Ödül gecesi

Güncelleme Tarihi:

Ödül gecesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2010 00:00

42. SİYAD Ödülleri, önceki gece dağıtıldı. Gecede ödül alanlardan çok, yaptığı konuşma ile Atilla Dorsay ve törenin sunuculuğunu yapan Cem Yılmaz ilgi gördü. İkilinin atışmaları da dikkatten kaçmadı.

Haberin Devamı

ÖDÜL TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR

42. SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) Ödülleri, önceki gece Beşiktaş Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Sunuculuğunu Cem Yılmaz’ın yaptığı törenin en çok dikkat çeken ismi SİYAD Onursal Başkanı Atilla Dorsay oldu. Ünlü sinema eleştirmeni, Türkan Şoray’ın elinden Tuncan Okan Emek Ödülü’nü almak için sahneye çıktı.    

Uzun bir konuşma yapan Dorsay, çıkışlarıyla dikkat çekti: “Konuşmamı uzun tutacağım, çünkü sinema yazarları birçok şeyi beceremedikleri gibi bu gece için canlı yayın işini de beceremediler. O yüzden süremiz uzun.” Dorsay’ın 10 dakika süren konuşması sırasında sahnede bekleyen Türkan Şoray’ın sıkıldığı gözlendi.

Cem Yılmaz ise, “Bu benim için bir kaynaşma ve kaynaştırma gecesi, elimden geldiği kadar geceyi sabote etmeyeceğim” diyerek başladığı konuşmasına “Ama hiç unutmuyorum, bir tarihte Nuri Bilge Ceylan’a ‘en iyi kurgu’ ödülü verilmişti. Adam bile ‘pes’ dedi, üstelik kızdı ama Nuri zaten filmden ve teknikten anlamaz” diye devam etti. 

Haberin Devamı

Eleştirmenler ‘Hayat Var’ dedi

42. SİYAD Ödülleri Töreni’nde Onur Ödülleri, Tuncan Okan Emek Ödülü ve Ahmet Uluçay Umut Ödülü’nün yanı sıra 14 dalda ödül dağıtıldı. Geceye damgasını vuran filmler, Reha Erdem’in yönettiği “Hayat Var” ile Engin Günaydın’ın imzasını taşıyan “Vavien” oldu. “Hayat Var”, “En İyi Film” dahil toplam dört dalda ödül kazandı. “Vavien” ise geceden beş ödülle ayrıldı.

Yahşi Batı gerginliği

“Yahşi Batı” için yazısında “Yeterince güldürmüyor” yorumunu yapan Atilla Dorsay ile Cem Yılmaz arasındaki gerginlik, SİYAD Ödülleri Töreni’nde de hissedildi. Yılmaz, “Sizin bilmediğiniz bir sürü filmim var benim; Zafer Demir’in ‘Kara Kitap’, Reha Erdem’in ‘Yalnızlığım’, Ferzan Özpetek’in ‘Sarıl Bana’ filmleri var. Bundan sonra görüntü yönetmenliğine önem vereceğim, kendimi oynatmayacağım” diyerek eleştirilere gönderme yaptı. Ünlü komedyen, SİYAD’ın genç yönetim kurulu üzerinden de Dorsay’a laf attı: “Bu çocuklar çok para harcıyorlar, arada bana da ödeme yaptılar. Ben de gittim bu üzerimdeki kürkü aldım.” Yılmaz bir ara töreni en ön sıradan izleyen Dorsay’a, “Ben düz durayım da, fotoğraf titremesin” dedi. Dorsay, katıldığı festivallerdeki yönetmen ve oyuncuların fotoğraflarından oluşan iki fotoğraf albümü yayınlamıştı.

Bu türü Cem’in elinden aldılar

Atilla Dorsay ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin ilk zombi filmini çeken sinema yazarları Talip Ertürk ile Murat Emir Eren’e sözü getirerek Cem Yılmaz’ı iğneledi: “Bir zombi filmi çektiler, sloganı da ‘düğüne geldik, yediler’. Bu türü Cem Yılmaz’ın elinden aldılar. Böyle bir filmi o çekerdi. Nasıl uzay, kovboy filmi çektiyse. Ama artık yapamayacak, çünkü biz yaptık.”

İkili arasındaki gergin havayı yumuşatan ise Dorsay’ın şu sözleri oldu: “Kendisini çok eleştirdik ama geldi sunuculuğumuzu yaptı, artık onun eleştirilerine katlanacağız. Eleştiri başka şeydir, bu da herhalde ruh yüceliğidir.” Ünlü sinema yazarı, sert çıkışlarının nedenini soran basın mensuplarına “Sonra bir yerlerde söylerim ya da köşemde yazarım” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Sünnet törenimi sansürsüz yolladım

“5 No’lu Cezaevi” filminin kazandığı En İyi Belgesel ödülünü takdim etmek için sahneye çıkan Can Dündar, “En çok dayak yiyen belgeselci olarak, ödülün doğru yere gittiğini düşünüyorum” dedi. Bu sırada araya giren Cem Yılmaz espriyi patlattı: “Ben de sünnet törenimi gönderdim bu kategoriye ama dışlandım. Sansürsüz yolladım, acıysa acı!”

İŞTE ÖDÜLLER

Film: Hayat Var
Yönetmen: Reha Erdem (Hayat Var)
Kadın Oyuncu: Binnur Kaya (Vavien)
Erkek Oyuncu: Nadir Sarıbacak (Uzak İhtimal)
Yardımcı Kadın: Büşra Pekin (Neşeli Hayat)
Yardımcı Erkek: Settar Tanrıöğen (Vavien)
En İyi Senaryo: Engin Günaydın (Vavien)
Görüntü Yönetimi: Florent Herry (Hayat Var)
Müzik: Atilla Özdemiroğlu (Vavien)
Kurgu: Reha Erdem (Hayat Var)
Sanat Yönetimi: Elif Taşçıoğlu (Vavien)
Belgesel: 5 No’lu Cezaevi
Kısa Film: Cennette de Ölüm Var
Yabancı Film: Hunger-Açlık
Umut Ödülü: Melih Selçuk
Emek Ödülü: Atilla Dorsay
Onur Ödülleri: Sezer Sezin, Süleyman Turan, Vedat Türkali 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!