Osmanlı alışverişi

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı alışverişi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2008 00:00

Osmanlı motifleri, moda ve dekorasyonda tasarımcıların bir süredir gözdesi. Kimi markasının tüm konseptini bunun üzerine kuruyor, kimi bazı ürünlerinde imparatorluğa ait simgesel motifler kullanıyor. Kaftanlar, çarıklar, kavuklar; kına ve nişanların vazgeçilmezleri haline gelmek üzere.

Haberin Devamı

Osmanlı, sokaklara da elbise, kemer, çanta ve tişörtlerdeki baskı ve desenlerle taşınıyor. İpod dinleyen padişahlardan laptop kullananlara kadar farklı modellerdeki ürünler, hem turistlerin hem de gençlerin ilgisini çekiyor.

DİL ÇIKARAN PADİŞAH

Ottoman Empire markası, Osmanlı kültürünün tanınan nesnelerinden esinlenerek tasarlanan tişörtler satıyor. En çok esprili Osmanlı desenleri ilgi görüyor. Çiftetelli oynayan cariyeler, dil çıkaran bir Osmanlı padişahı görebiliyorsunuz üzerlerinde. Marka bu sezon özellikle kadın modellerinde kumaş, kesim ve renk alternatiflerini artırmış. Klasik tasarımları arasında yer alan Kırmızı Ay, Ufo, İlk 11 ve Empire Strikes Back, halen en çok satan tişörtler arasında. Turistler padişah figürlerine ve Arapça motiflere bayılıyor. Ürünlerin fiyatları 30-58 YTL aralığında. Ottoman Emprie’ın biri Nişantaşı Şakayık Sokak, diğeri Kanyon Alışveriş Merkezi olmak üzere İstanbul’da iki dükkanı var. ottomanempiretshirts.com adresinden de alışveriş mümkün.

IPOD’LU III. SELİM

Konsept tasarımcısı Sedef Çalarkan’ın yarattığı Osm@n markasında, Osmanlı konseptli tişört, sweatshirt, gece giysileri, iç giyim, çanta, kemer, cüzdan, aksesuvar seçenekleri, lokum ve lokum kutuları, yastıklar, fincanlar, duvar çıkartmaları satılıyor. Markanın bu yaz teması Kaşıkçı Elması’ydı. Bu tema renk değiştirerek kışın da devam ediyor. Kış koleksiyonun ana teması ise Ottoman Gold. Osmanlı paraları özellikle baskılarda ve detaylarda görülüyor. Limitli sayıda üretilen abiye giysilerde Osmanlı motifleri üzerine altın varak, mine ve yarı değerli taşlar kullanılıyor. Uzun zamandır en çok konuşulan modelleri ipodlu, kucağında dizüstü bilgisayar ve kulağında bluetooth kulaklık olan padişah baskılı ürünler. Sedef Çalarkan’ın mağazası Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi’nde. Ayrıca Mayadrom Sport’un içindeki Sofi, Bağdat Caddesi Kokosh mağazalarında da tasarımlarına ulaşabilirsiniz. Fiyatları 19-2.500 YTL arasında değişiyor.

KAFTAN DESENLİ YASTIKLAR

/images/100/0x0/55ea2b2bf018fbb8f86f593d


Deniz Tunç, 2000 yılından beri Nişantaşı’nda, Deniz Tunç Design adı ile açtığı mağazasında tasarımlarını sergiliyor. Markanın Neo-Ottoman, Saltanat Yansımaları ve Sarmal Fetih adını taşıyan üç koleksiyonu başta olmak üzere tasarımları, Selçuklu ve Osmanlı motiflerinden ilham alıyor. Sehpa, kanepe, dolap, koltuk, paravan ve lamba gibi ürünlere; Sabır, Hilal, Semazen, İstanbul, Saltanat, Sadabad, Şehzade, Şems, Çintemani, Mühür isimleri konmuş. Metal ağırlıklı tasarımlarda renkler genellikle gümüş, antik sarı ve bronz. Mobilyalarda ahşap ve derinin yanı sıra venge de sıkça kullanıyor. Cami, medrese, kervansaraylarda kullanılan taş işçiliğindeki desenlere metal paravanlar ya da deri baskı dolap kapaklarında rastlanıyor. Fiyatları 1.000 - 100 bin YTL arasında.

