ODTÜ ekolü aileden çıkan da var Cenevre’de okuyup 25 akrabasını geçindiren de

Güncelleme Tarihi:

ODTÜ ekolü aileden çıkan da var Cenevre’de okuyup 25 akrabasını geçindiren de
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2005 00:19

Eski Türk filmlerinde görülürdü böylesi. Kız artist olmak ister, baba karşı çıkar, kız evden kaçardı. Ya da oğlan yeni kunduralarıyla sokakta top oynar, bu sefer anne görür, çeke çeke oğlanın kulağını uzatırdı. Çocuk inat ederse büyük topçu olur, kız da evden kaçar, başta biraz ıstırap çeker ama sonra muhakkak bir film yıldızına dönüşürdü.

Ancak son yıllarda şöhrete ulaşanların hayat öyküleri, geçmişe oranla bazı şeylerin değiştiğini gösteriyor. Hem kişisel özellikleri hem de aileleleriyle ilişkileri açısından.

Şov dünyası, müzik sektörü, sinema perdesi, televizyon ekranı ya da spor sahası, şöhretin en güçlü yaşandığı alanlar. Şimdilerde bu alanlarda öne çıkan, genç yaşta şöhrete ulaşmış isimleri taradık. Anne-babalarının mesleklerinden, çocukluklarının geçtiği semtlere, okudukları okullardan, aileleriyle olan ilişkilerine kadar birçok yönünü araştırdık. Biraz geçmişe kıyasla değişen şöhret profilini görmek, biraz da yeni Yeşilçam prodüksiyonlarında artist olmak isteyen çocuklara artık anne-babaların neden kızmadıklarını anlamak için...

İşte aşağıda teker teker okuyacağınız yeni starlarımızın köklerinden, ilk bakışta ortaya çıkan en çarpıcı ortak sonuçlar:

Yeni starlar eğitimli. Belki artık şöhret olmak için okulu bırakmalarına gerek olmadığından, belki de şöhret simsarlarının şimdi yıldız yapmak için okumuş çocuk tercih etmesinden...

Aileler, engel olmayı bırakın, şöhret olmak isteyen çocuklarını teşvik ediyor. Eskisi gibi dövme, sövme, evden kovma yok. Tam tersine elinden tutup konservatuvara, antrenman sahasına götüreni bile var... Yeni starların hemen hespi artık aile onaylı.

Birçok yeni şöhrette aynı şeye rastlıyoruz. Aile fertlerinden biri seçtikleri yoldan daha önce geçmiş. Geçmişte futbolcu, müzisyen, oyuncu olmak için ailesine karşı mücadele eden kuşak, şimdi çocuklarına farklı davranıyor.

İnşaatta keşfedilen türkücü dönemi bitti. Yeni starlar, kendilerini gösterebilecekleri birçok alana sahipler. Bu bazen televizyon yarışması da olabiliyor, bir kültür merkezinin alt katı da ya da bir radyo mikrofonu da...

Kenar mahalleden çıkan kül kedisi tanımlası da artık demode. Çünkü yeni starların çoğu büyük kentlerde yaşayan ya da yurtdışında yaşamış ailelerin çocukları.

Şöhret, aynı zamanda para demek. İşin içinde para olunca şöhret arzusunda sınıf atlamanın cazibesini de unutmamak gerek. Ama şimdiki şöhretlerin aile yapılarına bakıldığında birçoğunun üniversite mezunu, gelir seviyesi yüksek, entelektüel aileler oldukları görülüyor.

NİL KARAİBRAHİMGİL (Müzisyen)

Hem baba hem amca müzisyen

Doğum: 17 Ekim 1976, Ankara

Eğitim: Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu

Aile: Babası Suavi Karaibrahimgil bir müzisyen, müzisyen amca Selami Karaibrahimgil de Modern Folk Üçlüsü’nün bir üyesi, aynı zamanda da Türkiye Turizm Ataşesi. Annesi genelde yurtdışına işler yapan bir modacı. Dayısıyla annesinin ortak işler yaptıkları biliniyor. 1998 yılında Reklamevi’nde reklam yazarı olarak çalışan Nil, müzisyenliğinin yanısıra Kristal Elma sahibi başarılı bir reklamcı. Ailesi ve kendisi İstanbul’da yaşıyorlar. Ayrı oturmalarına karşın annesi sık sık evine geliyor.

