Oyunbozan bir galeri olacağız

Güncelleme Tarihi:

Oyunbozan bir galeri olacağız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2011 23:19

Galeriler pek rağbet etmese de İstanbul Anadolu Yakası’ndaki Kadıköy’de yaşayan hatırı sayılır sanatçı ve sanatsever var. Ancak onların ihtiyacını karşılayacak galerilerin sayısı çok az. İşte bu boşluğu gören ünlü sanatçı Nazan Azeri, geçen haftalarda Kadıköy Bahariye Caddesi’nde Asfalt Art Gallery’nin açılışını yaptı. ‘Are You Alive/Hayatta mısın?’ sergisiyle yola çıkan galeriyi Nazan Azeri’yle konuştuk.

Haberin Devamı

- Nazan Hanım, her zaman kuvvetli işlere imza atmış bir sanatçısınız. Kendi galerinizi kurma fikri ne zamandan beri aklınızdaydı?
- Fikir, birkaç senedir aklımdaydı ve aslında bu süreçte mekânı da hazırlamıştık. Ancak okulda hocalık da yaptığım için vakit ayırıp da faaliyete geçememiştik. Bu yıl hem okulu bıraktığım hem de galeriyle ilgilenecek iyi bir arkadaş bulabildiğim için açılışı yaptım.

SANATÇININ KAZANCI ÇOK DAHA FAZLA OLACAK

- Neden Anadolu Yakası’nı, Kadıköy’ü tercih ettiniz?
- Asfalt’ın mekânı kendimize ait. Ve bir buçuk yıldır hazır bir şekilde bizi bekliyordu. Ben, Kadıköy tarafında yaşıyorum ve Kadıköy, İstanbul’un önemli merkezlerinden biri olduğu halde aynı önemde yeterince sanat mekânına sahip değil. Ayrıca sanat alanında bir hiyerarşik yapı kuruluyor ve Asfalt gibi bağımsız mekânlara çok daha fazlasıyla ihtiyaç var. Bir diğer amaç da bağımsızca ortak fikir üretme, konuşup tartışma alanları yeterince yok. Ve biz de tüm bu eksikleri görüp, kendi emeğimizi de yoğun şekilde katarak özgür sergileme, paylaşım, konuşup tartışma alanı olarak da kendimizi kurduk.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/563d465ff018fb32c8ee40e3

- Mekanın hazırlanması sırasında zorluklar yaşadınız mı? Yardım aldığınız kişiler ya da kurumlar oldu mu?
- Evet oldukça zor oldu. Bu zorluğun en önemli sorumluluğu eşim Ali ve oğlum Alican’a ait. Tüm inşaat ve teknik konularla eşim, çeviriler ve yine pek çok teknik konularla oğlum ilgilendi. Her ikisi de sanatı sevdikleri için bunu severek yaptılar. Sanat ve sanatçılar, söyleşiler gibi konularla ise ben ilgilendim ve hala ilgileniyorum. Tanıtım kısmı ise tamamen imece usulü yürüyor. Çünkü böyle sanat mekanlarına gerçekten ihtiyaç var. Biz bir tohum attık ve onu hep birlikte yaşatacağız. Bunun dışında herhangi bir kurumdan yardım almıyoruz. Biz, ailece destekliyoruz maddi olarak. Belki ileride kendi kendisini döndürebilir hale gelecek.

- Tanıtım yazısında finansal bir kaygı olmadığından bahsetmişsiniz. Bu doğru mu? Eğer öyleyse galerinin sanatçılarla birlikte maddi açıdan nasıl yol alacağını anlatabilir misiniz?
- Evet, galerinin finansal bir kaygısı yok. Çünkü mekân kendimize ait. Tanıtım, teknik, fotoğraf çekimi gibi konular da imece usulü ya da bizim elimizden geldiği kadar yapılıyor. Bu yüzden masrafımız diğer galerilere göre oldukça az. Eğer sergilerde satış olursa, bundan çok cüzi bir pay alıp, sadece kendini döndürecek düzeyde katkı  payı ile ileride mekânın kendini döndürür hale gelmesini ve satıştan sanatçıya daha fazla pay düşmesini sağlamayı düşünüyoruz.

Haberin Devamı

- Galerinin bundan sonra sergileyeceği işler nasıl devam edecek, hep çağdaş sanata mı ağırlık vereceksiniz? Hedefleriniz neler?
- Sanat özgürdür ve öyle kalmalıdır. Propogandaya düşmeden ve kendini, yapıtını başkaları için araçsallaştırmadan farklı ifade yolları deneyen her özgün çalışmaya, yeni arayışlara kapımız açık. Çok statikleşmiş, salt paraya odaklanmış ve yapıtı salt mal olarak gören bir anlayışa karşı oyunbozan bir galeri olmak istiyoruz.

