Perdede son trendler

Güncelleme Tarihi:

Perdede son trendler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2007 00:00

Günümüzde evlerimizin dekorasyonunu tamamlayan, görselliği zenginleştiren en önemli unsurlardan biri de perdeler. Mekanları şık hale getirmek için müşterilerin ihtiyacına ve yaşam tarzına göre çeşitli perde sistemleri tasarlanıyor. Son zamanlarda klasik tarza dönüş var, tasarımlarda en çok ipek ve kadife kumaşlar kullanılıyor. Stor ve katlamalı mekanik sistemler de doğallığı nedeniyle birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Uzaktan kumandalı perdeler geliyor.

Geçmişte perde sadece güneşten korunma aracı iken günümüzde aynı amaç dahilinde işlevselliği ve bütünlüğüyle dekorasyonun vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Mekánları şıklaştırmak için çizgilerden modellere, renklerden desenlere kadar yaşanan mekánlara göre birbirinden farklı perde sistemleri tasarlanıyor. Son zamanlarda dekorasyonda klasik tarza geri dönüş var. Perdelik ipek ve kadife kumaşlar klasik tasarımlarda baş köşedeki yerini aldı.

BİR METREDE İKİ BİN BONCUK

İpek perdelerin fiyatları 40 YTL’den başlayıp 150-200 YTL’ye kadar çıkabiliyor. Gençler Perde’nin sahibi Alper Zengin "Bu ara Hindistan’dan getirdiğimiz desenli ve işlemeli ipek modellere yoğun talep var. Bir metresinde 2000 tane boncuk işlenmiş perde dikkat çekiyor. Bu boncuklar Hindistan’da erkekler tarafından elde işleniyor. Metresi 110 YTL." diyor. Kendinden desenli tek renk kumaşlar da bu sene çok moda.

Son zamanların bir diğer yeni trendi de mekanizmalı perdeler. Stor ve katlamalı perdeler her odaya uygulanabiliyor. Doğallığı nedeniyle tercih ediliyorlar. Zengin, stor perdelere yukarıdan aşağıya doğru inmesi, yer kaplamaması ve dekoratif olması nedeniyle talebin arttığını söylüyor. Bu perdeler, tek başına kullanılabildiği gibi çeşitli perdelerle de kombine edilebiliyor. Kumaştan yapılan stor perdenin metrekaresi kumaşının özelliğine göre 20-100 YTL arasında değişiyor.

Sektöre yeni giren perdelerden biri de ip perdeler. İp perdeleri dilediğiniz renk, en ve boyda bulabiliyorsunuz. Farklı askı boruları ve aksesuvarlarla zenginleştirilen bu stil, evlerinde klasik perde anlayışından sıkılanlar için iyi bir seçenek.

TEK DÜĞMEYLE TÜM PERDELERE HAREKET

Teknoloji perde sistemlerini de farklılaştırdı. Bir düğmeye basarak perdelerinize, pencereden pencereye ya da odadan odaya dolaşmadan, istediğiniz konumu verebilirsiniz. Uzaktan kumandalı sistemler, jaluzi, stor, dikey, sahne ve katlamalı perdelere uygulanabiliyor. Tek dokunuşta dilediğiniz kadar perdeyi hareket ettirmek mümkün. Uzaktan kumandalı perdelerin sadece motor fiyatı 300 Euro’dan başlıyor. Bir motor 4-5 perdeye bağlanabiliyor. Kullanılacak kumaşa göre de kumandalı stor perdelerin fiyatı değişiyor. Ancak kumanda sistemi şu anda ülkemizde yaygın olarak kullanılmıyor.

HEM MODAYA HEM TARZINIZA UYSUN

Perdecilik sektöründeki çeşitlilik perde seçimini daha da zorlaştırıyor. O yüzden uzmanlar şu önerilerde bulunuyorlar:

Yaptıracağınız tül ve perdeler odanızın dekorasyonuyla uyumlu olmalı. Aksi halde ortam boğucu, karışık ve kalitesiz görünür.

Desenli ağırlıklı döşenmiş odada düz renk kumaşlardan yapılmış perde seçilmeli. Spor mobilyayla gidebilecek modeller düz renk ve sade olmalı.

Pencerenin genel durumu perdelik modeli seçmenizde büyük önem taşıyor. Küçük pencerelerde sade modeller ve kumaşlar, büyük pencereli odalarda ise yere kadar uzanan perdeler tercih edilmeli.

Kendinden desenli dokumalar klasik bir havayı yansıtır. Sadece tül kullanılmış camlar spor ve ferah bir salon etkisi verir.

Çocuk odalarında çizgi film kahramanlarının kullanıldığı perdeler artık kullanılmıyor. Renkli, çiçekli, çizgili, halkalı yarım perde ve tüller tercih ediliyor.

Mutfaklarda kolay yıkanabilen ahşap ve katlamalı perdelikler kullanılıyor. Kumaş tercih edilecekse kısa düz, açık renk modeller öneriliyor.

Tül perde aksesuarları, ufak oynamalarla perdelerinizin görüntüsünü tamamen değiştirebilir. Son yıllarda en az tül perdeler kadar aksesuvarlar da öne çıkıyor, fiyatı da çok etkiliyor. Perdelerinizi iki yanda toplamak istiyorsanız, kordon ve püsküllerden yararlanabilirsiniz. Bunun dışında, korniş başları, saçak, braçol, taşlar da tercih edilen tül aksesuvarları arasında.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!