CEM YILMAZ (Şovmen)

Çocukken, yaz tatilleri

Sivas’ta geçerdi

Doğum: 23 Nisan 1972, İstanbul

Eğitim: Boğaziçi Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu

Aile: Annesi Sabahat Yılmaz ilkokul mezunu ve ev kadını. Aslen Sivaslı olan baba Arif Yılmaz ilkokul mezunu ve emekli işçi. Yılmaz ailesi aslında Sivas’ın Eski Hamal köyünden. Ancak Arif Yılmaz, genç yaşta İstanbul’a gelince Cem Yılmaz da burada doğuyor (hastanede). Yine de abisi Can ve kardeşi Özge ile birlikte çocukluğunda ailece hemen her yaz köye gidiliyor. Cem Yılmaz’ın şimdiye dek şovlarıyla edindiği minik serveti, gazetelerde fotoğrafları yayınlanan evleri ve anlattığı otomobilleriyle sık sık gündeme geliyor zaten. Ailesine de yardımda bulunmayı sürdürüyor. Kendisi şu anda Levent’te bir villada yaşıyor. Ailesi de Yeşilyurt’ta bir apartman dairesinde. Cem Yılmaz geniş bir aileye sahip ve ‘Aile ilişkileri benim için leblebi, çekirdek’ diyor.

TARKAN (Müzisyen)

6 çocuklu ailenin 5 numarası

Doğum: 17 Ekim 1972, Alzey-Almanya

Eğitim: Lise mezunu

Aile: Babası, Almanya’da uzun süre işçi olarak çalışıyor. Ancak Almanya günlerinde, aile nüfusu 3’ü kız, 3’ü erkek 6 çocukla beraber artınca, masraflar da artıyor ve 1986’da Türkiye’ye dönüyorlar. Karamürsel’e yerleşiyorlar. Babasının alkolle arasının iyi olduğu biliniyor. Annesi Neşe Tevetoğlu, bir süre sonra eşinden ayrılarak başka bir evlilik yapıyor. Tarkan, ailenin 5. çocuğu. Lisede musiki dersleri alıyor. Profesyonel olarak şarkı söylemeye ise Çınarcık’taki düğün salonlarında başlıyor. Lisenin ardından üniversiteyi kazanamayınca tam Almanya’ya geri dönmek üzereyken bir arkadaşı onu Unkapanı Plakçılar Çarşısı’na götürüyor ve hikaye başlıyor... Ailesine maddi destek olduğu gibi iş ilişkilerini de aile üyeleriyle yürütüyor. En son abisine bir gece kulübü açması için maddi destekte bulunmuştu. Neşe Hanım, Kozyatağı’nda bir apartman dairesinde oturuyor ancak şu sıralar Tarkan’ın çevredeki emlakçılara haber yollayıp onun için aynı semtte güzel balkonlu bir ev aradığı haberleri çıktı. Tarkan ise yılın büyük kısmını yurtdışında geçiriyor.

MEHMET GÜNSUR (Oyuncu)

Ailesi onu kameralarla 7 yaşında tanıştırdı

Doğum: 8 Mayıs 1975, Sarıyer-İstanbul

Eğitim: İtalyan Lisesi ve Marmara Üniversitesi sinema-TV mezunu.

