Öküzce dolaşan şairler mektubunu kim yazdı

Güncelleme Tarihi:

Öküzce dolaşan şairler mektubunu kim yazdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2006 14:04

Edebiyat dünyasınd son günlerde sanal ortamda dolaşan bir mektup konuşuluyor. İddiaya göre mektubu bu yıl, Yapı Kredi Yayınları'nın çıkarttığı Kitaplık dergisinin şiir yıllığı için seçici olarak görevlendirilen Baki Asiltark (kullandığı diğer adı Baki Ayhan T.) bir arkadaşına yazmıştı.

Haberin Devamı

Önceki yıllarda Mehmet H. Doğan'ın yaptığı şiir seçimini bu yıl Baki Asiltürk'ün üstleneceği dergi tarafından açıklanmıştı.

Asiltürk de sözde bu seçimi nasıl yapacağını anlatıyordu arkadaşına yazdığı bir e-pasta'yla. Ama mektupta kullanılan bir tabir var ki zaten o bütün şimşekleri çeken: "Ortalıkta öküzce dolaşan şairler." Mektubu herkes birbirine gönderiyor ve "kim bu öküzce dolaşan şairler" diye soruyormuş.

Ancak Baki Asiltürk bu mektubu kendisinin yazmadığınıve hitab edilen Ali Serim diye birini de tanımadığını söylüyormuş. Böyle bir komplonun nedeninin de kendisini çekemeyenler olduğunu, polemiği girmeyip yaptığı şiir yıllığı ile konuşulmak istediğini belirtiyormuş.

Evet, yurdumun şiir dünyasının gündemini meşgul eden mektubu buraya alıyorum, çünkü bu dünyada nelerin nasıl tartışıldığını göstermesi bakımından da hayli ilginç. Sizin de haberiniz olsun:

"Değerli Ali Serim,
Öncelikle layık olmadığım övücü sözlerinizden dolayı teşekkürler ederim.

Doğrudur, ben olayım bir başkası olsun YKY yıllığını genç birinin hazırlaması önemlidir; çünkü yaşlı şairlerimizi ve eleştirmenlerimiz günümüz Türk şiirinin nabzını tutmaktan maalesef uzaklar! Ne yaşlısı, orta yaşlıların bir kısmı bile uzakta günümüz şiirinden. Ben birkaç tane orta yaşlı şair tanıyorum; kendileriyle geçmişte zaman zaman aynı masalarda bulunmuşluğum da vardır. Şimdilerde ortalarda "Genç şair yok, yeni şair yok!" filan diye dolaşıyorlar. Bunların en büyük korkusu ayaklarının altındaki zeminin kaydığını hissetmeleridir. Evet, zemin kayıyor ve bunların tutunacak dalları yok; ömürlerini harcadıkları "şiir"leri dökülüyor maalesef. Yatıp kalkıp Haydar Ergülen, Tuğrul Tanyol, Metin Celal, Enver Ercan (her ne kadar az yazsa da...), Hüseyin Atlansoy, Salih Bolat gibi şairlere dua etsinler. Neden mi? Çünkü bunlar (ve tabii şu anda aklıma adları gelmeyen birkaç şair daha) olmasaydı 1980 Kuşağı şiiri ölü doğmuş bir şiir olacaktı. Şimdilerde ortalarda "Genç şair yok! (Gençleri kastederek) Bunların yazdıkları da şiir mi? Bizim zamanımızda genç şairler böyle yapmazdı..." filan diye (dinozorca bile değil!) öküzce dolaşanların korkularının nedeni, biraz önce de dediğim gibi, daha yaşarlarken şairler mezarlığına adım atmış olmalarını hissetmeleridir. Ama korkunun ecele faydası yok; öldünüz, ölüyorsunuz, yarın ölseniz Cumartesi günü cenazenize sizin gibi küt birkaç "şair(!)"den başka kimse gelmeyecek!

Uzun lafın kısası, bu gibi isimler YKY yıllığını benim hazırlamamdan pek de mutlu olmayacaklardır. Ama hiç kimsenin kaygı duymasına gerek yok (onların bile!). Ben her zamanki tarafsızlığıma leke sürdürmeden davranacağım ve kişileri, imzaları değil şiirleri göz önünde tutacağım. Hem YKY'ye, hem bana, hem de modern Türk şiirine yakışan bir yıllık olması için çabalayacağım. Sevgiler. B.A."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!