Pastırma yazı (sıcakları) ne zaman bitiyor?

Güncelleme Tarihi:

Pastırma yazı (sıcakları) ne zaman bitiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2015 14:42

Ekim ve Kasım aylarında mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığını fırsata çeviren vatandaşlar sıcak havaları değerlendirebildiği kadar değerlendirdi. Peki, Almanya'da "Kocakarı Yazı", İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Amerika Birleşik Devletleri'nde "Yerli yazı" (Indian Summer) gibi adlarla anılan Pastrma Yazı ne zaman bitiyor?

Haberin Devamı

Halk arasında bilinen adıyla "pastırma sıcakları" nedeniyle bir süredir ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde hava sıcaklıklarının sonu geldi. 16 Kasım Pazartesi'den itibaren hava sıcaklıkları düşmeye ve yağışlı hava kendini hissettirmeye başlayacak. "Pastırma Sıcakları" bazı yıllar birkaç kez yaşanır, bazen de hiç görülmez. 

Pastırma yazı (sıcakları) ne zaman bitiyor


Pastırma sıcaklarının dün itabarıyla başladığını anlatan Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse,

"Atalarımız yaklaşık 400 yıl önce seyahatlere, heybelerinde bozulmasın diye kurutulmuş etlerle çıkmışlar. Ayazlı havadan dolayı bu mevsimde kuruttukları et çok lezzetli olduğu için ismi 'Pastırma Ayazı' demişler. Ama biz 'Pastırma Yazı' diyoruz. Aslında 'Pastırma Ayazı'ndan geliyor. Sebebi de şu; yazı anımsatan günler yaşanıyor.

Haberin Devamı

Gündüzleri oldukça güneşli, sabah ilk saatlerde sis ve pus hadisesi gözüküyor.

Bu tarz havaların belirgin özelliğidir. Rüzgar hafif, insanları rahatsız etmiyor. Bu da ekim ayının sonu ile kasımın ortaları arasında görülüyor. Bazen yılda bir defa da oluşabilir. Üç gün yaşanıyor, arada bir iki gün hava tekrardan bozuyor, sonrasında bir 10 gün daha yaşanabiliyor." diyor... 

Pastırma yazı (sıcakları) ne zaman bitiyor

Pastırma sıcaklarının yaşandığı Kasım ayında, Antalya'daki sahiller turistlerle dolup taşıyor. (ARŞİV)

Pastırma yazı (sıcakları) ne zaman bitiyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!