Omurga eğilmesini ciddiye alın

Güncelleme Tarihi:

Omurga eğilmesini ciddiye alın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2005 00:00

Omurgaya önden ya da arkadan bakıldığında görülen eğilmelere skolyoz adı verilir. Sırt bölgesinde meydana gelen anormal bir eğrilik olan skolyozun birçok değişik tipi var. En sık rastlanan tipi ergenlik öncesi ortaya çıkanı... Diğer bazı tiplerinde ise çocuk, skolyoz ile doğabilir.

Skolyoz her zaman çocuk yaşlarda mı ortaya çıkar?

Hayır, çocukluktan sonra, özellikle 50’li yaşlarda, vücuttaki yaşlanma ve bunun sonucunda omurgada çökmeyle ortaya çıkan tipleri de var. İki ana tip skolyozdan bahsedilebilir. Bunlar erken başlayıp büyümeyle giderek ilerleyen skolyozlar ve nispeten geç yaşlarda başlayıp yaşlanmayla artan skolyozlardır.

Hangi durumlarda skolyozdan şüphe edilir?

Aileler genellikle çocuklarında bir duruş bozukluğu olduğunu fark ediyorlar ama bunun adını koyamıyorlar. Duruş bozukluğu bir omuzun yüksekliği ya da bel girintilerinde asimetri şeklinde görülebilir. Ancak sırtta hafif kamburluk belirince yani oldukça ileri bir dönemde, aile tarafından bir omurga sorunu olarak algılanıyor.

Önlemek, korunmak mümkün mü?

Şu anda elimizde test edilmiş bir önleme ya da korunma yöntemi mevcut değil.

Görülme sıklığı nedir, sıklığında cinsiyetler arasında fark var mı?

Kız ve erkeklerde görülme sıklığı eşit (yaklaşık yüzde 1). Ancak idyopatik skolyoz kızlarda çok daha yüksek bir oranda klinik bulgu verecek büyüklüğe erişiyor. Tedavi edilen hastaların çoğunluğunu kızlar oluşturuyor.

Tedavide tek yol ameliyat mı?

Tedavi, skolyozun tanındığı andaki derecesine ve çocuğun o dönemden sonraki olası büyüme miktarına göre değişir. Ana amaç çocuğun gereksiz bir cerrahi müdahaleyle karşılaşmamasıdır. Büyümesi tamamlanmış çocuklarda (2 yıldır adet görüyor) eğrilik sırtta 50 derece, belde 35 dereceyi aşmadıkça cerrahiye gerek yok. Artık ciddi bir ilerleme olmaz, hayatları çok etkilenmez. Daha küçük yaştaki çocuklarda durum biraz karışık. Her ne kadar genel uygulama, büyümesi devam eden çocuklarda 20 dereceyi aşınca korse tedavisi ise de ben korse kullanmanın gerçekten yararlı olduğundan emin değilim. Halen büyüyen çocukta eğrilik 40 dereceyi aşınca, erişkin vücudunu kazanmış hastalarda ise belirttiğim sırt ve bel derecelerini aşınca cerrahi müdahale öneririm.

Ameliyat kesin çözüm mü? Tekrarlar mı?

Ameliyattan sonra skolyoz tekrarlamaz. Ancak ameliyattan sonra bir miktar artabilir. Bunun iki nedeni vardır. Birincisi, ameliyatta teknik yetersizlik ya da komplikasyonlar oluşması... İkincisi, küçük yaştaki ameliyat sonrası çocuğun büyümeye devam etmesi nedeniyle ameliyat başarılı olmasına rağmen çocuğun omurgasının şeklinin değişmesi.

Çocuktaki deformasyonu anlamak için test yapın

Çocuğumuza kollarını da aşağıya sarkıtarak, öne eğilmesini söyleyelim. Eğildiği zaman baş tarafından ya da kalçalar tarafından sırtına bakalım. Eğer sırt simetrik ise skolyoz olması ihtimali çok düşüktür. Eğer sağ ve sol arasında birkaç milimetreden fazla fark varsa, o zaman skolyozdan şüphelenip, mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!