Mutfakta devrime hazır mısınız?

Güncelleme Tarihi:

Mutfakta devrime hazır mısınız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2013 00:00

İngiliz aktivist şef Jamie Oliver, Türkiye’deki ilk restoranı Jamie’s Italian adıyla, ağustosta Zorlu Center’da açacak. Önden, ağzınız tatlansın diye birkaç dedikodu, aperitif niyetine iştah açıcı Oliver önerileri.

Haberin Devamı

“Buraya gönülden inandığım bir devrimi başlatmak için geldim.... Yemek devrimi” diye başlıyor TED konferansındaki konuşmasına. Görebileceğiniz en sempatik İngiliz, duyabileceğiniz en kararlı devrimci. Yıl 2010. Ondan duymaya alışık olmadığımız acı kelimeler, tatsız tarifler sıralıyor: “Çocuğunuz sizden 10 yıl daha az yaşayacak. Sırf sizin marketten bilinçsizce aldığınız gıdalar yüzünden.” ‘Food Revolution’ (Yemek Devrimi) başlığında fast food cumhuriyetine açtığı savaşta bir Uğur Dündar edasında İngiltere’deki tüm okulları teftiş etmişliği, bir Bono havasında okullarda sağlıklı yiyeceklerin pişmesi için
Tony Blair’den 280 milyon pound koparmışlığı, üstüne Fifteen adında bir vakıf kurmuşluğu var.
‘Tek kişilik imparator’ sıfatı boşuna değil. Pişirdikleri farklı formlarda, muhtelif raflarda: Onlarca aplikasyon, yemek kitabı ve dergisi, TV programı, mutfak aletleri, yemek sosları... Saydıkça sayası, yedikçe yiyesi geliyor insanın. Ağustosta, Kaya Demirer ortaklığında Zorlu Center’ın içinde açılacak Jamie restoranını görüp de “Bu yurtdışındakilerine benzemiyor” bilmişliği yapmamanız için iki ön bilgi: Bir, Türkiye’de açılacak İtalyan restoranı Jamie’s Italian. Oliver’in 4 farklı restoran markası daha mevcut: Fifteen, Barbecoa, Union Jacks, Recipease. İki, kendisi açtığı şubelerin birebir aynı olması konusunda çok titiz.

Haberin Devamı

BOURDEIN Mİ, OLIVER MI?

Biraz da mutfak dedikodusu. ‘Bunu seven, bunu da sevdi’ kontenjanından zaman içinde en az Oliver kadar sevdiğimiz, saydığımız bir yabancı şef/gurme gezgin daha var: Anthony Bourdein. İki ismin aynı cümle içinde geçmesi Bourdein’in İngiltere’ye ayak bastığı gibi Oliver’in restoranlarını yerin dibine sokmasından önceye dayanıyormuş meğer. Geçen ay, The Telegraph’a verdiği mülakattan öğreniyoruz ki disleksi hastası Oliver’ın hayatında bitirmeye en yaklaştığı kitap Bourdein’in ‘Kitchen Confidential’ı: “Tam biterecektim ki herif İngiltere’ye gelip yaptığım her işe saydırmaya başladı. Beş yıl boyunca, hiç durmadan. Ben de kitabı bitirmedim, şöminede yaktım.” Karşılıklı savrulmuş küfürler sırasıyla yerini özürlere, tevazulara, övgülere bırakmış durumda.
Şöhrete giden yol artık mutfaktan geçiyorsa, yumurta dahi kıramayan insan bile saatlerce yemek programı seyrediyorsa bu tutkunun sorumlusu Jamie Oliver değildir de kimdir?

Haberin Devamı

Ana yemeği beklerken aperitif niyetine

Takip edin: @jamieoliver
Yediğini, pişirdiğini sıcak sıcak Instagram’daki hesabında paylaşıyor. Hepsi günlük, hepsi taze. Takipçi sayısı 847 bin 600 civarında.
Deneyin: Jamie Oliver sosları
Zeytin ve sarmısaklı, domates ve fesleğenli soslarını artık gurme süpermarketlerimizde bulmak mümkün.
Karıştırın: Jamie Oliver kitaplığı
 Oliver’in şu ana kadar çıkardığı 15 yemek kitabının çoğu D&R’larda satılıyor.
İzleyin: Jamie’nin 15 Dakikalık Yemekleri ve Jamie’nin İngiltere’si
Bu iki programının yeni bölümleri 24 saat yayın yapan 24 Kitchen’da.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!