Aile: Annesi Sibel Günsur, Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekoklu’nda öğretim görevlisi. Babası ise bir sağlık kuruluşunda yönetici. Aksaray Vatan Hastanesi doğumlu. Ailesi İstanbul Sarıyer’de, kendisi Roma Monteverde’de yaşıyor ama yılın en az 2-3 ayını hálá beraber geçiriyorlar. Ailesi her zaman istediği mesleği yapmasına destek olmuş. Zaten bu sayede oyunculuğa çok erken başlıyor. İlk kez yedi yaşındayken bir reklam filminde, 12 yaşındayken de bir TV dizinde rol alıyor.

GÖKHAN ÖZOĞUZ (Müzisyen)

En büyük desteği dedesinden gördü

Doğum: 11 Ekim 1976, Fenerbahçe-İstanbul

Eğitim: Açıköğretim Fakültesi öğrencisi

Aile: Şu anda hayatta olmayan babası eczacı. Annesi lise mezunu, bir süre emlakçılık yapıyor ama şu anda çalışmıyor. Annesi Göztepe’de kendisi Suadiye’de oturuyor. Çok geniş bir aile ve sık sık görüşüyorlar. Dedesi eski bir müzisyen ve babasıyla birlikte müzisyen olmasına en büyük desteği veren kişi. Halen kardeşi Hakan Özoğuz ile birlikte Athena grubunu oluşturuyorlar.

ÖZGÜ NAMAL (Oyuncu)

Doğma büyüme Üsküdarlı

Doğum: 28 Aralık 1978, Üsküdar-İstanbul

Eğitim: İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü mezunu

Aile: Annesi Akile Hanım üniversite mezunu ve emekli devlet memuru. Babası Kubilay Bey, lise mezunu ve tekstil ticaretiyle uğraşmış, şu anda emekli. Doğma büyüme Üsküdarlı. İlkokul ve liseyi de burada okuyor. Ailesi ve erkek kardeşi hálá Üsküdar’da kendisi ise Beşiktaş’ta oturuyor. Oyuncu olmasını destekleyen ailesine arada sırada maddi yardımda bulunuyor. Geniş bir aileye sahip, ailesi ve akrabalarıyla haftada en az bir gün görüşmeye çalışıyor.

ŞAHAN GÖKBAKAR (Şovmen)

ODTÜ ekolü bir aileden

Doğum: 22 Ekim 1980, İzmir

Eğitim: ODTÜ Koleji ve Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü mezunu

Aile: ODTÜ makine mühendisliğinden mezun olan babası Osman Selçuk Gökbakar’ı 8 yaşındayken kaybediyor. Annesi Lerzan Hanım ise ODTÜ kimya mühendisliği mezunu ve şu anda Ankara’da bir inşaat şirketinde halka ilişkiler yapıyor. Doğum yeri İzmir ama çocukluğu Ankara Tunalı Hilmi’de geçiyor. Annesi Ankara’da yalnız yaşıyor. Kendisi de kardeşiyle birlikte İstanbul’da beraber kalıyorlar. Aileye gelen para ortak kullanılıyor, para ayrımı yapılmıyor. Annesiyle her gün telefonda konuşuyor, 3 haftada bir ya kardeşiyle beraber onlar Ankara’ya gidiyorlar ya da anneleri İstanbul’a geliyor. Annesinden bu mesleği seçerken çok destek gördüğünü anlatıyor.

NEJAT İŞLER (Oyuncu)

Eyüp’te büyürken özendiği ‘abi’leri vardı

Doğum: 28 Nisan 1972, Eyüp-İstanbul

Eğitim: Cağaloğlu Anadolu Lisesi ve Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuar bölümü mezunu

Aile: Dedesi Feshane işçici dindar bir Müslüman. 11 yaşına kadar Eyüp’te büyüyor. Mahallede özendiği ‘abi’leri oluyor. Tiyatroya lisede ilgi duyuyor. Liseyi bitirdikten sonra üniversiteye giremeyince, para kazanmak için bir süre çay partileri düzenliyor. İşler yine iyi gitmeyince Teşvikiye’de tişört satma işi de yapıyor. Oyunculuğun yanı sıraGalatasaray’da sahaf dükkanı işletiyor. Sıraselviler’de yaşıyor.

