Onlar da tehdit altında

Güncelleme Tarihi:

Onlar da tehdit altında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2014 00:00

Günümüzde sıklığı ve önemi giderek artmakta olan diyabet yetişkinler kadar çocukları da tehdit ediyor.

Haberin Devamı

Çocuklarda genellikle insülin eksikliğine bağlı olarak oluşan Tip 1 diyabeti görüldüğünü söyleyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayri Gözlükgiller şu bilgileri verdi:

DİYABET ÇOCUKLARDA HANGİ YAŞLARDA GÖRÜLÜYOR

Tip 1 diyabette insülin yetersiz salgılandığı için yaşam boyu insülin kullanmak gerekir. Bazı toplumlarda daha sık olmakla birlikte, diyabet tanısı alan 10 kişiden biri bu tiptendir. Genellikle 5-7 ve 10-14 yaşları arasında görülüyor. Tip 1 diyabeti olan çocuk şişman değildir. Belirtiler ani başlar. Bu belirtilere ek olarak genellikle çocuk zayıflar. Bu tip diyabette genetik faktör önemli rol oynamaz.

ÇOCUKLUK DİYABETİNİ TETİKLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER VAR MI

Çocukluk diyabetinde genetik faktör çok önemli rol oynamaz. Ancak çevresel faktörler ile birlikte çocukluk diyabeti tetiklenebilir. Bazı viral enfeksiyonlar, inek sütü ve gluten içeren gıdalara erken başlanması, katkı maddelerinin tip 1 diyabetin gelişmesinde neden ya da hızlandırıcı faktör olarak değerlendirilebilir.

Haberin Devamı

Ayrıca günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte çocukların bilgisayar, televizyon başında daha uzun zaman geçirmesi, fast food tarzı beslenme çocukların giderek daha fazla kilo almasına ve ileri yaşlarda görülen tip 2 diyabetin çocukluk çağında görülmesine neden olabilir.

Onlar da tehdit altında

ÇOCUĞUNUZDA BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN!

Çocuğunuzda aşağıdaki belirtiler şekerin yükselmesi sonucu ortaya çıkıyor olabilir. Anne ve babaların çocuğundaki bu tip değişiklikleri dikkate alıp, zaman kaybetmeden bir uzmana götürmeleri gerekiyor.

• Çocuğunuzda ani başlayın idrar sayısındaki artış varsa (özellikle geceleri sık sık tuvalete çıkması)
• Sürekli çok fazla susadığından ve ağzının kuruduğundan şikayet ediyorsa
• Cildinde kuruluk varsa
• Çocuğunuz çabuk yoruluyor ve oyun onlarken enerji kaybı yaşıyorsa
• Bulanık gördüğünden yakınıyorsa
• Bulantı, kusması ve karın ağrısı varsa
• Derin solunum ve solukta aseton kokusu geliyorsa
• Dalgınlığı varsa
• Zaman zaman baygınlık hissi yaşadığından şikayetçi oluyorsa

Haberin Devamı


PSİKOLOJİK DESTEK ÖNEMLİ!

Çocukluk çağında görülen diyabet, kronik bir hastalık olması sebebiyle çocuk hastalar bir takım sorunlar yaşamaktadır. Öncelikle hastalığın sık sık takip edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu hastalığı olan çocukların günde 3 - 4 kez kan şekerlerine bakmaları, 3 - 4 kez insülin enjeksiyonu yapmaları gerekir. Gün içerisinde sürekli insülin enjeksiyonu yapmak, bazen insülin yapacak uygun ortam bulamamak, dilediği gibi oyun oynayamamak çocuk hastaların yaşadığı sorunlardandır.
Çocukların istediği zaman dilediği gibi oyun oynayamaması, istediği yiyecekleri yiyememesi ve kan şekeri düşüklüğü gibi durumlarda acil müdahale yapılması gerekliliği gibi sorunlar, çocuklar üzerinde ayrıca psikolojik sorunlara da neden olmaktadır.
Kronik hastalığa sahip olan çocukların anksiyete düzeyleri, sağlıklı bireylere göre daha yüksektir. Bu sebeple aile üyeleri de bu durumdan etkilenir. Çünkü hasta olan çocuğa karşı tutum değişmektedir. Çocuk bu durumda bazı davranış değişiklikleri gösterebilir. Bu değişik davranışlar genellikle yıkıcı davranış bozuklukladır. Çocuklarına diyabet tanısı konan ailelerin mutlaka psikolojik destek almasını tavsiye ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!