NATO günlerinde neresi yasak neresi açık

Güncelleme Tarihi:

NATO günlerinde neresi yasak neresi açık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2004 01:18

İstanbul’da yapılacak NATO zirvesi nedeniyle alınan güvenlik önlemleri 27 Haziran Pazar sabahı başlıyor, 30 Haziran Çarşamba sabahına kadar sürüyor. Kentin Avrupa yakasında toplam 184 cadde ve yol araç trafiğine kapatılacak, vapur ve metro seferleri aksayacak. Avrupa yakasında oturuyorsanız hafta ortasına kadar otomobilinizi unutmakta fayda var.

En çok etkilenecek yerler, havalimanından Eminönü’ne kadar trafiğe kapatılacak olan sahil yolu ile Elmadağ - Maçka arasındaki Zirve Vadisi. En iyisi üç gün boyunca İstanbul’u dışarıdan, televizyonlar ve gazetelerden izlemek. Ama zorunlu olarak bir yerlere gitmek zorundaysanız, İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı önlemlere göre neler yapıp neler yapamayacağınızı önceden bilmekte yarar var.

Şehirde haftasonu

HAVALİMANINA GİDİYORSANIZ DİKKAT BUSH İÇİN HAVA TRAFİĞİ BİLE KAPATILABİLİR

İstanbul’da liderlerin ulaşımının sağlanacağı sahil yolu kente girişi sağlayan ana arter ile zirve vadisi çevresindeki caddelere çıkan tüm sokaklar trafiğe kapalı olacak. Ayrıca Sirkeci’den Sultanahmet Meydanı istikameti ile Ayasofya ve Topkapı Sarayı çevresinde de trafik yasağı var.

Üstelik Vali Mumammer Güler, açıklananların dışında, zirve sırasında gerekli görüldüğünde ek tedbirler de alınabileceğini söylüyor.

Yeşilköy Atatürk Havalimanı’na gidecekler özellikle dikkatli olmalı. Bir yandan trafik bir yandan havalimanındaki olağanüstü güvenlik önlemlerini düşünerek, oldukça erken yola çıkmakta fayda var. Ayrıca ABD Başkanı Bush’un Türkiye’ye geleceği ve önceden açıklanmayan altı saat boyunca hava trafiğinin kapalı olabileceği söyleniyor.

Havalimanına gitmek isteyenler E-5’i veya çevreyollarını kullanacak.

Yeşilyurt ve çevresinde oturanların da havalimanına ulaşmaları için Florya kavşağından E-5’e dönüp Çobançeşme kavşağından gitmeleri isteniyor. Havalimanına gidenlere önerilen bir başka yol da raylı sistem.

ZİRVE DANIŞMA HATTI

0212-636 11 07-08-09-10-12-13’e kadar 6 telefon hattına, güvenlik ve ulaşım konusundaki sorularınızı, 24 saat boyunca yöneltebilirsiniz. Ayrıca kapalı yollarla ilgili ayrıntılı bilgi için Valiliğin www.istanbul.gov.tr İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün www.iem.gov.tr Büyükşehir Belediyesi’nin www.ibb.gov.tr internet sitesine başvurabilirsiniz.

ZİRVE VADİSİ DENİLEN YER NERESİ? BU BÖLGEDE NASIL HAREKET EDİLECEK?

Lacivert demir bariyerlerle çevrilecek ‘Zirve Vadisi’, Cumhuriyet Caddesi, Taksim Gezi Parkı, İnönü Stadı, Küçükçiftlik Caddesi, Abdi İpekçi Caddesi ve Valikonağı Caddesi arasında kalan alanı kapsıyor. Çünkü NATO zirvesi bu alanın ortasındaki Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak.

Zirve Vadisi’nde iki güvenlik bölgesi var.

Birinci güvenlik bölgesi olarak adlandırılan ve 35 bin kişinin görev yapacağı alan, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nın sınırlarıyla çevrili. Bu bölgeye 26 Haziran gecesinden 30 Haziran sabahına kadar, giriş kartı olanlar, kontrol noktalarından girip çıkabilecek. Görevli olmayan giremeyecek.

İkinci güvenlik bölgesinde oturan ve çalışanların kimlik belgeleri ile otomobillerine ilişkin bilgiler önceki günlerde kaydedildi. Geçişlerde bu kişiler ve başka bölgelerden buraya gelenler, nüfus kağıdı, ehliyet, pasaport gibi resmi kimlik kartlarını göstererek belli noktalardan bölgeye yaya olarak girecek.