GÜLSE BİRSEL (Oyuncu)

Cihangir’de büyüdü Nişantaşı’nda oturuyor

Doğum: 11 Mart 1971, Cihangir-İstanbul

Eğitim: Beyoğlu Anadolu Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu

Aile: Annesi Semiha Hanım ev kadını. Babası Gültekin Bey ise avukat. Gülse Birsel, 3 kardeşin en küçüğü. Çocukluğu Cihangir’de geçiyor. Çok geniş bir aileleri yok sadece çekirdek aile olarak ayda 3-4 kez görüşüyorlar. Mesleğini belirlerken ailesinden çok destek gördüğünü anlatıyor. Annesi şu anda Etiler’de kendisi Nişantaşı’nda oturuyor. Gerek olmadığı için ailesine herhangi bir maddi yardım yapmıyor.

EMRE BELÖZOĞLU (Sporcu)

Futbolcu Piliç Mehmet’in oğlu

Doğum: 7 Eylül 1980, Zeytinburnu-İstanbul

Eğitim: Ortaokul mezunu

Aile: Anne Fatma Belözoğlu ev kadını. Babası Mehmet Belözoğlu ise eski bir futbolcu. Mehmet Bey’in gençlik yıllarındaki lakabı Piliç Mehmet. Futbolculuk yıllarında Edirnespor, Yedikulespor ve Ankara Demirspor’da forma giyiyor. Emre’yi futbola yönlendiren kişi de o. Fatma Hanım, eşinin yaşadığı sakatlıklar yüzünden futbolu bırakması ve ailece maddi sıkıntılar geçirmeleri yüzünden oğlunun futbolcu olmasına başta karşı çıkıyor. Ancak Mehmet Bey bırakmıyor ve sonuna kadar Emre’yi destekliyor. Emre şu anda ailesine tek başına bakıyor. Kendisi İtalya’da yaşarken, annesi ve babası İstanbul’da.

ÖZLEM TEKİN (Müzisyen)

Piyanist ablaları olmasa müzik olur muydu?

Doğum: 18 Kasım 1971, Kaliforniya-ABD

Eğitim: Tevfik Fikret Lisesi (Fransızca), Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Klarnet Bölümü mezunu

Aile: Babası Prof. Talat Tekin, Türk Dili ve Edebiyatı profesörü. Babasının ABD’deki Berkeley Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştığı dönemde, ilkokula başlayıncaya kadar Kaliforniya’da yaşıyor. Ardından Ankara’ya geliyorlar ve çocukluğu Kavaklıdere’de geçiyor. Annesi ve babası şu an emekli ve 20 sene kadar Amerika’da kalmışlar. Çocukluğunda ablaları evde sürekli piyano çaldığından bir süre sonra özenip o da başlıyor. Ancak 11-12 yaşlarından itibaren rock ve heavy metal’e merak sarıyor ve bugüne kadar geliyor. Bu mesleği yapmasına ailesi her zaman destek olmuş, ailede demokratik bir ortam hakim. Ablalarından biri şu anda Amerika’da ticaretle uğraşıyor, diğeri Ankara’da, ODTÜ’de öğretim görevlisi. Kendisi İstanbul Bebek’te kalıyor. Müziğe ilk başladığı zaman ailesi ona maddi olarak destek olmuş, şimdi ise o onlara yardımda bulunuyor.

