Okul başarısı için göz ve kulak muayenesi yaptırın

Güncelleme Tarihi:

Okul başarısı için göz ve kulak muayenesi yaptırın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2005 01:02

Çocukların düzenli sağlık kontrollerinden geçmesi şart. Hiçbir sorunu bulunmasa bile 6 ayda bir doktorun görmesi, kilo, boy ve tansiyonunun ölçülmesi önemli. Okula gitmeye hazırlanan çocukların da bazı kontrollerden geçmesi, başarısı üzerinde direkt etkili.

Gözden kaçan bir göz bozukluğu veya kulakların ağır işitmesi sorunu, dersleri algılamasını, dolayısıyla da başarısını olumsuz etkileyecektir.

Okula hazırlanan çocuk öncelikle hangi kontrollerden geçmeli?

- Göz kontrolü:
Görme yeteneği her yaşta kontrol edilmeli. Anne ve babanın şaşılık ya da görme ile ilgili izlenimleri önemli. Okula başlamadan önce 4-6 yaşlarında mutlaka bir göz hekimi tarafından görme keskinliği değerlendirilmeli ve ayrıntılı göz muayenesi yapılmalı.

- İşitme kontrolü: İşitme sorunlarının erken saptanması, çocuğun mevcut yetisini tam kullanabilmesi ve sağır-dilsiz durumuna düşmesinin engellenmesi açısından çok önemlidir. İşitme sorununun saptanması için anne ve babaya çocuğun işitmesi hakkındaki izlenimleri sorulur. Ailede işitme problemi olan çocuklar, bebeklik döneminde mutlaka ayrıntılı olarak bir uzman tarafından işitme yönünden değerlendirilmeli.

- Diş: Okul öncesi çocukluk döneminde yanlış beslenme alışkanlıkları, bebeklik döneminde emzik ve biberon kullanımı, çürük ve dişeti hastalıklarına neden olabilir. Çocuk hekimi tarafından her kontrol sırasında mutlaka dişler de değerlendirilmeli. Düzenli diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalı ve hiçbir sorun olmasa bile 3 yaşından sonra yılda bir kez diş hekimi kontrolü yapılmalı.

Çocuğun büyümesi nasıl değerlendirilir?

4-6 yaş arası, 6 ayda bir yapılan rutin doktor kontrolleri sırasında mutlaka boy ve kilo ölçümü de yapılır. Çocuğun yaşına göre boy ve ağırlığı gelişim eğrilerinde işaretlenir ve değerlendirilir. Aile bilgilendirilir. Büyüme ve gelişmede normalden sapmalar varsa, bunların nedenleri aileyle beraber saptanmaya ve giderilmeye çalışılır. Büyüme ve gelişme değerlendirilirken, çocuğun beslenme alışkanlıkları, beslenmede yapılan hatalar gözden geçirilmeli. Özellikle aşırı kilolu ve ailesinde yüksek kolesterol veya erken kalp krizi öyküsü olan çocuklarda bu dönemde kan lipid ve kolesterol düzeyleri kontrol edilmelidir.

Çocuklarda başka hangi sorunlar çıkabilir?

Skolyoz (omurganın eğriliği) açısından tarama, okul öncesi, okul çağı ve özellikle ergenlikte mutlaka yapılmalı. Omurga ile ilgili deformiteler yüzde 5-10 oranında görülür. Erken tanı skolyozun ilerlemesinin durdurulması açısından önemli. Rutin muayene sırasında skolyoz saptanan çocuklar, bir ortopedist tarafından izlenmeli.

Hangi aşılar yapılmış olmalı?

Bu dönemde her muayene sırasında çocuğun aşı kayıtları mutlaka gözden geçirilir ve o zamana kadar atlanmış, eksik aşısı varsa yapılır. Okul öncesi dönemde difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci ile kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşılarının tekrar dozları yapılır. Ayrıca tüberküloz yönünden PPD (tüberkülin) testi yapılır. Bunun sonucuna göre gerekirse 1 doz BCG (tüberküloz) aşısı yapılır. Daha önce suçiçeği, bulaşıcı sarılık (Hepatit A) aşıları yapılmamış ve bu hastalıkları geçirmemiş çocuklarda da suçiçeği ve Hepatit A aşıları yapılabilir.

Çocukların tansiyon sorunu olur mu?

Olabilir. 3 yaşından büyük tüm çocuklarda her rutin muayene sırasında tansiyon ölçülmeli. Aralıklarla hipertansiyon taraması sürdürülmeli. Kan basıncı değerleri çocuklarda cinsiyet ve boy uzunluğu dikkate alınarak düzenlenen tablolardan yararlanılarak değerlendirilir. Çocuklarda bulgu vermeyen ve rutin muayenede saptanan hipertansiyon, bir böbrek hastalığının habercisi olabilir.

Hazırlayan: Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!