CUMHURİYET CADDESİ’NİN BİR YÖNÜNDE KONTROL SIKI

Zirve Vadisi’nin çevresindeki yollar, 1. güvenlik bölgesi dışında yayalara açık. Ancak Cumhuriyet Caddesi’nin Radyoevi tarafında kalan kaldırımında yayalar da kontrol edilecek. Burada işyerlerine ve evlerine giden yayalar ancak üstleri arandıktan ve kimlik kontrolü yapıldıktan sonra geçebilecek. Bu işyerleri ve evlere dışarıdan gelenlerin ise ulaşması biraz zor olacak, çünkü işyeri sahibi ya da ev sahibinin gelen müşterisini ve misafirini kontrol noktasında karşılayıp, görevlilere durumu anlatarak izin alması gerekecek. Bu nedenle Cumhuriyet Caddesi’nin Radyoevi tarafındaki işyerlerinin fiilen kapalı olacağını söyleyebiliriz. Cumhuriyet Caddesi’nin karşısı yani Dolapdere tarafındaki kaldırım ise yaya trafiğine açık olacak.

FERİBOT VE ARABALI VAPUR İPTAL--- BARBAROS İSKELESİ KAPALI---BOĞAZ TEKNELERE YASAK

27 Haziran sabah 08.00’den 30 Haziran sabah 06.00’ya kadar İstanbul’da toplu ulaşımda birçok önlem alındı. Deniz yollarında dikkat edilmesi gereken nokta, arabalı vapur ve feribot gibi araç taşıyan gemi seferlerinin iptal edilmesi. Yaya olarak yolculuk yapanlar deniz yollarını kullanabilecek, ama bazı kısıtlamalar ve zorluklar olacak.

FERİBOT SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

(27-29 Haziran) Yenikapı-Bandırma-Yalova hattındaki arabalı vapur ve feribot seferleri iptal edildi. Bu hatta sadece deniz otobüsleri çalışacak. Yenikapı’dan Bandırma ve Yalova’ya yolcu taşımacılığı sürecek. Tabii yaya olarak gidecek yolcuların Yenikapı’ya ulaşmaları da biraz zor olacak. Araç trafiği Sahil Yolu’nda (Kennedy Caddesi) yasak olduğundan, Aksaray’a gelmeleri sonra caddeyi yürüyerek geçip Yenikapı iskelesine ulaşmaları gerekecek.

ARABALI VAPUR YAYA TAŞIYACAK

(27-29 Haziran) Arabalı vapurlar, sadece yolcu taşıyacak.

BARBAROS VE ORTAKÖY İSKELELERİ KAPALI

Barbaros ve Ortaköy İskeleleri, 27 Haziran sabah 08.00’den 30 Haziran sabah 06.00’ya kadar kapalı. Bu sürede hiçbir deniz aracı da bölgede bulunamayacak. Ancak, Beşiktaş İskelesi’nden Üsküdar ve Kadıköy hatlarına sefer sayısı artacak.

DENİZ OTOBÜSLERİ KABATAŞ’TAN

Deniz otobüsleri seferleri Kabataş’a kaydırılacak. Kabataş İskelesi’nden yapılan TDİ ve İDO seferleri ile Karaköy, Eminönü İskelesi’nden yapılan seferler devam edecek.

BOĞAZ TEKNELERE YASAK

Özel ve kamuya ait teknelerin Boğaz’a açılması yasak. Yakıt gemileri de Harimedere-Kadıköy güzergahı hariç sefer yapamayacak.

GALATA KÖPRÜSÜ ARAÇ TRAFİĞİNE KAPALI

Karaköy-Eminönü arasındaki Galata Köprüsü, araç trafiğine kapalı, yaya trafiğine açık olacak. Ancak gerektiğinde çift yönlü olarak geçişlere kapatılacak. NATO ülkesi liderlerinin eşlerinin tarihi yarımadaya, Kapalıçarşı’ya yapacakları ziyaret sırasında buralarda olmamakta yarar var. Bu tarih resmi olarak açıklanmasa da programın 28 Haziran’da yapılması bekleniyor. 28 Haziran’da Kapalıçarşı açık olacak, ancak vatandaşların girişleri anlık olarak kapatılabilecek.