MUSTAFA SANDAL (Müzisyen)

25’e yakın akrabasına o bakıyor

Doğum: 11 Ocak 1970, Arnavutköy-İstanbul

Eğitim: Boston Üniversitesi ve Cenevre Üniversitesi İşletme Bölümü

Aile: Annesi Tülin İleri, lise mezunu ve şu anda oyuncak ticareti yapıyor. Babası Yusuf Sandal ise lise mezunu, kırtasiyecilik yapıyor. Doğma büyüme Arnavutköylü. 7 yaşından itibaren 23 yaşına kadar yurtdışındaki okullarda yatılı okuyarak büyüyor. Annesi ve kendisi şu anda Ulus’ta, babası ise Arnavutköy’de oturuyor. Çok geniş bir ailesi var. Aile bağları halen çok kuvvetli, 25’e yakın akrabasına kendisinin baktığını söylüyor. Yeğenlerini Amerika ve İngiltere’de okutuyor. Her konserine farklı bir akrabasını davet ediyor. Ayda bir tüm ailesini yemeğe çıkarıyor. Müziğe olan ilgisinin dedesinden kaynaklanıyor. Dedesi, TRT sanatçısı, ritmsaz ustası Hüseyin İleri.

MEHMET OKUR (Sporcu)

Doğumu Yalova’da evde oldu

Doğum: 26 Mayıs 1979, Yalova

Eğitim: Lise mezunu

Aile: Babası Abdullah Okur Bosna kökenli. Yalova’da belediyeye giriyor ve memurluk yapmaya başlıyor. Ev kadını olan annesi Nimet Okur ise Kafkasya kökenli. Yasemin ve Seda isminde iki kardeşi olan Mehmet Okur, ailenin 2. çocuğu. Mehmet Okur evde doğuyor, Sevim Hanım adında bir ebenin yardımıyla. Yalova’da büyüyen Mehmet Okur’un aile bağları çok kuvvetli. Ailesine maddi olarak o destek oluyor. Anne ve babası kardeşleriyle beraber İstanbul’da, kendisi ise Amerika’da. Bu mesleği yapmasına ailesi her zaman destek olmuş. Akrabalarıyla sık sık görüşemiyor ama en azından telefonla konuşup hasret gideriyorlar.

YALIN (Müzisyen)

Anneannesi Ferhunde Hanım, 8 dil konuşuyor

Doğum: 30 Mart 1980, Florya-İstanbul

Eğitim: St. Michel Fransız Lisesi mezunu, Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü 4. sınıf öğrencisi

Aile: Aslında gerçek adı Hüseyin Yalın. Annesi Figen Yalın yönetici asistanı. Babası Kamil Yalın, Milli Reasürans sigorta şirketinde üst düzey yönetici. Halen ailesiyle beraber yaşıyor. Çocukluğu Florya’da geçiyor. İtalyan aileleri gibi annesinin kardeşleri, anneanne hep birlikte yaşıyorlar. Aslında tek çocuk ama bu boşluğu çevresindeki kuzenleri fazlasıyla dolduruyor. Fransız Dame de Sion Lisesi mezunu 75 yaşındaki anneannesi Ferhunde Hanım, 8 yabancı dil konuşuyor. Teyzesi de gazeteci Ferai Tınç.

BEYAZ (Şovmen)

Rezidansta yaşıyor

Doğum: 12 Mart 1969, Bolu

Eğitim: Anadolu Üniversitesi Resim ve Heykel Bölümü mezunu

Aile: Annesi, dikiş-nakış öğretmeni Nurten Öztürk. Babası, zamanında Adnan Menderes’in koruma polisliğini yapan Ali Rıza Öztürk. Babasının mesleği nedeniyle çocukluğu birçok şehir arasında bölünerek geçiyor. Aile bağları o kadar kuvvetli ki, babasının ölümü üzerine yaşadığı sarsıntıyı hafifletmek için şehir değiştiriyor. Eskişehir’den İstanbul’a geliyor. Ancak bu sayede aynı zamanda şöhret kapıları da açılıyor. Şovunda, röportajlarında, konuşmalarında halen sık sık annesinden bahsederek, ona ne kadar bağlı olduğunu vurguluyor. Bu arada babasının bir polis olduğunu da yine sık sık tekrarlıyor. Ailesine maddi olarak katkı sağlıyor. Kendisi İstanbul’un ünlü gökdelen rezidanslarından birinde yaşıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!