Pasaportunu getirene bira bedava

Güncelleme Tarihi:

Pasaportunu getirene bira bedava
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2011 00:00

ESN Bar Beyoğlu’nun hemen her sokağında bir benzerine rastlayabileceğiniz, sıradan bir rock bar gibi. Burayı diğerlerinden ayıran şehrin en kozmopolit barı olması. Müdavimleri Erasmus programıyla İstanbul’a gelen yabancı öğrenciler. Pasaportlarını gösterirlerse bedava bira hakları da var

Şehrin en kozmopolit barı hangisi, diye sorsalar James Joyce Irish Bar derdim ama yanılıyormuşum. Öyle bir yer var ki bazı geceler 600 kişi geliyor ve bunların yüzde 70’i Fransız, Alman, İspanyol, Çek, Amerikalı... Güzel de eğleniyorlar ama tek sorun hepsinin 20-21 yaşında olması. Çünkü hepsi öğrenci.
ESN Bar İstanbul’da bu şehre okumak için gelmiş yabancı öğrencilerin takıldığı bir bar. Haftanın her günü, 15.00-04.00 arası açıklar ama cuma, cumartesi ve çarşamba akşamları doluyor. Bir de üniversitelerin özel gecelerinde. Mesela Marmara Üniversitesi’nin rock partisi oluyor, Koç’un hoşgeldiniz partisi ya da Boğaziçi’nin sezon sonu partisi.

YEŞİLDE YÜRÜ KIRMIZIDA DUR

Üniversitelerin özel partileri dışında kendi partileri de oluyor. Trafic Lights/Trafik Işıkları bunlardan biri. Yeşil giyerseniz “bana yaklaşabilirsin”, sarı giyerseniz “belki”, kırmızı giyerseniz “benden uzak dur kız/erkek arkadaşım var” anlamına geliyor. Hoşuma giden bir başka güzel uygulama da pazartesi günleri pasaportunu gösterene bedava bira vermeleri.
Mekandaki etkinlikler fakültelerdeki ESN sorumluları tarafından öğrencilere duyuruluyor. İsteyen Twitter, Facebook (esnturky.org) ya da internet sitesinden etkinlikleri takip edebiliyor.
Duvarlarda öğrencilerin yaptığı çizimler var, eski bir atari makinesi koymuşlar, başka da hemen hemen hiçbir şey yok. Genelde easy listening parçalar çalınıyor, Türkçe müzik yasak, hiç çalınmıyor. Bir bira 4 lira. İstiklal Caddesi Bekar Sokak No:14, Hoşbeş’in üstü...

GECELERDE SEÇİM
CHP:1 AKP:0


Geceleri iki kadehten sonra her görüşten memleket kurtarıcısına rastlarsınız ama gece kuşları ağırlıkla CHP’ye mümeyyeldir. Bunun tek bir istisnası var/vardı: Bedelliciler...
Sayıları kaç bilmiyorum ama 100 bin diyen de var, aileleriyle birlikte bir milyona çıkaran da var rakamı. Öyle bir çıkar grubu ki bunlar, bedellinin b’sini duyduklarında bile parti değiştirebiliyorlar.
Böyle çok tanıdığım var. Muhafazakar bir hayat tarzları yok; gezer-tozarlar, aksırır-tıksırırlar ama iş seçime gelince AKP’ye oy verirler: “Bedelli çıkaracaklar abi...”
Geçen hafta sonu bir baktım hepsi CHP’li olmuş. Kılıçdaroğlu meydanlardan “Bedelli çıkaracağım” diye bağırdıkça, bunlar CHP işaretli birer oy pusulasına dönüşüyor, sandığa girmeye hazır bekliyor.
Ben mi?
Kadınların bile sivil savunma eğitiminden geçirilmesini savunan bir ortodoks olarak bol bol dalga geçiyorum eski AKP’li yeni CHP’li arkadaşlarımla.

ÇEVRE
Komşu komşunun nükleerine muhtaç


Yunanistan Akkuyu nükleer santralini AB’ye şikayet etmiş. Milliyet ‘Nükleer Çelme’ başlığıyla verdi haberi. İspiyoncu Yunanistan keşke önce Bulgaristan’ı şikayet etseymiş. Ama haklı oldukları bir yan da var. Diyelim ki siz ulus olarak temiz enerji kullanmayı tercih ediyorsunuz ve nükleer tesis kurmuyorsunuz ülkenize... Ama tutuyor İran, Bulgaristan ya da Ermenistan tam sınırınıza nükleer santral konduruyor. İlk depremde Çernobil sofranızda! O yüzden nükleer enerji tercih etmeyen halkların, sınırlarından şu kadar uzaklığa kadar nükleer santral istememe hakkı olmalı. Hatta bu hak Birleşmiş Milletler tarafından güvence altına alınmalı.

SAYGI
Gülden Karaböcek tribute


Yıllar olmuş 5. Kat’a gitmeyeli. Bir dönem haftanın üç akşamı çıkmazdım oyuncu Yasemin Alkaya’nın Taksim’deki bu restoran-barından. Güzel yemekleri, iyi bir servisi ve Sıraselviler’den Boğaz’ı gören harika manzarası vardır 5. Kat’ın. 18 yıllık mekanın bir klasiği de ‘Yedikleri-İçtikleri-Dinledikleri’ geceleri. Bu özel gecelerde ünlü bir konuğun en çok sevdiği yemeklerden ve içeceklerden oluşan bir mönü sunuluyor, tüm gece boyunca kendi seçtiği müzikler çalınıyor. Şimdiye kadar Türkan Şoray, Murathan Mungan, Atilla Dorsay, Yılmaz Erdoğan ve Beyaz gibi isimlere yapıldı. 6 Nisan Çarşamba akşamıysa Gülden Karaböcek için toplanılıyor. Arabesk kraliçesi misafirlerini Dilek Taşı, Sürünüyorum, Kırılsın Ellerim, Ağlıyorsam Yaşıyorum, İki Kelime, Sen Evlisin, Sevsen Ne Olurdu gibi şarkıları eşliğinde ağırlayacak. Çok da heyecanlıymış bu gece için. Sen heyecanlanırsın da biz heyecanlanmaz mıyız Kraliçem. Döndür bizi kendi yoluna / Sürünelim hep beraber. (212) 293 37 74
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!