İKİ BOĞAZ KÖPRÜSÜ AÇIK

Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri zirve boyunca açık olacak. Ancak Valilik sürekli olarak İstanbullulara özel araçları yerine toplu taşıma araçlarını tercih etmeleri gerektiğini belirtiyor.

METRO 27-29 Haziran günleri Mecidiyeköy-Taksim ve Taksim-Mecidiyeköy hattında sefer yapılmayacak

MAÇKA DEMOKRASİ VE TAKSİM GEZİ PARKLARI KAPALI, TEŞVİKİYE CAMİİ’NDEN CENAZE KALKABİLECEK

Zirve süresince Maçka Demokrasi Parkı ve Taksim Gezi Parkı kapalı. Bu parklar zirve sonrasına kadar yasak bölge ilan edildi.

Teşvikiye Camii’nden zirve süresince cenazeler kalkacak. Ancak caminin bulunduğu caddeye paralel Abdi İpekçi Caddesi’nin ve buraya bağlanan sokakların araç trafiğine kapalı olduğunu hatırlamakta yarar var. Bölgeye ulaşmak için alternatif yolları kullanmak gerekiyor.

Şişli ve Beyoğlu Nikah Daireleri Zirve Vadisi içinde kaldığından 27 Haziran’dan 30 Haziran’a kadar kapalı. Beşiktaş Nikah Dairesi de 28 ve 29 Haziran’da kapalı olacak.

İnönü Stadyumu’nun karşısındaki G-Mall Alışveriş Merkezi pazar, pazartesi ve salı günleri kapalı olacak. Merkez, bugün ve yarın da kapatma kararı alabilir. G-Mall’un yanındaki Küçükçiftlik Lunaparkı ise açık.

Zirve Vadisi’nin içinde kalan ve liderlerle NATO görevlilerinin konaklayacağı beş yıldızlı tüm oteller, NATO ile ilgisi olmayan diğer herkese kapalı. Buradaki lokantalara dışarıdan kimse gelemeyecek, spor merkezlerinin üyeleri giremeyecek.

Teşvikiye Milli Reasürans Çarşısı açık olacak.

NEREDE OTOBÜS VAR NEREDE OTOBÜS YOK?

İETT, NATO zirvesi nedeniyle güzergahlarında değişiklikler yaptı:

Yeşilköy’den itibaren Sahil Yolu (Kennedy Caddesi) ve Sirkeci-Eminönü güzergahı araç tarifiğine kapatılacağından, bu güzergahı kullanan otobüsler, Ataköy 5.Kısım’dan hareket ederek Bakırköy-E5 Karayolu, Topkapı Millet Caddesi, Aksaray, Unkapanı güzergahı ile Eminönü’ne ulaşacak.

Ortaköy-Beşiktaş-Dolmabahçe-Kabataş-Karaköy ve Taksim güzergahı kapalı olacağından; Boğaz istikametinden gelip, bu güzergahı kullanan otobüsler Ortaköy’de duracak. Sonra yola yaya devam edilecek.

Zincirlikuyu-Barbaros Bulvarı-Beşiktaş-İnönü Caddesi ve Taksim güzergahı kapalı olacağından, bu güzergahı kullanan otobüsler Zincirlikuyu-Mecidiyeköy- Şişli güzergahında çalışacak.

Osmanbey-Harbiye Cumhuriyet Caddesi ve Taksim güzergahı kapalı olacağından; bu güzergahı kullanan otobüsler, Çağlayan-Piyalepaşa Bulvarı-Kasımpaşa güzergahı ile Eminönü-Beyazıt ve Yenikapı arasında çalışacak.

Taksim Meydanı araçlara açık. Unkapanı yolu ile Taksim’e gelen otobüsler buradan ring yapıp Tarlabaşı Caddesi’nden Unkapanı’na dönecek.

Zirve Vadisi’nin içinde çalışan hatlardaki otobüsler çalışmayacak.

CENAZEM VAR HASTAM VAR

Zirve Vadisi’nde olabilecek herhangi bir ölüm vakası veya acil bir durum için bölgeye gönderilecek itfaiye, ambulans ve cenaze araçları günler öncesinden belirlendi. Böyle bir acil durum ile karşılaşıldığında sokak ve cadde girişlerinde görevli emniyet görevlilerinden herhangi birisinden yardım istenebilir. Herhangi bir ambulansı çağıramayacağınızı önceden bilmekte yarar var. Telefonla Zirve Danışma Hattı’nı da arayabilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!