Olimpiyatta Türk sanatçı olmayacak

Güncelleme Tarihi:

Olimpiyatta Türk sanatçı olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2004 00:21

Atina Olimpiyatları çerçevesindeki ‘Görsel Sanatlar Olimpiyatı’nda eserleri yer alacak iki Türk sanatçı, 2 bin 500 dolar (3,7 milyar lira) tutan ulaşım ve konaklama masraflarını üstlenecek sponsor bulunamazsa, sergiye katılamayacak.

Eski Olimpiyatların sanatsal bölümünü tekrar canlandırmak için Artiade Vakfı’nca 1996 Atlanta Olimpiyatları’yla tekrar başlatılan Görsel Sanatlar Olimpiyatı, bu yıl da Olimpiyatlarla aynı tarihte Atina’da düzenlenecek.

Görsel Sanatlar Olimpiyatı’nda 78 ülkeden 172 sanatçının eserleri sergilenecek. 120 ülkeden 4 bin 500 sanatçının çalışmaları arasından seçilen 172 eserden ikisi Türk sanatçılara ait. Türkiye’yi heykel dalında Sinem Banna Eyüboğlu, video dalında Şinasi Güneş temsil edecek.

Önceki organizasyonlarda Artiade’in desteğinde olimpiyatlara giden sanatçılar, bu yıl kendi olanaklarıyla Atina’da olacaklar. Dünyanın dört bir tarafından eserleri sergilenecek sanatçılar, ülkeleri tarafından yollanırken, Eyüboğlu ve Güneş, komşu ülkeye gidebilmek için sponsor arıyor.

Sergiye ‘Öğlende gölge’ adlı, kültürel birleşmeleri simgeleyen Hacivat ve Karagöz vücuduyla Barbi bacak ve kollarından oluşan eseriyle katılacak olan Eyüboğlu, şunları söyledi:

‘Sporcularımızın desteklendiği gibi sanatçılarımız da desteklenmeli. İhtiyacımız olan rakam 2 bin, 2 bin 500 dolar civarında. Bu rakam sanatçının bütçesi için çok fazla, ama Türkiye’nin temsili açısından büyük bir rakam değil. ’

Sergiye 4 dakika 21 saniyelik 70’li yıllara ait aile filmleri kesitleriyle Walt Disney çizgi film örneklerinin harmanlanmasından oluşan ‘Klaksonlu kurbağa’ adlı 8 mm çalışmasıyla katılan Şinasi Güneş, spora yönelik masrafların fazla olması gerekçesiyle sanatçıların masraflarının karşılanamayacağının açıklandığını belirterek, şöyle dedi:

‘Diğer ülkeler kendi sanatçılarının giderlerini karşılamışlar. Bizim Kültür Bakanlığımız bu konuda çok yavaş, dolayısıyla sanatta Türkiye çok geride.

Çağdaş sanat hareketleri bireysel mücadelelerle oluşuyor.’

İkisi de ödüllü sanatçı

Sinem Banna Eyüboğlu, Mimar Sinan Üniversitesi mezunu. Nice ve Paris’te eğitimini sürdüren Eyüboğlu, ABD ve Avrupa’da birçok sergi açtı ve çok sayıda ödül aldı.

Şinasi Güneş ise Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Resim Bölümü Heykel Anasanat Dalı mezunu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde 1992 yılında yüksek lisans eğitimini tamamlayan Güneş, çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı sergide eserleri sergilendi. 2004 yılında ‘Arbre a Lettres ‘ Kütüphanesi Otoportre yarışmasında ikinciliği, 2000 yılında yapılan Günümüz Sanatçıları Yarışması’nda da başarı ödülü kazandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!