yine beş yıldızlı bir otele transfer oldu. 2005’te bir arkadaşı vasıtasıyla pilatesle tanışarak çalıştığı otelin pilates departmanını oluşturdu. 2006’da Nişantaşı’ndaki Pilates Point Studio’yu hayata geçirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!