Mutfaktaki dostlarımız: Bakır kaplar

Güncelleme Tarihi:

Mutfaktaki dostlarımız: Bakır kaplar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2005 00:00

Bakırla ilgili araştırmalar söz konusu olunca ülkemizde ilk akla gelen isim Gündağ Kayaoğlu’dur. Evvelki yıl kaybettiğimiz Kayaoğlu, "Bakırcı Ustaları:I, Edirneli Ömer Ağa" kitabında, bakırın yaşantımızdaki kullanım alanlarını bakın nasıl anlatıyor: "... Sinisinde sofra kuran, lengerinde pilav yiyen, kazanında aşure pişiren, leğeninde çamaşır yıkayan, maşrapasından su içen, güğümleriyle evine su taşıyan, ibrikleriyle abdest alan, bakracında yoğurt çalan, kısacası bakır kaplarla birlikte yaşayan halkımız ne yazık ki, hızla değişip gelişen sosyo-ekonomik yapının getirdiği olumsuz etkilerden kurtulamamakta, bakır kap kullanımını terk etmektedir." Kitabın yazım tarihini (1984) göz önüne alırsak, yazarın bakır kaplarla ilgili karamsarlığını daha iyi anlayabiliriz. Geçen zaman zarfında bakır tekrar değerlenmiştir ama yine de eskisi kadar geniş kullanım alanına sahip değildir. Geriye kalan yalnızca tencere, tava, sahan, cezve ve sinidir gerçekte... Oysa bu ülkenin mutfaklarında daha ne bakır kaplar kullanılmıştır. Soya soslu yufkalı tavuk4 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi4 adet tavuk budu 5 yemek kaşığı sıvıyağ1 adet orta boy kuru soğan2 yemek kaşığı soya sosu 1 çay kaşığı karabiber 1 adet hazır yufka2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri1 adet yumurtanın sarısı Öncelikle tavuk butlarını tuz atttığınız az suda haşlayın ve soğumaya bırakın. Diğer taraftan küp küp doğradığınız soğanları 2 yemek kaşığı sıvıyağda 1-2 dakika kavurun. Üzerine soya sosu ve karabiber ekleyerek karıştırıp ocaktan alın. 2 yemek kaşığı sıvıyağ ve 1 kahve fincanı soğuk tavuk suyu gezdirdiğiniz yufkayı ikiye katlayın. Yufkayı 1 yemek kaşığı sıvıyağla tekrar yağladıktan sonra boylamasına katlayın. Yani uzun bir dikdörtgen oluşturun. Bu şekilde hazırladığınız yufkayı dörde bölüp 4 adet kare parça elde edin. Kare yufkaların herbirinin üzerine, sırasıyla; rendelenmiş kaşar peyniri, soya soslu soğan ve tavuk budu koyarak bohça şeklinde sarın. Sararken tavuk butlarının saplarını yufkanın dışında bırakın. Bohçaları, kat yerleri altta kalacak biçimde yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürerek 175 dereceye ayarlı fırında pişirin. Sıcak sıcak servise sunun. Çöpçatan kek8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi2 adet yumurta (oda sıcaklığında) 1 su bardağı toz şeker1 su bardağı ılık süt1 su bardağı sıvıyağ1 su bardağı irmik 1 su bardağı un1 paket kabartma tozu 1 su bardağı dövülmüş ceviz3 adet orta boy tatlı elma Derin bir kapta oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları ve toz şekeri köpük köpük oluncaya kadar, 2-3 dakika çatalla çırpın. Ilık süt ve sıvıyağı ekleyerek çırpmaya devam edin.Üzerine irmik, un ve kabartma tozunu aktarıp iyice karıştırın. Soyup rendelediğiniz elmaları ellerinizle sıkarak suyunu çıkarın. Suyunu sıktığınız elmaları ve çekilmiş ceviz içini de hamura ilave edip tekrar karıştırın. Yumuşamış margarinle yağladığınız kalıba boza kıvamındaki kek hamurunu boşaltın. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında, üzeri koyu kahverengi oluncaya kadar, 35 dakika pişirin. Pişip pişmediğini kontrol etmek için bir kürdanı keke batırıp çıkarın. Hamur kürdana yapışmamışsa kek pişmiştir. Fırından çıkardığınız keki soğumaya bırakın. Kalıbından çıkarıp üzerini hindistancevizi ve çekilmiş fıstıkla süsleyerek servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!