ANADOLU’DAKİ EL USTALARI ÜRETİYOR

2004’te ilk mağazasını açan Hiref’in adı, Osmanlı sarayında sanatçıların teşkilatı olan Ehl-i Hiref’ten geliyor. Kurucuları iki kardeş, Ebru Çerezci ve Güvenç Kılıç. Harem, Kapadokya, Kaftan, Beykoz, Lüle, Gümüş gibi isimler taşıyan koleksiyonlarında, ev aksesuvarı, masa üstü objeleri ve ofis ürünleri var. Malzeme olarak bakır, cam, mermer, mum, deri, gümüş, lületaşı, ahşap ve çamur kullanılıyor. Hepsi Anadolu’daki el ustaları tarafından üretiliyor. Markanın bu sezonki 8. koleksiyonunda Anadolu inanışları ön plana çıkıyor. Anadolu ve Osmanlı mimarisinin yapısal formları mumlara taşınıyor. 95-5.500 YTL aralığındaki ürünler İstinye Park AVM, Beymen Home’lar, Antalya 100% Türkish Design, Bursa Deco Center, Londra Step Evi gibi noktalarda satılıyor.

FEMİNEN VE ZARİF SULTANLAR

Diamond by Naci Şenocaklı markasının 200 parçadan oluşan Osmanlı Koleksiyonu, ilk kez markanın 25. yılı şerefine hazırlandı. 1998 yılında Çırağan Sarayı’nda ve Almanya’da sergilendi. Şenocaklı, kurucusu olduğu Daimond Mücevherat’ın 35. yılında yine bir Osmanlı Koleksiyonu hazırladı. Osmanlı, Ayyıldız ve Mevlana tasarımlarına yeni modeller ekledi. Osmanlı Koleksiyonu için hazırlanan Sultan modelleri, diğer tasarımlara göre daha feminen ve zarif. Modellerin bazılarında Beyaz Agat gibi zor bulunan taşlar var. Siyah pırlanta da sıkça kullanılmış. Fiyatları 300 ila 150 Bin Dolar arasında değişiyor.

5 BİN OSMANLI HALISI

Sultanahmet’te bulunan Nakkaş, adını Osmanlı Sarayı’nda halılara desen çizen nakkaşlardan alıyor. Dört katlı butikte 10 bin halıdan oluşan bir koleksiyon var. Bunların 5 bini Osmanlı halısı. Müzelerde görebileceğiniz Osmanlı halılarının aynıları elde yeniden dokunuyor. Osmanlı saraylarında, 16., 17., 18. yüzyıllarda kullanılan Uşak halılarındaki büyük çiçek motifleri, 20. yüzyılda yerini Hereke’nin küçük çiçeklerle süslü ipek halılarına bırakıyor. Fiyatları 100- 100 bin Dolar arasında.

OSMANLI LALELERİ DEFTERLERDE

Bir dönem sunuculuk ve oyunculuk yapan Murat Başoğlu, şimdi adını Tulipan Defterleri ile duyuruyor. Koleksiyon üç seriden oluşuyor. Tulip serisinde lale motifleri, Cotton serisinde padişah desenleri, Black serisinde de farklı Osmanlı motifleri var. Mudo’larda bulabileceğiniz defterlerin fiyatı 6.5 YTL.

Haberin Devamı

DÜZELTME: Geçtiğimiz hafta "Hazır Mutfak Yaptıracaklar Dikkat" başlıklı haberde Demsaş Mutfak ve Banyo yerine yanlışlıkla Demtaş yazılmıştır. Düzeltir, özür dileriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!