Müzede değil Paşabahçe’de

Güncelleme Tarihi:

Müzede değil Paşabahçe’de
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2006 00:00

Paşabahçe’nin 2007 için ürettiği el yapımı ürünlerin tanıtımı yapıldı, satışına başlandı. Dört gruptan oluşan koleksiyon, çeşitli biçim ve desenlerde toplam 64 parçadan oluşuyor. Bugünden itibaren İstanbul’da Nişantaşı, Kanyon, Maslak ve İş Kuleler’deki mağazalarda, 7 Aralık’tan itibaren de tüm yurttaki mağazaların butik bölümlerinde satılacak.

Paşabahçe yeni yıla, yeni bir atak yaparak girmek için yeni koleksiyonlar hazırladı. Paşabahçe Mağazalar Genel Müdürü Faruk Emcioğlu, sınırlı sayıda üretilen koleksiyonda, Anadolu topraklarındaki tarihi eserlerde bulunan gizemli simgesel motiflerin kullanıldığı söylüyor. Yeni ürünler ’Tarih-Kültür-Cam koleksiyonları’ ile ’Cam Ustası’ adlı 2 ayrı konseptte hazırlandı.

Paşabahçe tasarımcıları tarafından Denizli’deki fabrikalarda yaratılan ve her biri bir sanat eseri görünümünde olan ürünler bir yıldır hazırlanıyordu. Emcioğlu; "Paşabahçe, tarih, kültür ve cam koleksiyonları ile kültür mirasımıza sahip çıktığını ispatlıyor. Koleksiyonlarımızda, üzerine yaşadığımız topraklardaki farklı kültürlerin bir arada yaşayabilmesini sağlayan sabır ve uzlaşma becerisini, cam objeler üzerindeki çeşitli desenlerle anlatmayı denedik" diyor.

Paşabahçe Mağazaları’nda satışa sunulan yeni ürünlerde, Anadolu ve bölge coğrafyasındaki uygarlıklara ait tarihi eserlerdeki simgesel motiflere yer verildi. Vazo, kase, mumluk, tabak ve kutu gibi dekoratif kültür ürünlerini içeren koleksiyonun Anadolu Medeniyetleri Serisi’nde, Asur ve ve Hitit dönemi arkeolojik motifleri ile Hasankeyf Antik Kenti’ndeki motifler kullanıldı. Camda Mavi Beyaz Serisi’nde, beyaz opal cam üzerinde mavi rölyeflerle spiral desenler, Mozaik Serisi’nde Antakya ve Zeugma mozaikleri cam üzerine işlendi. Mozaik Serisi’nin en dikkat çeken parçası, Zeugma Antik Kenti’nin dünyaca ünlü mozaiği Gaia’nın dekoratif cam kutu üzerindeki uygulaması oldu.

Paşabahçe’nin "Cam Ustası" teması ile oluşturduğu konsept, el yapımı tekniği ile üretilen özel formlardaki dekoratif cam objelerden oluşuyor. Modern formlarda ve trendlere uygun moda renklerde üretilen cam objeler, renkli cam harmanlaması ve her formun gerektirdiği farklı alanlardaki bir dizi cam ustalığı ile üretiliyor. Cam Ustası ürünleri arasında; vazo, kase, mumluk, tabak, şişe gibi formlar var.

Fiyatları 195-895 YTL arasında değişen ürünlerin hepsi özel tahta kutularda satılıyor.

ADAK VAZO: Siyah camdan, altın yaldız dekorlu vazonun üretimi 2 bin adet ile sınırlı. MÖ. 3’ncü binyıl sonuna tarihlenen, Kültepe’de bulunan ve üzerinde tanrılara adak olarak sunulan stilize edilmiş kadın figürleri var. Bunlar bolluk, bereket ve yeniden doğuşun sembolleri olmuş. Vazonun üzerinde 24 ayar altın yaldız kullanılmış. Fiyatı 199 YTL.

SOTERİA VAZO: Amber camdan, mozaik desenli vazo. Üretimi 2 bin adet ile sınırlı. Antakya’da bulunmuş ve Antakya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen MS. 5’nci yüzyıla tarihlenen taban mozaiği resmedilmiş. Bir hamama ait olduğu anlaşılan taban mozaiği üzerinde, yazısından adının Soteria olduğu anlaşılan ve "yenilenmeyi" temsil ettiği düşünülen bir kadın büstü yer alıyor. Desenlerin uygulandığı cam yüzey 24 ayar altın yaldız kullanılarak kaplanmış, altın kaplanan yüzeye mozaik doku uygulaması yapılmış ve oluşan her bir mozaik parçaçığı özel cam boyası ile tek tek elde boyanmış. 895 YTL.

GAIA’NIN KUTUSU: Yeşil camdan, mozaik desenli kutu. Gaia’nın Kutusu’nun üretimi 2 bin adet ile sınırlı. Üzerinde, Zeugma antik kentinde bulunmuş ve bugün Gaziantep Müzesi’nde sergilenen Çingene kız Gaia mozaiği kullanılmış. Çingene Kız Mozaiği Gaia’nın Kutusu, el imalatı yeşil renkli camdan üretilmiş. Desenlerin uygulandığı cam yüzey 24 ayar altın yaldız kullanılarak kaplanmış, altın kaplanan yüzeye mozaik doku uygulaması yapılmış ve oluşan her bir mozaik parçacığı özel cam boyası ile tek tek elde boyanmış. 850 YTL.

HALİÇ İŞİ KASE: Opal cam üzerine, derin rölyefli kase. Üretimi 2 bin adet ile sınırlı. 16. yüzyıl başında İznik mavi-beyaz seramiklerinde spiral kıvrık dalların üstünde kullanılan küçük yaprak ve çiçek motiflerinden oluşan "Helezoni Tuğrakeş" üslubu (Haliç işi) adı verilen yeni bir bezeme şekli var. 1535-1545 yıllarına tarihlenen İznik mavi beyaz seramik kasenin form ve desen olarak opal cam üzerindeki yorumu ve uygulaması. Üzerindeki rölyef desenlerin tümü el işçiliği. 255 YTL.

NARLI VAZO: Kırmızı camdan, altın yaldız dekorlu, tombak mumluklu vazo. Üretimi 2 bin adet ile sınırlı. Üzerindeki motifler, 1530-1540 yılları arasına tarihlenen İznik seramik tabağın deseninden esinlenilerek yapılmış. Evrensel birliğin sembolü monad, bereketin sembolü olan narla ifade edilmiş ve nar teklik-çokluk kavramları, yaratanla yaratılanın kaçınılmaz birlikteliği ile özdeşleştirilmiş. Üzerindeki nar desenleri 24 ayar altın yaldız kaplanarak yapılmış. Üzerindeki mumluk ise geleneksel tombak üretim metodu ile üretilmiş. Çok ince kıyılmış 24 ayar altın, civa içinde tümüyle çözünmesi sağlandıktan sonra süzülerek, tombaklanacak yüzeye fırça ile sürülmüş ve civanın uçmasını sağlamak için düşük ısıda fırınlanmış. 675 YTL.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!