İZLEYİCİ BİR DE BU SORUYLA HAYATA BAKSIN

- Sizin işlerinizi de burada görebilecek miyiz? Bir sergi planınız var mı?
- Ara sıra grup sergilerinde beni de görebilirsiniz ama bu pek sık olmaz. Şimdilik gruplarla yola devam ediyoruz.

Haberin Devamı

- Galerinin ilk sergisi ‘Hayatta mısın’ öncelikle başlığıyla dikkat çekiyor. Serginin oluşum sürecinden bahsedebilir misiniz? Sanatçıları neye göre seçtiniz?
- Asfalt, Kadıköy’e ait bir mekân olduğu için öncelikle Kadıköy tarafında yaşayan sanatçılarla çalışmaya başladık. Bu yakada oturan ciddi sayıda değerli sanatçı ve entelektüel birikim var. Burası onların da toplanma, tartışma, fikir alışverişi mekânı olsun istiyoruz. Her ciddi sanatçının, yapıtlarında hakikatle ilişkili sorgulaması vardır zaten. Onlar var olan kendi yapıtları içinden bu soru çerçevesinde seçki yaptılar. Ve yapıtlar, sergilemedeki yan yanalıkta birbiriyle diyaloğa giriyor. Bunun üzerinden konuşmalar yapacağız. Sanatçılar bize nasıl bir ayna tutmuş... Çünkü varolmak, zombi gibi otomatik tepkiler vermek değil, kendi hayatı hakkında karar verebilmektir. Bunun için ‘Are you Alive/Hayatta mısın’ diye soruyoruz. Kendi kendimize ve herkese...

Haberin Devamı

- Sanatçılar bu sergi için yeni işler mi üretti, yoksa siz var olan işlerinden mi seçtiniz?
- Bahsettiğim gibi, sanatçı içinde yaşadığı varoluşla hesaplaşma halindedir. Tamamen bunu kendileri belirlediler ya da bir diyalog içinde belirlendi ama son sözü onlar söyledi.

- Serginin böyle bir başlıkta olmasına nasıl karar verildi? İzleyicinin neleri sorgulamasını hedeflediniz?
- Bu başlık bir sohbet esnasında çıktı. Aslında soruyu sormak, üzerine düşünmeyi beraberinde getiriyor. Belki uzun süredir yaşadığınız hayat yaşamak değildir ama soruyu sormazsanız probleme neşter atmaya başlayamazsınız. Biz izleyicinin bir de bu soru çerçevesinde yapıtlara bakarak ve bu soruyu kendilerine de sorarak değerlendirme yapmasını istiyoruz.

Haberin Devamı

- Bundan sonra hangi sergi görülebilecek galeride?
- Bundan sonraki sergimiz ‘İkametgah Kadıköy/Birlikte ve Bağımsız’ isimli sergi olacak. Kadıköy’deki galerilerin ‘birlikte’ ve ‘bağımsız’ hareket ederek gerçekleştireceği büyük bir etkinlik ve her yıl da tekrarlanacak. Kadıköy’de yaşayan ve üreten sanatçılarla ve Kadıköy’deki sanat mekanlarıyla hep birlikte gerçekleştireceğimiz bir proje bı. Tüm mekânlarda sergiler, söyleşiler, etkinlikler, performanslar, müzik... olacak.

Asfalt Art Gallery’deki ‘Are you Alive/Hayatta mısın’ sergisi pazartesi hariç her gün 15 Ocak 2012’ye kadar görülebilir.
Adres: Bahariye Cad Canan Sok. Azeri Apt. No: 51 Kat:- 1 Kadıköy/ İstanbul. Tel: 0216 418 08 06.

100 METREKAREDE 13 SANATÇI

Kadıköy’ün yeni galerisi Asfalt, yaklaşık 100 metrekarelik bir alana sahip. İlk sergisi ‘Are you Alive/ Hayatta mısın’da 13 sanatçının 15 eseri görülüyor: Nur Koçak, Rafet Arslan, Özgül Arslan, Lebriz Rona, Devabil Kara, Günnur Özsoy, Rüçhan Şahinoğlu, Kerem Ozan Bayraktar, İnsel İnal, Ahmet Doğu İpek, Canan Beykal, Nilhan Sesalan ve Nazan Azeri. Kadının bir nesne olarak varoluşu, çağımız insanın yalnızlığı, çağın insanının göçebe bir varoluşa sürüklenmesi, sanal varoluşlar, bazı dinsel ve gelenekselliklerin içerdiği şiddet ve kurgusallıkların ifşası, teknolojik dünyada kaybedilen doğala öykünme gibi başlıkları
işlemiş sanatçılar resim, desen, heykel ve video çalışmalarında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!