Müzik çalsın ama sohbete engel olmasın

Güncelleme Tarihi:

Müzik çalsın ama sohbete engel olmasın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2005 00:00

Katıldığınız bir davette ya da gittiğiniz bir restoranda, yüksek volümlü müzik yüzünden aynı masayı paylaştığınız insanlarla sohbet etmekte zorlandığınız olmuştur muhakkak. Konunun uzmanlarına danıştık ve yemek müziğinin volümünü nasıl ayarladıklarını sorduk.

İzzet Çapa işletmeci

Kutlama yemeğinde volüm yükselir

Müziğin volümü insanların hangi amaçla yemek yediğine göre değişir. Söz konusu olan bir kutlama yemeği ise, müziğin volümü de yüksek olmalı. Benim mekanlarım eğlence odaklı, ama yine de yemeğe gelenler saat 23.30’a kadar muhabbetlerini ederler. Ondan sonra da eğlence başlar ve volüm yükselir.

Behzat Gerçeker ENBE Orkestrası kurucusu

Hoparlörler yukarıdan aşağıya yerleştirilmeli

Bir davette müzik sesinin davetlileri rahatsız etmesi, ses sisteminin yanlış yerleştirilmesinden kaynaklanır. Yerleşme planına bağlı olarak genellikle hoparlörlerin dans pistine doğru yukarıdan aşağıya doğru yerleştirilmesi gerekir. Sahnede dans edenler müziği daha şiddetli hisseder, ama müziğin sesi masada oturanları rahatsız etmez. Tonmaister’ımız buna göre bir düzenleme yaptığı için, bu anlamda bir sorun yaşamıyoruz.

Ali Sayar işletmeci

Konsepte göre değişir

Yemeğin 20.30’da başladığını kabul edersek, saat 22.00’ye kadar enstrümantal ağırlıklı slow parçalar çalıyoruz. 22.00’den sonra volüm biraz yükselir ve yemek yiyenler sohbete devam etmelerinin yanı sıra çalan güzel bir şarkıya da dikkat edebilirler. Bizim mekanımızda gece kulübü de olduğu için 24.00’ten sonra ayrı hoparlörle bu mekanda yüksek volümlü müzik çalar. Davetlerde ise müziğin volümü davetin konseptine göre değişir.

Yüksek volümlü müzik darbe etkisi yapar

Op. Dr. Mazhar Çelikoyar (İstanbul Cerrahi Hastanesi)

Yüksek volümlü müzik, kulakta darbe etkisi yapar ve ani oluşmuşsa işitme kaybına yol açar. Bu durum işitme keskinliğinde geçici azalmaya da neden olabilir. Kişi yüksek ses darbesine uzun süre maruz kalmışsa, ses tizleştikçe işitme eğriliği ortaya çıkar. Hatta kapı zili gibi tiz sesleri duymakta zorluk çeker. Kulak hastalığı olan insanların yüksek volümlü müziğin olduğu ortamlardan kaçınması gerekir.

Gece kulübündeki ses havalanan uçakla eşdeğer

S
esin şiddeti desibel (dB) cinsinden ölçülür. 0 desibel insan kulağının işitebileceği en düşük ses olarak kabul edilir. 180 desibel ise roketin fırlatılış anında çıkardığı ses olarak ölçülür. Desibeller logaritmik olarak artar ve azalır. 20 dB 10 dB’den; 30 dB ise 10 dB’den 100 kat daha şiddetlidir.

0 dB: İnsan kulağının duyabileceği en düşük ses

30 dB: Fısıltı, sessiz konuşma

50 dB: Yağmur düşüşü, sessiz ofis, buzdolabı, havalandırma

60 dB: Bulaşık makinesi, dikiş makinesi, normal bir konuşma

70 dB: Yoğun trafik, saç kurutma makinesi

80 dB: Çalar saat, fabrika gürültüsü

90 dB: Tıraş makinesi, kamyon trafiği, çim biçme makinesi

100 dB: Kar aracı, çöp kamyonu, müzik seti

110 dB: Rock konseri, elektrikli testere

120 dB: Uçağın havalanışı, gece kulübü

130 dB: Delici çekiç

140 dB: Av tüfeği, hava hücum uyarı sistemi

180 dB: Roket fırlatıcısı


90 desibel üstüne ceza

Gürültü Kontrol Yönetmeliği’ne göre 90 dB’i geçen gürültü seviyesine ceza uygulanabiliyor. 95 dB’de iki, 100 dB’de bir saat ve 110 dB’de ise 24 dakika kalmak ciddi hasarlara yol açabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!