Oyuncu Facebook'u açtı

Güncelleme Tarihi:

Oyuncu Facebooku açtı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2008 00:00

Berna Laçin'in hazırladığı internet sitesi, yayın hayatına başladı.

Oyuncu ve sunucu Berna Laçin iki yıl bekledikten sonra www.oyuncuadresi.com isimli Türkiye’nin en büyük cast, yapımcı ve kanal portalını yayına soktu. "Oyuncu facebook'u diye de tanımlayabileceğimiz bu portalda amaç tüm Türkiye'deki oyuncu ve oyuncu adaylarıyla yapımcı, ajans ve kanal yöneticilerini buluşturmak.

Haberin Devamı

- Oyuncu Adresi fikri nasıl çıktı?

Oyuncu Facebooku açtı
Yönetmen Ümmü Burhan'ın bir fantezisiydi aslında. Benim de eşimin bir yazılım firması var. Yapılacak diziler için bazı oyunculara ulaşamıyorduk ya da bazı oyuncular birden fazla ajansa kayıtlı olduğundan kiminle konuşacağımızı bilemiyorduk. Cast ajanslarının sitelerinde de dokümanlar yeterli olmuyordu. Biz bir site yapsak da bu insanları bir araya toplasak dedik. Aslında bunu iki yıldır düşünüyorduk. Esra Akkaya’nın da ajansı var, ona yap dedik. Bunun tarafsız biri tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Hadi Ümmü yapsın derken ihale benim üstüme kaldı. Bir fırsatını bulup eşime yaptıramadık. Eşimin ve benim çok eski bir arkadaşım Türkiye'ye gelip bir firma kurdu. O cast internetten nasıl yapılır diye sorunca bizim de elimizde tüm etapları hazır olan bir proje olunca çalışmaya başladık. Bu sektörde işinin erbabı olan Harika Uygur, Renda Güner, Esra Akaya, Ümmü Burhan, Gold Film Faruk Turgut siteyi hazırlayacak insanlara resmen bir okul gibi ders verdiler. Şu an bu portalı Erler Film, Gold Film, Türker İnanoğlu gibi sektörün önde gelen 18 firması, Star, Kanal D ve atv kullanıyor.

Haberin Devamı

- İşin kanallar ve yapımcıların katılımıyla büyümesine kim neden oldu?
Aslında bu karar Faruk Turgut ve koordinatörü Zeynep’ten çıktı. Onlar böyle bir portalın çok işe yarayacağını söyledi. Site altı ay hazırlık süresi ve altı ay yayınlanma aşaması derken tam tamına bir sene son halini almasına uğraştık. İnternette maazallah sorun yaşarsak sıkıntı çekmeyelim diye portalı da çok büyük tantanayla açmadık. İki aydır yayındayız. Bir kerede 10 bin oyuncuyla da yayına girebilirdik bunun yerine nazımızın geçtiği cast direktörleri, cast ajansları ve yapımcılarla yola çıktık. Herkes portalı büyük bir istek ve ilgiyle karşıladı.

- Siz ajans görevi üstlenip oyuncuların işlerinden bir pay alıyor musunuz?
Site vasıtasıyla oyuncuların başladıkları işler üzerinden bir pay almamız söz konusu değil. Sadece üye olan oyuncular, tıpkı emlak siteleri gibi fotoğraflarını ve videolarını yayımlamanın belirli bir gösterim bedelini ödüyorlar. Biz sadece insanları bir arada tutmak için bir aracıyız. Bunun uzantısı olarak cast’ları bir araya toplayıp bir oyuncu sendikası açılsın istiyoruz. Çünkü biz bir araya gelemiyoruz ve hâlâ sendikamız yok.

- Türkiye’de bu anlamda esas problem neydi?
Bir oyuncu iki üç tane ajansa kaydoluyor. Yapımcı oyuncuya ulaşmaya çalışınca birçok ajans “Benim oyuncum” diyor. Onlar da haklılar çünkü oyuncu da işlerini birçok yoldan ayarlamaya çalışıyor. Sitedeki sistemde bir oyuncu birden fazla ajansa kaydolamıyor.

- Yeni yüzleri de sektöre kazandırıyorsunuz…
Sektör İstanbul’da döndüğü için başka şehirlerdeki insanların burada hemen yer bulması kolay olmuyor. Bir yandan piyasanın da yeni yüze ihtiyacı var. Bu bölümde seçici kurul kurduk. Esra, Ümmü, Harika, ben, Cihan Ünal ve Nurgül Yeşilçay var. Seçilen kişilere Ekol Drama Okulları’ndan ücretsiz eğitim sağlayacağız. İlk seçilenlerden ajanslara kaydolanlar bile oldu. Bir de diyelim ki bir oyuncu Diyarbakır’daysa yapımcı ondan seçmeler için bir parça oynamasını isteyebiliyor. Beş dakika içinde videosunu hem kanal yöneticileri hem de yapımcılar görebiliyor. Beğenilirse de İstanbul’a davet ediliyor. Böylece hem yapımcı hem de oyuncu için zaman ve para kaybının da önüne geçilmiş oluyor.

