Müziğe başlamak için ne yaş önemli ne yetenek

Güncelleme Tarihi:

Müziğe başlamak için ne yaş önemli ne yetenek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2013 00:00

Bugün sıradışı bir müzik yeteneğinden bahsetmek istiyorum size. Onca başarıyı bir kenara bırakıp kendi müzik okulunda çocuklarla çalışmayı tercih etmesiyle de sürüden ayrılan bir isimden. Müziğe adanmış hayat hikâyesinden bence çıkartılacak dersler var.

Haberin Devamı

O, Dr. Benal Tanrısever Şimşek. Amerika’da olağanüstü başarılı kadın ödülü almış, 32 yaşında Berlin Filarmoni’den Carnegie Hall’a kadar belli başlı salonlarda müziğini sergilemiş bir sanatçı. Dünyanın en prestijli müzik okullarından birisi olan Julliard Müzik Okulu mezunu. Benal Tanrısever; Julliard’daki ikinci yılında, burs almayı başarıyor, lisans ve yüksek lisansını aynı yıl yapan okul tarihindeki ilk öğrenci oluyor.
32 yaşında, müzik hayatının doruk noktasında hayatına başka bir şekilde devam etmek istediğine karar veren sanatçı, İhsan Doğramacı ile Bilkent’in müzik bölümünü kuruyor. Müziği, kişilerin hayatına sokmak için konservatuvarın çok geç olduğunu ve müzikle erken tanışmanın çok önemli olduğunu fark eden Tanrısever Şimşek; Levent’te BT Müzikevi adındaki okulunu açıyor.
Burada müzik; geleneksel yöntemlerle değil, yaşatılarak, hissettirilerek öğretiliyor. 2.5 yaş itibariyle eğitim programları veriliyor.
BT Müzikevi öğrencilerini de dahil ettiği birçok sosyal sorumluluk projesi de gerçekleştiriyor. Otistik çocuklara müzik eğitimi veriyor. Bu yaz ayrıca, bir grup öğrencisini Julliard’a yaz okuluna götürüyor. Julliard gibi prestijli bir okul tarihinde ilk defa böyle bir yaz okulu yapıyor hem de kendi öğrencisi olmayan bir grup öğrenciye...
15. yılını bugün Yıldız Sarayı’nda düzenlenen özel etkinliklerle kutlayan okulun sahibi Benal Tanrısever Şimşek’le Keyifli Çocuk için sohbet ettik.

Haberin Devamı

MÜZİĞİN SİHİRLİ DÜNYASINA GİREBİLMEK EN BÜYÜK ÖDÜL

Çocuklarla çalışmayı neden tercih ettiniz?
- Çocuklar, yetişkinlere göre öğrenmeye ve yeniliklere daha açık ve önyargısız. Daha önce karşılaşmadığı bir bilgi veya durum karşında endişeye kapılmadan yaklaşabiliyor. Müzik eğitimi, sporda olduğu gibi yaşama erken yaşta katılması gereken bir öğreti. Sadece fiziksel beceri olarak değil, erken yaşta müzikle kurulan ilişkiyi yaşam tarzına dönüştürmek adına da önemli. Çocuklar, öğrettiğiniz bir beceriyi heyecanla hemen uygulayarak öğrendiklerini sergileyebiliyor.

Çocuğun müziğe başlaması için özel bir yeteneği olması gerekli mi?
- Müziğe başlamak ve iyi düzeyde enstrüman çalmak için hiç kimsenin, herhangi bir yaşta yeteneğe ihtiyacı yoktur. Yetkin bir eğitmen ve doğru öğrenim metodolojisiyle her birey, bunu bir beceri olarak hayatına katabilir. Tabii ki meslek olarak düşünülürse yetenek olmadan doruğa ulaşılamaz. Amaç, herkesin profesyonel müzisyen olması değil. Müziği anlamak, hissetmek, sihirli dünyasına katılabilmek belki de en büyük ödül.

Haberin Devamı

Başarılı olmanın sırrı sizce ne?
- Herkesten çok çalışmak, yaptığın işte en üst yetkinlikte olmak, çizginin dışına çıkıp fark yaratmak, inandığından asla vazgeçmemek, hayal kurmak ve peşinden koşmak ve de tüm yaşam birikimlerini öğreterek paylaşmak, aklıma ilk gelenler.

Müziğin çocuk gelişimine ne gibi olumlu katkıları oluyor?
- Çocuk, müzikle anne karnında tanışır. Dünyayı, duyduğu sesler ve ritmik kalıplarla anlamaya çalışır. İki yaşına gelen çocuk, müziği algılar, doğru tepkileri verir ve ilk önce kendi bedenini bir enstrüman gibi kullanarak müziğe eşlik eder. 3.5 yaş itibariyle pek çok çocuğun piyano çalabileceğini görüyoruz. Belki 15 sene 6 yaşındaki bir çocuğun elde ettiği beceriyi, şimdi çok daha küçük yaşta aynı beceriyi elde ettiklerini gözlemliyoruz. Bilimadamları müzik dinleme ve öğrenmenin, çocuklarda matematik ve dil becerilerini arttırdığını, yaratıcı ve çözümsel düşünmeyi geliştirdiğini ve sosyal becerileri desteklediğini ortaya koyuyor. Az sayıda müzik dersine katılmış olmak bile, nöronlar arasındaki bağlantının gelişimine katkıda bulunuyor. Müzik, kişinin biçim, yapı ve kalıplar ile zaman ve sembolleri daha iyi anlamasına yardım ettiği gibi, onları daha iyi birer dinleyen yapıyor. Müzik eğitimi sayesinde koordinasyon öğreniliyor, bellek ve odaklanma gelişiyor; ders çalışma konusunda disiplin ve sabırlı olmak öğreniliyor.

Haberin Devamı

Atölyelere katılsın

İstanbul Oyuncak Müzesi, hazırladığı etkinliklerle yine çocuklara güzel bir hafta sonu yaşatacak. Çocuklar bugün Faber-Castell Ebru Atölyesi’ne katılabilecek ve ‘İbiş ve Arkadaşlarının Maceraları’ Kukla Tiyatrosu’nu saat 13.30’da izleyebilecek. Yarın, Model Uçak Yapım Atölyesi ve Tahta Oyuncak Boyama Atölyesi var. (216) 359 45 50-51

Gezerek öğrensin, üretsin

1-8 Temmuz tarihleri arasında TOVAK Uluslararası Marmaris Akademisi’nde bir atölye çalışması düzenleniyor. Çocuklarla birlikte geçirilecek bir haftalık zaman diliminde, onların yaratıcılıklarını ortaya çıkarmak ve becerilerini geliştirmek için çeşitli resim çalışmaları yapılacak ve ortaya çıkaracakları yepyeni kompozisyonlar sergilenecek. Başvuru için; serpil@akademimarmaris.net’e mail atabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yaşıtlarıyla birlikte öğrensin

Çocuklar için eğlenceli ve renkli etkinliklere ev sahipliği yapan Galleria, bugün de etkinliklerine ‘drama ve orff atölyesi’ ile devam ediyor. Yaşıtlarıyla keyifli saatler geçiren minikler, sosyal ve iletişim becerilerini geliştirme fırsatı elde edip, drama atölyesiyle sözel ve bedensel ifade yeteneklerinin artmasına katkı sağlıyor. (212) 559 95 60

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!