Haberin Devamı

- Kaç kişilik bir ekiple çalışıyorsunuz?
Dönüşümlü çalışan altı moderatör ve sürekli siteyle uğraşan üç kişi daha var.

- Sitenin yapımcı ve kanal ayağı nasıl ilerliyor?
Yapımcı ve kanal yöneticilerinin şifrelerini özel olarak dağıtıyoruz. Öbür türlü parası olan herhangi bir kişi sistemdeki tüm bilgilere ulaşıp ortalığı karıştırabilir. Dışarıdan siteye giren bir insan bilgilere ulaşabiliyor ama irtibat bilgileri, yapımcı firmanın cast’ta geldiği nokta sadece kanal yöneticileri tarafından görülebiliyor. Sistemde gerçekten iş yapan insanlar dışında birileri siteye girsin istemiyoruz.

PARADAN PULDAN ANLAMAM

- Bu sizin ilk işiniz galiba...
Paradan puldan anlayan bir insan değilim, ticarete de kafam ermez. Bu yüzden bu işlerle ilgilenen bir iş adamı, bir ortağım var. Sadece sektörde böyle bir açık olduğunu, bunu bir işe dönüştürebileceğimizi, bunun hem bize faydalı olabileceğini hem de ileride benim için güzel bir işe dönüşebileceğini düşündüm. İyi bir şey yaparsak zaten paraya dönüşür diye başladık bu işe. Dizi çekerken de buna bakarım. İşlerden önce de para konuşmam. İş iyiyse zaten para getirir.

- Geçtiğimiz yıl tiyatro oyununda gördük sizi ve bir senedir oyunculuk yapmıyorsunuz. Yakın zamanda tekrar bir rolle görebilecek miyiz sizi?
Evet bir senedir oyunculuk yapmıyorum ve bu benim için büyük bir şey. Devamlı televizyonda değilse tiyatroda, tiyatroda değilse televizyonda oyunculuk yapan biri olduğum için bazen böyle aralar veriyorum. Bir kere gençken iki sene ara verdim, kızımı doğururken iki buçuk sene ara verdim. Bu seneyi kendimi kadın olarak geliştirmeye adadım. Kendimden çok mutluyum. Sırf ben değil, komşularım, arkadaşlarım, eşim ve çocuğum da benden çok mutlu, şahane yemekler yapıyorum. Kızımla süslü bardaklar yapıyorum. Setleri özledim tabii. Çok şükür pek çok kanaldan “Bu sene bizimle ol” teklifi aldım ama kendime uygun hikaye bulamadım.

- Kadın olmak ile o kadar meşgulsünüz ki oyunculuk bile ikinci plana itilmiş...
Yakında 38 yaşıma basacağım. Kendimde hep böyle bir şeyin eksikliğini hissediyordum. Yıllardır ev hanımlığının yetenek istediğini söylerim. Bazı ev hanımları kesinlikle ev hanımlığı yapmıyorlar. Adam dışarıda çalışıyor sen de evde otur demek değil bu. Ev hanımlığı, evin düzenini sağlamak, çocuğunla a’dan z’ye ilgilenmek demek.

Haberin Devamı

- Bir gününüz nasıl geçiyor?
Sabah çoğu zaman bir toplantım oluyor. Sonra programa gelip en iyisini yapmak için uğraşıyorum. Yayından çıktığım zaman genellikle eve gidip Ada’yı karşılıyorum. O gelince birlikte yemek yapıyoruz. Sonra programdan götürdüğüm hamurlarla bir şeyler yapıyoruz. Çocuğun banyosu, kendin duş al ortalığı toparla derken eşim geliyor. Eşim gelince onu da işin içerisine sokuyoruz. Yemekten sonra benim pilim bitiyor. Ada uyuduktan sonra saat 10 oluyor zaten. Çok yoruluyoruz. Bir taraftan gece yatılı kalacak bir yardımcım olsun isterken, diğer taraftan “Biz bizeyken daha iyiydik” durumu oluyor.

DAHA ZENGİN OLABİLİRDİM

- Sinema yapmayı çok istiyordunuz, neden hâlâ bir filmde göremedik sizi?
İstiyorum ama iyi bir proje gelmiyor. Çok ticari işler olduğunda dizilerin kalitesi çok yüksek, sinemaya ne gerek var diyorum. Zaten para pul talep etmeyeceğim bunu yaparken. Genç yönetmenlerle çalışmak istiyorum ama benden çekiniyorlar. Daha insanı anlatan işlerde yer almak istiyorum. Belki de kendim araştırıp başarılı bir ekip çalışmasıyla gerçekleştirebilirim. İşin hamallığını seviyorum aslında. Yoksa çok daha zengin olabilirdim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!